Στην Ελλάδα το μικτό ποδόσφαιρο, δηλαδή να παίζουν μαζί ή αντίπαλοι άνδρες και γυναίκες, θεωρείται μάλλον επιστημονική φαντασία, όμως στην Ολλανδία είναι θεσμός από τη δεκαετία του ’80. Αυτή τη φορά όμως, οι Ολλανδοί πήγαν ένα βήμα παραπέρα.

Η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της χώρας ανακοίνωσε την Τρίτη 04/08 ότι επιτρέπει σε μια γυναίκα να παίξει ποδόσφαιρο σε μια ανδρική ομάδα της 4ης κατηγορίας, με την ελπίδα να ενθαρρύνει την ακόμα μεγαλύτερη συμμετοχή των γυναικών στο δημοφιλές άθλημα.

Η 19χρονη Έλεν Φόκεμα είναι η πρώτη παίκτρια που θα πάρει μέρος στο πιλοτικό αυτό πρόγραμμα και θα παίξει στην πρώτη ομάδα της Φόαρουτ.

Έως τώρα το μικτό ποδόσφαιρο επιτρεπόταν μόνο μέχρι την κατηγορία Κ-19 και μετά απαγορευόταν να συνεχίσεις στη «μεγάλη» ομάδα.

«Είναι φανταστικό που μπορώ να συνεχίσω να παίζω σε αυτή την ομάδα. Παίζω με αυτά τα παιδιά από τα πέντε μου και είχα στενοχωρηθεί που δεν θα μπορούσα να παίξω μαζί τους του χρόνου.

Η ομοσπονδία ανέκαθεν με ενθάρρυνε να συνεχίζω να παίζω με τα αγόρια για όσο το δυνατόν περισσότερο, οπότε γιατί να μην γίνει; Σίγουρα, είναι μια πρόκληση, αλλά αυτό με εξιτάρει πιο πολύ.

Ρώτησα λοιπόν την ομάδα αν μπορούσαμε να το κάνουμε και μαζί υποβάλλαμε την αίτηση στην Ομοσπονδία. Οι συμπαίκτες μου ενθουσιάστηκαν που μπορώ να μείνω μαζί τους. Δεν ξέρω πως θα πάει, όμως όπως και να ‘χει, είμαι κατενθουσιασμένη που παίρνω μέρος σε αυτό το πιλοτικό πρόγραμμα» δήλωσε η Έλεν.

Η Ομοσπονδία τόνισε πως θα παρακολουθεί την πρόοδο του προγράμματος και αν όλα πάνε καλά, δεν αποκλείεται να επιτραπεί κανονικά η συμμετοχή των γυναικών στις ανδρικές ομάδες.

«Κάθε χρόνο υπάρχει ένα αίτημα από μια Ένωση να αφήσουμε τις γυναίκες να παίξουν στην πρώτη ομάδα.

Κατά τη γνώμη μου, είναι ξεχωριστό που τα κορίτσια σε όλα τα επίπεδα μπορούν να παίξουν μικτό ποδόσφαιρο, όμως από τη στιγμή που τα αγόρια πάνε στην πρώτη ομάδα, πρέπει να παίξουν χωρίς τα κορίτσια» σχολίασε ο διευθυντής ανάπτυξης ποδοσφαίρου της ολλανδικής ομοσπονδίας, Αρτ Λάνγκελερ.

«Η Ολλανδική Ομοσπονδία στηρίζει τη διαφορετικότητα και την ισότητα. Πιστεύουμε πως πρέπει να υπάρχει χώρος για όλους», πρόσθεσε.

Το γυναικείο ποδόσφαιρο αναγνωρίστηκε επίσημα στη χώρα το 1971, ενώ το 1986 ξεκίνησε το μικτό ποδόσφαιρο.