Πολιτική

Οικονόμου: Τεράστια επιτυχία της χώρας η Ελληνο-Αμερικανική Συμφωνία

«Συνιστά μία ουσιαστική πρακτική και ποιοτική αναβάθμιση της αμυντικής μας σχέσης με τις ΗΠΑ» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου

oikonomou

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό «Κανάλι 1 FM 90,4», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, ανέφερε τα εξής:

Για την Ελληνο-Αμερικανική Συμφωνία

Πρόκειται για μία ακόμη τεράστια επιτυχία της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, μια τεράστια επιτυχία της χώρας -και της Κυβέρνησης, προφανώς- η οποία συνιστά μία ουσιαστική πρακτική και ποιοτική αναβάθμιση της αμυντικής μας σχέσης με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Σ' αυτήν τη Συμφωνία υπάρχουν πράγματα που για πρώτη φορά αποτυπώνονται με τόσο μεγάλη σαφήνεια, που ενισχύουν στον απόλυτο βαθμό το γεωστρατηγικό αποτύπωμα της χώρας μας, σε ό,τι αφορά το Αιγαίο και τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Είναι μια Συμφωνία, η οποία αναγνωρίζει την αμοιβαιότητα στη διαφύλαξη της ειρήνης, της ασφάλειας στην περιοχή, ακόμη και στην περίπτωση ένοπλης επίθεσης, που μπορεί να δεχτεί η χώρα στην Επικράτειά της.

Είναι η πρώτη φορά που κάτι τέτοιο αποτυπώνεται σ' ένα κείμενο και αποτελεί την ουσιαστική απάντηση, στο casus belli, που έχει διατυπώσει απέναντι στη χώρα μας η Τουρκία. Γίνεται πολύ σαφής αναφορά στην προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας, έτσι όπως ορίζονται από το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Αυτό, ευθέως παραπέμπει στα κυριαρχικά μας δικαιώματα, σε ό,τι αφορά την ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα. Επιπλέον, αναβαθμίζεται η παρουσία των Η.Π.Α. σε καίρια για την Ελλάδα σημεία, με πιο σημαντικά την Κρήτη, τον Έβρο, την Αλεξανδρούπολη, χωρίς ν' αποκλείεται από τη Συμφωνία και η δυνατότητα επέκτασής της και σε νησιά του Αιγαίου.

Για πρώτη φορά συμβαίνει αυτό με τους συμβολισμούς και την ιδιαίτερη σημασία που μπορεί να έχει. Πολύ σημαντικό επίσης είναι ότι, ενώ -μετά την υπογραφή της Συμφωνίας Αυστραλίας-Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής και Ηνωμένου Βασιλείου- υπάρχει αναπροσαρμογή των προτεραιοτήτων των ενδιαφερόντων των Η.Π.Α., από την Ευρώπη στον Ειρηνικό, την ίδια στιγμή επιλέγουν την Ελλάδα, για ν' αναβαθμίσουν τη σχέση τους με μία ευρωπαϊκή χώρα. Αυτό έχει τη δική του ξεχωριστή σημασία, σε ό,τι αφορά για το πώς αντιλαμβάνονται οι Η.Π.Α. την παρουσία, τον ρόλο, το αποτύπωμα της χώρας μας στην ευρύτερη περιοχή. Είναι μια σπουδαία, μια ακόμα ιστορική Συμφωνία σε ό,τι αφορά τη χώρα μας, που θωρακίζει ακόμα περισσότερο τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και αναβαθμίζει τον ρόλο μας στην ευρύτερη περιοχή.

Η επιστολή Μπλίνκεν (Antony Blinken) αποτυπώνει πλήρως τη διάθεση των Η.Π.Α., να τιμήσουν μέχρι κεραίας αυτό που υπογράφεται στη Συμφωνία. Αποδοκιμάζει την παραβατικότητα και την προκλητικότητα της τουρκικής πλευράς και αποτυπώνει πλήρως το πνεύμα της σχέσης, έτσι όπως διαμορφώνεται, μέσα από την υπογραφείσα Συμφωνία των Η.Π.Α. και της χώρας μας, αναγνωρίζοντας στην Ελλάδα τον ρόλο του σταθερού παίκτη της ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή.

Για τις τουρκικές προκλήσεις

Η χώρα μας με ψυχραιμία και με αποφασιστικότητα, όλο αυτό το διάστημα, αντιδρά, αντιμετωπίζει και αποκρούει σε όλα τα επίπεδα την επιθετικότητα, τις διακηρύξεις και την παραβατικότητα της Άγκυρας. Με μια καλά σχεδιασμένη εξωτερική πολιτική, που αποδίδει τους καρπούς. Και αυτό το βλέπει με σαφήνεια ο ελληνικός λαός, μέσα από τις αναβαθμισμένες σχέσεις και συμμαχίες, με όλους τους μεγάλους παίκτες της παγκόσμιας πολιτικής σκηνής, αλλά και με τους μεγάλους παίκτες της περιοχής μας. Καθώς και με τις Συμφωνίες οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών, όπως με την Αίγυπτο και με την Ιταλία, την Συμφωνία ηλεκτρικής διασύνδεσης με την Αίγυπτο και την αμυντική Συμφωνια με τη Γαλλία. Η χώρα μας εδράζει την πολιτική της στο Διεθνές Δίκαιο, τους Διεθνείς Κανονισμούς, στο Δίκαιο της Θάλασσας. Έχει μια πολυεπίπεδη εξωτερική πολιτική. Είναι υπέρ της σταθερότητας και της ειρήνης και ταυτόχρονα έχει ισχυρά αντανακλαστικά, αποτελεσματική αποτρεπτική ικανότητα, την οποία με τις Συμφωνίες αυτές ενισχύει και ακόμη περισσότερο.

Ο εκνευρισμός της Άγκυρας για τα αποτελέσματα που αποφέρει η πολυεπίπεδη εξωτερική μας πολιτική, είναι κάτι που δεν μας αιφνιδιάζει. Ο εκνευρισμός αυτός μπορεί να εκδηλωθεί σε διάφορα πεδία και σε διάφορα επίπεδα. Πολλές φορές στην Κύπρο, η Τουρκία αψηφώντας αυτά που ισχύουν, αψηφώντας τα ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, προκαλεί. Η ελληνική διπλωματία σε πλήρη ευθυγράμμιση με την κυπριακή πλευρά αντιμετωπίζουν και αποκρούουν, πάντοτε με τον βέλτιστο δυνατό τρόπο, αυτού του είδους τις προκλήσεις και τις κινήσεις. Όταν έχεις απέναντί σου έναν γείτονα, που επανειλημμένα με αυτά τα επιχειρήματα, με αυτή τη ρητορική και με κινήσεις, δείχνει αυτή τη συμπεριφορά, πάντοτε οφείλεις να είσαι ενεργοποιημένος και να έχεις γρήγορα αντανακλαστικά. Εκείνο που μετράει είναι η καθαρή γνώση του τοπίου, η σωστή πρόβλεψη και κυρίως η ψυχραιμία και η αποφασιστικότητα να υπερασπιστείς τα κυριαρχικά σου δικαιώματα ως Ελληνισμός παντού, με βάση τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και με βάση την αποτρεπτική δυνατότητα που έχεις.

Για τις ανατιμήσεις στην ενέργεια

Είμαστε μία από τις πρώτες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εντοπίσαμε έγκαιρα το πρόβλημα. Όχι απλώς το διαπιστώσαμε και το παρακολουθούσαμε με σταυρωμένα χέρια, αλλά πήραμε γρήγορα μέτρα. Θυμίζω ότι από την Έκθεση Θεσσαλονίκης, ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε την κάλυψη του 80% των ανατιμήσεων οριζόντια για όλους τους καταναλωτές, τα νοικοκυριά, αλλά και τις επιχειρήσεις, σε ό,τι αφορά το ηλεκτρικό ρεύμα. Στη συνέχεια, ανακοινώσαμε στήριξη στην ελληνική κοινωνία, που φτάνει το μισό δισ., για να καλυφθούν οι ενεργειακές τους ανάγκες και σε ό,τι αφορά το ηλεκτρικό ρεύμα και σε ό,τι αφορά το επίδομα θέρμανσης. Ειδικότερα για το επίδομα θέρμανσης, διπλασιάζοντας το ποσοστό της ενίσχυσης και διευρύνοντας πολύ τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, για να μπορέσει να ενταχθεί σε αυτό η συντριπτική πλειοψηφία των νοικοκυριών. Είμαστε αντιμέτωποι με μια πρωτόγνωρη ενεργειακή κρίση.

Καταλαβαίνουμε πλήρως την ανησυχία των πολιτών, γιατί βλέπουν τον προϋπολογισμό τους, τα χρήματα που είχαν υπολογίσει για να κινηθούν, για να ζεσταθούν, ενδεχομένως να μην τους φτάνουν. Καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια, προκειμένου να τους στηρίξουμε, και αυτή η ενεργειακή κρίση να έχει όσο το δυνατόν μικρότερο «αποτύπωμα». Είμαστε εδώ να για να παρέμβουμε όταν και όπως χρειαστεί, στοχευμένα και να μην αφήσουμε κανέναν άνθρωπο μόνο του και αβοήθητο στην επέλαση αυτής της ενεργειακής κρίσης, που ταλαιπωρεί όχι μόνο τη χώρα μας, αλλά και ολόκληρο τον κόσμο. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Όποιος ρίξει μια ματιά στο πως έχουν αντιμετωπίσει την κρίση οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, θα αντιληφθεί το πόσο γρήγορα, αποτελεσματικά και στοχευμένα κινηθήκαμε. Συνεχίζουμε να κινούμαστε και σε άλλα επίπεδα, αναζητώντας και μια ευρωπαϊκή παρέμβαση, μια ευρωπαϊκή λύση στην όλη υπόθεση.

Για τα ακραία καιρικά φαινόμενα

Όπως φαίνεται, το φαινόμενο εξακολουθεί να βρίσκεται σε εξέλιξη. Αντιμετωπίζουμε κάποιες μεγαλύτερες δυσκολίες στην Χαλκιδική. Το παρακολουθούμε από την πρώτη στιγμή. Δείξαμε έγκαιρα και γρήγορα αντανακλαστικά. Είναι ένα φαινόμενο ιδιαίτερα μεγάλης σφοδρότητας. Σύμφωνα με τους επιστήμονες εχθές έπεσαν στο Λεκανοπέδιο 30 εκατομμύρια τόνοι νερού. Από μόνος του είναι ένας πολύ εντυπωσιακός αριθμός. Επενδύσαμε από την πρώτη στιγμή στην πρόληψη, με βάση τις εκτιμήσεις που είχαμε, παίρνοντας μέτρα για τη χειρότερη δυνατή περίπτωση. Ο κρατικός μηχανισμός έχει από την πρώτη στιγμή κινητοποιηθεί. Το 112 λειτούργησε. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχτηκε σε όλη την Επικράτεια πάνω από 1.500-1.600 κλήσεις. Η Πολιτική Προστασία, ο κ. Στυλιανίδης με τον κ. Τουρνά, συντόνιζαν το σύνολο των ενεργειών του κρατικού μηχανισμού και της Αυτοδιοίκησης, ούτως ώστε να γίνονται παρεμβάσεις, απεγκλωβισμοί, αντλήσεις υδάτων.

Για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής

Σε ό,τι αφορά την Κυβέρνηση και τη Νέα Δημοκρατία, ο προσανατολισμός μας είναι καθαρός και σαφής και αποτυπώνεται στις επιτυχίες της χώρας. Τα μεγάλα θέματα της πολιτικής και της χώρας είναι η Συμφωνία με τη Γαλλία, είναι η χθεσινή επέκταση της αμυντικής συνεργασίας με τις Η.Π.Α.. Τα μεγάλα ζητήματα για εμάς είναι να σταθούμε στο πλευρό του κόσμου απέναντι στην ενεργειακή κρίση. Είναι οι μεταρρυθμίσεις, όπως ο ψηφιακός μετασχηματισμός της χώρας, ηπεραιτέρω ελάφρυνση του πολίτη από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές που δυναμώνουν το εισόδημά του και δημιουργούν τις συνθήκες για να προσελκύσουμε περισσότερες επενδύσεις, για να βρίσκει δουλειά ο κόσμος. Ασχολούμαστε με την προοπτική της χώρας. Ασχολούμαστε με τη σταθερότητα και όχι με το να αναπαράγουμε συνθήκες τοξικότητας ή να παρακολουθούμε μια ρητορική που προσπαθεί να υποδαυλίσει κοινωνικές εντάσεις, μπας και κάποιοι βγουν στην επιφάνεια. Από εκεί και πέρα, είμαστε πάρα πολύ ξεκάθαροι σε ζητήματα διαφάνειας και λογοδοσίας. Μπορούμε να συζητήσουμε τα πάντα, τίποτα δεν έχουμε να κρύψουμε και πολύ περισσότερο τίποτα δεν έχουμε να φοβηθούμε σε αντίθεση με άλλους. Σε ό,τι αφορά τη σύσταση Εξεταστικής θα βρεθεί το σωστό διαδικαστικό που να έχει και την αντίστοιχη θεσμική σοβαρότητα, έτσι ώστε στο μεγαλύτερο δυνατό χρονικό εύρος να κουβεντιάσουμε τα ζητήματα αυτά που τίθενται.

Έχουμε ήδη απαντήσει πέντε φορές στον κοινοβουλευτικό έλεγχο. Έχουν κατατεθεί δημόσια όλα τα στοιχεία που έχουν ζητηθεί, σε ό,τι αφορά τα Μέσα και τη χρηματοδότηση, η οποία έγινε σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο που υπάρχει, που διαμορφώθηκε και απαντούσε στις άμεσες και έκτακτες ανάγκες ενημέρωσης των Ελλήνων πολιτών για το θέμα της πανδημίας. Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει τον έκτακτο χαρακτήρα της υγειονομικής κρίσης. Δεν υπήρξε Πρωθυπουργός που να έχει διαχειριστεί κάτι παρόμοιο στο παρελθόν, όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Είναι αστείο να συζητάμε το εάν δικαιολογούνταν μία έκτακτη διαχείριση απέναντι στην πανδημία. Και σε ό,τι αφορά την ενημέρωση για τα μέτρα προστασίας το πρώτο διάστημα και σε ό,τι αφορά την ενημέρωση των πολιτών για τον εμβολιασμό στη δεύτερη φάση. Όλα τα υπόλοιπα έχουν απαντηθεί. Αντιλαμβάνεται ο καθένας ότι όποιος τα επικαλείται και τα επαναφέρει κάθε τρεις και λίγο, το κάνει για να κρύψει τη δική του παταγώδη αποτυχία στα κεφαλαιώδη, στα πολύ σημαντικά, στα πολύ ουσιαστικά που αφορούν την ελληνική κοινωνία.

Δείτε επίσης