«Μαραθώνιος» πληρωμών έρχεται μέχρι το τέλος του μήνα για μισθούς, συντάξεις, επιδόματα και Δώρο Χριστουγέννων. Στόχος είναι να επιταχυνθεί η καταβολή των χρημάτων για να στηριχθούν τα νοικοκυριά, σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία λόγω του κορωνοϊού. 

Το υπουργείο Εργασίας έχει ανακοινώσει τις ημερομηνίες για την υποβολή αιτήσεων και την πληρωμή της ειδικής αποζημίωσης, ενώ «μεικτό» σύστημα θα εφαρμοστεί για το Δώρο Χριστουγέννων. Η καταβολή των συντάξεων επιταχύνεται, ενώ στο τέλος του μήνα θα γίνουν και οι πληρωμές μίας σειράς επιδομάτων από τον ΟΠΕΚΑ. Διπλή ενίσχυση θα πάρουν αυτό το μήνα οι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, μία σειρά μέτρων στήριξης προβλέπονται για τους ανέργους, ενώ έκτακτη οικονομική ενίσχυση θα πάρουν και οι επιστήμονες με συγκεκριμένες προϋποθέσεις. 

Η «Βραδυνή της Κυριακής» παρουσιάζει αναλυτικά τις πληρωμές του Δεκεμβρίου.

1)Αναστολές συμβάσεων

Διαφορετικές ταχύτητες ισχύουν για την καταβολή αιτήσεων και την πληρωμή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού στις περιπτώσεις της αναστολής συμβάσεων. Υπενθυμίζεται ότι η ειδική αποζημίωση του Νοεμβρίου -που πληρώνεται αυτό το μήνα- είναι 800 ευρώ (ή 26,6 ευρώ ανά ημέρα). Ωστόσο, το Δεκέμβριο η ειδική αποζημίωση επανήλθε στα 534 ευρώ (ή στα 17,8 ευρώ ανά ημέρα).

Όσον αφορά στις ημερομηνίες πληρωμής ξεκίνησε η καταβολή των χρημάτων για τις αναστολές Νοεμβρίου σε εργαζόμενους από πληττόμενες επιχειρήσεις, και αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τις 15 με 16 του μήνα. Παράλληλα, ξεκίνησε -και ολοκληρώνεται στο τέλος του μήνα- η υποβολή αιτήσεων για τις αναστολές του Δεκεμβρίου.

2)Δώρο Χριστουγέννων

Μέχρι και τις 21 του μήνα θα καταβληθεί το Δώρο Χριστουγέννων από τις επιχειρήσεις. Να σημειωθεί εδώ πως μικτό σύστημα εφαρμόζεται στις περιπτώσεις αναστολών συμβάσεων, όπου προβλέπεται κρατική συμμετοχή στο Δώρο. Ειδικότερα, για τους μήνες που εργάστηκε κανονικά ο εργαζόμενος παίρνει τμήμα του Δώρου από την επιχείρηση, ενώ για το διάστημα της αναστολής σύμβασης πληρώνεται από το κράτος. Το τμήμα του Δώρου από το κράτος για τις αναστολές από το Μάιο έως και το Νοέμβριο θα καταβληθεί επίσης έως και τις 21 Δεκεμβρίου. Ωστόσο, το ποσό που αναλογεί στις αναστολές Δεκεμβρίου θα δοθεί τον Ιανουάριο, και συγκεκριμένα μέχρι τις 31 του μήνα. Πάντως, εργαζόμενοι που δεν μπήκαν σε αναστολή το διάστημα από το Μάιο έως και το Δεκέμβριο θα πάρουν κανονικά το Δώρο από τον εργοδότη τους (χωρίς συμμετοχή του κράτους).

3)Συντάξεις

Επιταχύνεται η καταβολή των κύριων και επικουρικών συντάξεων του Ιανουαρίου. Ειδικότερα, οι συντάξεις αγροτών, ελεύθερων επαγγελματιών, αυταπασχολουμένων, ναυτικών, δημοσιογράφων και ΔΕΗ θα καταβληθούν στις 21 του μήνα (αφορά στα πρώην Ταμεία ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΕΤΑΑ, ΝΑΤ, ΕΤΑΤ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και ΔΕΗ). Οι πληρωμές του Δημοσίου, των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα (πρώην ΙΚΑ) και συνταξιούχων τραπεζών και ΟΤΕ θα γίνουν σε δύο δόσεις. Για όσους ο ΑΜΚΑ τους τελειώνει σε 1, 3, 5, 7, 9 η καταβολή θα γίνει στις 22 Δεκεμβρίου, ενώ αν ο ΑΜΚΑ τελειώνει σε 0, 2, 4, 6, 8 η πληρωμή θα γίνει στις 23 Δεκεμβρίου.

4) Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα

Έκτακτη οικονομική ενίσχυση θα πάρουν 482.335 ευάλωτοι πολίτες, καθώς με την πληρωμή του Δεκεμβρίου θα λάβουν διπλό ποσό.

Το ποσό της έκτακτης ενίσχυσης ξεκινά από τα 200 ευρώ για τα μεμονωμένα άτομα, και αυξάνεται σταδιακά. Ειδικότερα, κάθε επιπλέον ενήλικας στο ίδιο νοικοκυριό θα λάβει 100 ευρώ, ενώ κάθε ανήλικο παιδί θα λάβει επιπλέον 50 ευρώ. 

Για παράδειγμα, νοικοκυριό με δύο ενήλικα μέλη λαμβάνει κανονικά ποσό ενίσχυσης 300 ευρώ, ωστόσο με την καταβολή του Δεκεμβρίου θα πάρει άλλα 300 ευρώ (και έτσι το συνολικό ποσό που θα εισπράξει φτάνει τα 600 ευρώ). Νοικοκυριό με δύο ενήλικα και δύο ανήλικα μέλη λαμβάνει ποσό ενίσχυσης 400 ευρώ. Με την καταβολή του Δεκεμβρίου θα εισπράξει άλλα 400 ευρώ και το καταβαλλόμενο ποσό φτάνει τα 800 ευρώ. 

5) Έκτακτη ενίσχυση στους επιστήμονες

Προβλέπεται εφάπαξ οικονομική ενίσχυση σε δικηγόρους, μηχανικούς, γιατρούς, οδοντιάτρους, οικονομολόγους κ.ά. Την επόμενη εβδομάδα θα οριστικοποιηθεί το χρονοδιάγραμμα και θα καθοριστούν οι προϋποθέσεις για την καταβολή της έκτακτης οικονομικής στήριξης. Όπως σημείωσε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης: «Για το θέμα αυτό, θα γίνει τηλεδιάσκεψη με το διοικητή του ΟΑΕΔ, Σπύρο Πρωτοψάλτη, και θα συναποφασίσουμε, με ευθύνη των προέδρων των επιστημονικών ομάδων, ποια χρήματα θα καταβληθούν και με ποια κριτήρια».

6)Επιδόματα ανεργίας

Ξεκίνησε η προπληρωμή της τακτικής επιδότησης ανεργίας, της επιδότησης μακροχρόνιας ανεργίας και του βοηθήματος ανεργίας αυτοαπασχολουμένων, καθώς και η καταβολή του Δώρου Χριστουγέννων στους επιδοτούμενους ανέργους και στις δικαιούχους της ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας. Η διαδικασία θα συνεχιστεί μέχρι και τις 6 Ιανουαρίου 2021. Οι πιστώσεις των επιδομάτων και του Δώρου Χριστουγέννων θα γίνουν αυτόματα, με απευθείας κατάθεση στους τραπεζικούς λογαριασμούς.

7) Επιδόματα ΟΠΕΚΑ

Στις 31 Δεκεμβρίου θα καταβληθούν το επίδομα γέννησης, τα Προνοιακά Αναπηρικά και Διατροφικά Επιδόματα, το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (πρώην ΚΕΑ), το Επίδομα Στέγασης, το Στεγαστικής Συνδρομής, το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανασφαλίστων Υπερηλίκων, η «Σύνταξη Υπερηλίκων του ν. 1296/1982», και το Επίδομα Ομογενών. Την ίδια ημέρα, θα καταβληθεί η τελευταία δόση του επιδόματος παιδιού εκτάκτως, αντί για τον Ιανουάριο. 

Αναστολές συμβάσεων Σε εξέλιξη η πληρωμή των αναστολών συμβάσεων Νοεμβρίου. «Τρέχει» μέχρι τέλος του μήνα η υποβολή αιτήσεων για τις αναστολές συμβάσεων Δεκεμβρίου 
Δώρο Χριστουγέννων Μέχρι και τις 21 του μήνα καταβολή από τις επιχειρήσεις. Ίδια ημερομηνία για καταβολή της κρατικής συμμετοχής όσον αφορά στις αναστολές Μαΐου – Νοεμβρίου. Το τμήμα των αναστολών Δεκεμβρίου θα καταβληθεί από το κράτος μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 
Συντάξεις Καταβολή από τις 21 έως τις 23 του μήνα 
Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα Διπλή καταβολή στο τέλος του μήνα 
Έκτακτη οικονομική ενίσχυση σε επιστήμονες Τηλεδιάσκεψη την επόμενη εβδομάδα στο υπουργείο Εργασίας, για να καθοριστούν οι προϋποθέσεις.
Επιδόματα και παροχές σε ανέργους Σε εξέλιξη οι πληρωμές 
Επιδόματα ΟΠΕΚΑ Καταβολή στις 31 Δεκεμβρίου. Την ίδια ημέρα θα καταβληθεί εκτάκτως η τελευταία δόση του επιδόματος Παιδιού. 

Από την έντυπη έκδοση της «Βραδυνής της Κυριακής»