Βρήκαν 80.000 «αόρατα» ακίνητα

Στη «φάκα» της ΑΑΔΕ ύστερα από διασταυρώσεις με το Κτηματολόγιο – Δεν τα δήλωναν στην Εφορία (Ε9) και γλίτωναν φόρους και τεκμήρια

Αναδημοσίευση από τη «Βραδυνή της Κυριακής»

Πλασματικές δηλώσεις Ε9 από φορολογούμενους, για να αποφύγουν την πληρωμή ΕΝΦΙΑ και άλλων φόρων και τελών και να γλιτώσουν τα τεκμήρια, αποκάλυψαν οι έλεγχοι της ΑΑΔΕ. Επιπροσθέτως, οι ιδιοκτήτες αυτοί, μείωναν τα τεκμήρια διαβίωσής τους, ενώ όσοι είχαν «κόκκινες» οφειλές απέφευγαν κατασχέσεις και πλειστηριασμούς.

Οι διασταυρώσεις θα συνεχιστούν, ενώ τον Σεπτέμβριο θα έχει ολοκληρωθεί και το ηλεκτρονικό φακέλωμα της ακίνητης περιουσίας. Εκτεταμένες «κομπίνες» με απόκρυψη ακινήτων από την Εφορία έφεραν στο φως οι έλεγχοι της ΑΑΔΕ μέσω των διασταυρώσεων των στοιχείων του Κτηματολογίου με τις δηλώσεις Ε9.

PGRpdiBzdHlsZT0iIiBjbGFzcz0ibW9iaWxlX2Jhbm5lciBiYW5uZXItc3RpY2t5Ij4NCgkJCTxkaXYgaWQ9J3ZyYWRpbmlfUFInIGNsYXNzPSJiYW5uZXItc3RpY2t5Ij4NCiAgPHNjcmlwdD4NCiAgICBnb29nbGV0YWcuY21kLnB1c2goZnVuY3Rpb24oKSB7IGdvb2dsZXRhZy5kaXNwbGF5KCd2cmFkaW5pX1BSJyk7IH0pOw0KICA8L3NjcmlwdD4NCjwvZGl2PgkJCTwvZGl2Pg==

Σύμφωνα με πληροφορίες, από την αντιπαραβολή εντοπίσθηκαν πάνω από 80.000 ακίνητα, από κατοικίες, αποθήκες, επαγγελματικές εγκαταστάσεις, μέχρι οικόπεδα και αγροτεμάχια, που ενώ είχαν δηλωθεί στο Κτηματολόγιο ήταν «άφαντα» στις φορολογικές Αρχές για δεκαετίες, και έτσι οι ιδιοκτήτες τους όλα αυτά το χρόνια δεν πλήρωναν ούτε ένα ευρώ ΕΝΦΙΑ, φόρους και τέλη, ακύρωναν τα τεκμήρια διαβίωσης, ενώ όσοι είχαν «κόκκινες» οφειλές απέφευγαν πλειστηριασμούς και κατασχέσεις.

Στους συγκεκριμένους φορολογούμενους θα αποσταλούν κλήσεις προκειμένου να εξηγήσουν τις διαφορές της ακίνητης περιουσίας τους στο Κτηματολόγιο και το Ε9, ενώ θα ενεργοποιηθούν οι διατάξεις του νόμου που προβλέπουν την αναδρομική επιβολή κύριου και συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ, τόκων εκπρόθεσμης καταβολής, καθώς και προστίμων, για την υποβολή ανακριβών δηλώσεων φόρου ακινήτων.

Παράλληλα, με βάση τα νέα δεδομένα για την ακίνητη περιουσία θα ελεγχθούν οι τεκμαρτές τους δαπάνες των προηγούμενων ετών, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν ήταν υψηλότερες των εισοδημάτων που δήλωναν και όφειλαν να πληρώσουν περισσότερο φόρο, ενώ για περιπτώσεις μεγάλων οφειλετών οι ελεγκτικές Αρχές θα προχωρήσουν απευθείας στην εγγραφή κατασχέσεων.

Όπως αναφέρουν αρμόδιοι παράγοντες, οι διασταυρώσεις με τα αρχεία του Κτηματολογίου και στοιχείων από άλλους φορείς, θα ενταθούν και θα επεκταθούν, με στόχο να εντοπιστούν οι ιδιοκτήτες που δεν έχουν δηλώσει την πραγματική περιουσιακή τους κατάσταση, καθώς και φορολογούμενοι που ενώ διαθέτουν μεγάλη ακίνητη περιουσία αφήνουν απλήρωτους φόρους. Σύμφωνα με τους ίδιους παράγοντες, υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι υπάρχουν πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων που αποκρύπτουν ακίνητα ή «αλλοιώνουν» την περιουσιακή τους εικόνα δηλώνοντας στο Ε9 ανακριβή στοιχεία για τη θέση, την κατάσταση και την έκταση των ακινήτων τους, προκειμένου να αποφύγουν την πληρωμή φόρων και κυρώσεων, και συγκεκριμένα:

– του ΕΝΦΙΑ,

– των δημοτικά τελών και του ΤΑΠ,

– του φόρου με βάση τις τεκμαρτές δαπάνες διαβίωσης, καθώς η υποεκτίμηση της φορολογητέας αξίας της ακίνητης περιουσίας οδηγεί σε μειωμένα τεκμήρια και άρα την πληρωμή λιγότερου φόρου εάν το πραγματικό εισόδημα είναι μικρότερο από πραγματικές τεκμαρτές δαπάνες,

– την αποφυγή των κατασχέσεων για χρέη προς την Εφορία ή τις τράπεζες.

Το «υπερόπλο» της ΑΑΔΕ

Το βαρύ, όμως, «πυροβολικό» για τον εντοπισμό περιπτώσεων φοροδιαφυγής με απόκρυψη της πραγματικής «ταυτότητας» των ακινήτων και εισοδημάτων από ενοίκια είναι ηλεκτρονική καταγραφή από την ΑΑΔΕ της ακίνητης περιουσίας που έχουν στην κατοχή τους πάνω από 7 εκατ. Φορολογούμενοι.

Πρόκειται για το «Μητρώο Ιδιοκτησίας και Διαχείρισης Ακινήτων», το οποίο με βάση το επικαιροποιημένο σχέδιο της ΑΑΔΕ θα είναι έτοιμο το Σεπτέμβριο του 2024, και όπου θα αποτυπώνονται τα βασικά χαρακτηριστικά των ακινήτων, όπως επιφάνεια, θέση, όροφος, ποσοστό συνιδιοκτησίας, ηλεκτροδοτούμενο, ημιτελές, κενό, και σε περίπτωση εκμισθούμενων ακινήτων τα ποσά των μηνιαίων και ετήσιων μισθωμάτων, καθώς και τα στοιχεία των ενοικιαστών. Ειδικότερα, το «Μητρώο Ιδιοκτησίας και Διαχείρισης Ακινήτων» (ΜΙΔΑ), θα περιέχει τα στοιχεία του ηλεκτρονικού «περιουσιολογίου» με τις δηλώσεις Ε9 των φυσικών και των νομικών προσώπων και τα στοιχεία για τα μισθωμένα ακίνητα, τα οποία προκύπτουν από την ηλεκτρονική πλατφόρμα για τα μισθωτήρια ακίνητων, αλλά και το έντυπο Ε2 των φορολογικών δηλώσεων.

Ο φοροελεγκτικός μηχανισμός θα χρησιμοποιήσει λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης, το οποίο θα «σαρώσει» τα ακίνητα στο δορυφορικό χάρτη της χώρας και θα διασταυρώσει τα στοιχεία με τη βάση δεδομένων του Κτηματολογίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, για τη δημιουργία του αλγόριθμου θα χρησιμοποιηθούν αεροφωτογραφίες μέσω του google maps, τα στοιχεία που έχουν δηλωθεί στο Περιουσιολόγιο Ε9 και τα δεδομένα του Κτηματολογίου.

Τα στοιχεία των ακινήτων που θα συγκεντρώνονται με βάση τον αλγόριθμο, θα συγκρίνονται με τα δεδομένα των φορολογικών δηλώσεων, ώστε να εντοπιστούν οι φορολογούμενοι με αδήλωτα ή και με αυθαίρετα κτίσματα. Οι ιδιοκτήτες που έχουν αποκρύψει ακίνητα ή έχουν δηλώσει μικρότερη επιφάνεια θα βρεθούν αντιμέτωποι με αναδρομικούς φόρους και πρόστιμα (ΕΝΦΙΑ, φόρο εισοδήματος, τεκμήρια, δημοτικά τέλη, ΤΑΠ), ενώ τα στοιχεία τους θα αποσταλούν και στις πολεοδομικές Αρχές για να επιβάλουν τα πρόστιμα που προβλέπει η νομοθεσία σε περίπτωση αυθαίρετων κατασκευών.

Επίσης, με το νέο ηλεκτρονικό φάκελο ο ελεγκτικός μηχανισμός θα έχει τη δυνατότητα να διασταυρώνει άμεσα τα ακίνητα που δηλώνονται ως εκμισθούμενα, καθώς και τα ποσά των ενοικίων που εισπράττονται και δηλώνονται από τους ιδιοκτήτες και τους ενοικιαστές. Το Μητρώο Ιδιοκτησίας και Διαχείρισης Ακινήτων θα ενημερώνεται αυτόματα κάθε φορά που θα υποβάλλεται από ιδιοκτήτη ακινήτου και θα γίνεται αποδεκτή από τον ενοικιαστή του ίδιου ακινήτου δήλωση πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης, ενώ θα ενημερώνεται αυτόματα κάθε φορά που ένας ιδιοκτήτης θα δηλώνει τη λύση της μίσθωσης ενός ακινήτου του.

Παράλληλα, το Μητρώο θα διασυνδεθεί με το ηλεκτρονικό αρχείο των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων, προκειμένου τα εισοδήματα που αποκτούν οι ιδιοκτήτες από την εκμετάλλευση της ακίνητης περιουσίας τους να προσυμπληρώνονται από την ΑΑΔΕ στα έντυπα Ε1 και Ε2 των φορολογικών τους δηλώσεων, και δαπάνες των ενοικιαστών για πληρωμές μισθωμάτων να προσυμπληρώνονται στα έντυπα Ε1.

Ακολουθήστε το vradini.gr στο Google News
Ίσως σας ενδιαφέρουν