Τυχεροί όσοι συνταξιοδοτηθούν το 2025

Ευνοϊκή διάταξη για την Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων εφαρμόζεται από του χρόνου

Σύνταξη, συνταξη, συνταξεις, συντάξεις

Μία νέα ευνοϊκή διάταξη για την Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων μπαίνει τη νέα χρονιά σε εφαρμογή, προκειμένου το κατώφλι κάθε κλιμακίου να μειώνεται αναλογικά με το ετήσιο ποσοστό αύξησης των συντάξεων.

Ουσιαστικά –με διάταξη που ψηφίστηκε στη Βουλή– διορθώνεται μία στρέβλωση ετών, καθώς, μέχρι τώρα, ορισμένοι συνταξιούχοι μετά την αύξηση στη σύνταξή τους, τελικά έβλεπαν μείωση στα χρήματα που έπαιρναν. Αυτό συνέβαινε επειδή οι συγκεκριμένοι συνταξιούχοι μετά την αύξηση πήγαιναν σε  υψηλότερο κλιμάκιο, άρα είχαν μεγαλύτερη παρακράτηση, και στην ουσία έβγαιναν χαμένοι.

Υπενθυμίζεται πως η Εισφορά Αλληλεγγύης επιβάλλεται κλιμακωτά, και αυτή τη στιγμή ξεκινάει από το 3% για ποσά από 1.400 έως 1.700 ευρώ, και φτάνει το 14% για ποσά άνω των 3.500 ευρώ.

Με τη ρύθμιση που θα μπει τη νέα χρονιά σε εφαρμογή, το κατώτερο όριο σε κάθε κλιμάκιο  της Εισφοράς θα αυξηθεί ανάλογα με την αύξηση της σύνταξης, δηλαδή κατά 2,4% το 2025.

Ουσιαστικά, δύο κατηγορίες συνταξιούχων είναι αυτές που κερδίζουν:

  1. Συνταξιούχοι που αυτή τη στιγμή είναι μία «ανάσα» από το κατώτατο κλιμάκιο της Εισφοράς, και αν δεν έμπαινε σε ισχύ η διάταξη θα ήταν αναγκασμένοι μετά την αύξηση του 2025 να πληρώσουν μεγαλύτερη εισφορά. Ενδεικτικά αναφέρουμε το εξής παράδειγμα: συνταξιούχος αυτή τη στιγμή έχει σύνταξη 1698 ευρώ και καταβάλλει εισφορά 3% (καθώς είναι στην κλίμακα από 1.400 έως 1.700 ευρώ). Με την αύξηση του 2,4% η σύνταξή του θα πάει στα 1.738,5 ευρώ και αν δεν έμπαινε σε εφαρμογή η νέα διάταξη θα είχε εισφορά 6% (δηλαδή 104 ευρώ). Ωστόσο,ύστερα από τις αλλαγές θα έχει εισφορά 3%, δηλαδή 52 ευρώ.
  2. Ασφαλισμένοι που θα βγουν στη σύνταξη το 2025 και αν δεν άλλαζαν τα κλιμάκια θα κινδύνευαν να καταβάλουν υψηλότερη εισφορά. Για παράδειγμα, ασφαλισμένος θα αποχωρήσει από την αγορά εργασίας το 2025 και θα πάρει σύνταξη 1.710 ευρώ. Αν δεν άλλαζε το σύστημα με την Εισφορά θα είχε ένα ψαλίδι της τάξης του 6%, ωστόσο με το νέο σύστημα θα έχει μία μείωση του 3%.

Κατώτατος μισθός

Παράλληλα, συζητήθηκε στη Βουλή και το νομοσχέδιο για τον νέο τρόπο καθορισμού του κατώτατου μισθού, που θα μπει σε εφαρμογή το 2028.

Μιλώντας στην Ολομέλεια η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Νίκη Κεραμέως επεσήμανε πως ο νέος κατώτατος μισθός στηρίζεται σε αντικειμενικούς δείκτες, άμεσα συνδεδεμένους με την καθημερινότητα των εργαζόμενων και την πορεία της Οικονομίας.

Λαμβάνει υπόψη την εξέλιξη των τιμών για το χαμηλότερο 20% της εισοδηματικής κατανομής, αλλά εξασφαλίζει και μέρισμα από την οικονομική ανάπτυξη στους εργαζομένους, συνδέοντας τις αμοιβές τους με τα κέρδη των επιχειρήσεων.

Παράλληλα, σημείωσε πως «η απαγόρευση μείωσης του κατώτατου μισθού που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο παρέχει μία ασφάλεια που έως σήμερα δεν υφίσταται».

Να επισημανθεί πως με το νέο σύστημα θα υπάρχει, πλέον, ένας κατώτατος μισθός στη χώρα, και θα καλύπτει όλους τους εργαζόμενους του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα.

Διπλή επιδότηση για ανέργους

Ένα διπλά επιδοτούμενο πρόγραμμα, κατάρτισης και ένταξης στην αγορά εργασίας 10.000 ανέργων, σε θέσεις υψηλής ζήτησης, θα υλοποιήσει το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, με φορέα υλοποίησης τη ΔΥΠΑ.

Ειδικότερα, προβλέπεται πως θα καταβάλλονται 400 ευρώ άπαξ για κατάρτιση και μηνιαίος μισθός 1.118 ευρώ για ανέργους, δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.

Ουσιαστικά προβλέπεται επιχορήγηση έως και 13.416 ευρώ ανά εργαζόμενο για 12 μήνες στις επιχειρήσεις, με κάλυψη του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους.

Το πρόγραμμα θα εξελιχθεί σε δύο φάσεις:

1. Στην αναβάθμιση δεξιοτήτων και την κατάρτιση μέσω προγραμμάτων Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΣΕΚ), καθώς και την υποχρεωτική πιστοποίησή τους.

Η δια ζώσης εκπαίδευση θα διαρκεί 80 ώρες και θα αφορά σε τομείς υψηλής ζήτησης, όπως υπάλληλοι γραφείου και πωλητές.

Το ύψος της επιδότησης της κατάρτισης (εκπαιδευτικό επίδομα) για το σύνολο των 80 ωρών ανέρχεται στο ποσό των 400 ευρώ.

2.Στην πρόσληψη των ωφελούμενων που ολοκληρώνουν το πρόγραμμα κατάρτισης και λαμβάνουν πιστοποίηση, για 12 μήνες, σε θέσεις πλήρους απασχόλησης μέσω της επιχορήγησης των επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα.

Απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμετοχή στα προγράμματα Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΣΕΚ) είναι οι ωφελούμενοι να είναι άνεργοι εγγεγραμμένοι στο Ψηφιακό Μητρώο της ΔΥΠΑ, και να ανήκουν σε όλες τις κατηγορίες δικαιούχων του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (ΕΕΕ), δηλαδή μονοπρόσωπα νοικοκυριά, πολυπρόσωπα νοικοκυριά και άστεγοι απόφοιτοι Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης.

Μετά την υποβολή αιτήσεων από επιχειρήσεις (υποβολή εντολής κενής θέσης), οι ωφελούμενοι υποδεικνύονται από εργασιακό σύμβουλο της ΔΥΠΑ σε δικαιούχο επιχείρηση, για απασχόληση, και ακολουθεί η προεπιλογή τους.

Δικαιούχοι του προγράμματος απασχόλησης είναι ιδιωτικές επιχειρήσεις και γενικά εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που ασκούν τακτική οικονομική δραστηριότητα και δραστηριοποιούνται σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας.

Αναδημοσίευση από τη «Βραδυνή της Κυριακής»

Ακολουθήστε το vradini.gr στο Google News
Ίσως σας ενδιαφέρουν