ΤτΕ: Μειωμένη η ζήτηση για δάνεια από επιχειρήσεις και νοικοκυριά το α΄τρίμηνο 2023

Τα υψηλά επιτόκια και η έλλειψη εμπιστοσύνης των πολιτών προς τις τράπεζες αποτελούν τα βασικά αγκάθια

Μειωμένη παρουσιάζεται η ζήτηση δανείων από τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά στο πρώτο τρίμηνο του 2023, σύμφωνα με πληροφορίες της Τράπεζας της Ελλάδος.

Η συνολική ζήτηση επιχειρηματικών δανείων και ειδικότερα βραχυπρόθεσμων δανείων μειώθηκε ως έναν βαθμό και αυτό είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση των επιτοκίων χορηγήσεων.

Το επόμενο τρίμηνο, η συνολική ζήτηση δανείων, κυρίως από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω.

PGRpdiBzdHlsZT0iIiBjbGFzcz0ibW9iaWxlX2Jhbm5lciBiYW5uZXItc3RpY2t5Ij4NCgkJCTxkaXYgaWQ9J3ZyYWRpbmlfUFInIGNsYXNzPSJiYW5uZXItc3RpY2t5Ij4NCiAgPHNjcmlwdD4NCiAgICBnb29nbGV0YWcuY21kLnB1c2goZnVuY3Rpb24oKSB7IGdvb2dsZXRhZy5kaXNwbGF5KCd2cmFkaW5pX1BSJyk7IH0pOw0KICA8L3NjcmlwdD4NCjwvZGl2PgkJCTwvZGl2Pg==

Όσον αφορά στα δάνεια προς τα νοικοκυριά, η ζήτηση για τα στεγαστικά δάνεια μειώθηκε ως έναν βαθμό, με βασικούς παραγοντες το υψηλό επίπεδο των επιτοκίων χορηγήσεων και τη μειωμένη εμπιστοσύνη των καταναλωτών. Η ζήτηση για τα καταναλωτικά δάνεια παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητη. Για το β’ τρίμηνο του 2023 η ζήτηση τόσο για στεγαστικά όσο και για καταναλωτικά δάνεια αναμένεται να παραμείνει σχεδόν αμετάβλητη.

Τα κριτήρια χορήγησης στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων αναμένεται να παραμείνουν σχεδόν αμετάβλητα κατά τη διάρκεια του β’ τριμήνου του 2023.

Ακολουθήστε το vradini.gr στο Google News
Ίσως σας ενδιαφέρουν