Ολυμπιακοί Αγώνες: Σάλος με Νοτιοκορεάτισσα τοξοβόλο που εμφανίστηκε στον αγώνα με κοντό μαλλί

Ενώ η Νότια Κορέα αποτελεί τη 12η μεγαλύτερη παγκόσμια οικονομική δύναμη και ορίζεται ως μια ηγετική τεχνολογική φιγούρα, παραμένει μια ανδροκρατούμενη κοινωνία με χαμηλό υπόβαθρο όσον αφορά τη διεκδίκηση δικαιωμάτων των γυναικών. Το ξέσπασμα της διαδικτυακής μισογυνισμού έρχεται καθώς αυξάνεται η αντίδραση κατά του φεμινισμού στη χώρα, με τις εταιρείες να κατηγορούνται ότι υποστηρίζουν τον “ακραίο φεμινισμό” αντιμετωπίζοντας μποϊκοτάζ από άνδρες και ζητώντας δημόσια συγγνώμη.

Αφορμή λοιπόν αυτή τη φορά για διαδικτυακό μπούλινγκ υπήρξε μια κορυφαία Νοτιοκορεάτισσα τοξοβόλων των Ολυμπιακών Αγώνων στο Τόκιο, η οποία εμφανίστηκε με κοντά μαλλιά κατά τη διάρκεια εκτέλεσης του αγώνα της.

Η Αν είναι 20 ετών και μία από τις πιο καταξιωμένες αθλήτριες της γενιάς της, καθώς έχει κερδίσει δύο χρυσά μετάλλια στην ομάδα γυναικών και στη μικτή τοξοβολία. Σκόραρε 680 για να ξεπεράσει τα ατομικά προκριματικά των γυναικών στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, σπάζοντας ένα Ολυμπιακό ρεκόρ που δεν είχε καταφέρει καμία άλλη από το 1996.

Κατόπιν της εμφάνισής της, έγινε χαμός στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου πλήθος αντρών ξέσπασαν και σχολίασαν την επιλογή στο χτένισμα της Αν Σαν, λέγοντας ότι υποδήλωνε το φεμινισμό της. Μάλιστα, μερικοί από αυτούς απαιτούσαν να ζητήσει συγγνώμη και ακόμη και να της αφαιρεθούν οι Ολυμπιακοί τίτλοι της.

Βεβαίως, δεν έμειναν αμέτοχες πολλές γνωστές γυναίκες της Νότιας Κορέας, αφού βγήκαν να καταδικάσουν τα σχόλια. «Ακόμα και αν κερδίσεις ένα χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο με τις δικές σου ικανότητες και ικανότητες, όσο ο σεξισμός παραμένει στην κοινωνία μας, θα πρέπει να δέχεσαι προσβολές και μάλιστα να σου ζητείται να στερηθείς το μετάλλιο σου μόνο και μόνο επειδή έχεις κοντά μαλλιά», ανέφερε στο Twitter η Τζανγκ Χιε-Γιονγκ, γυναίκα νομοθέτης.

«Αντιμετωπίζουμε μια παράξενη μέρα κατά την οποία η τοξοβόλος από την Κορέα είναι και επίσημα η καλύτερη στον κόσμο, ωστόσο η εθνική αξιοπρέπεια ρίχνεται στο έδαφος λόγω του σεξισμού».

Ως ένδειξη συμπαράστασης, τουλάχιστον 6.000 φωτογραφίες γυναικών με κοντά μαλλιά αναρτήθηκαν σε πλατφόρμες κοινωνικών μέσων για να δείξουν υποστήριξη στην Αν, σύμφωνα με τοπικά δημοσιεύματα. Μεταξύ των γυναικών που δημοσίευσαν τις εικόνες ήταν και η ηθοποιός Κου Χιε-σαν και ο νομοθέτης Ρίου Χο-Τζονγκ — ο νεότερος βουλευτής της χώρας, ο οποίος κάποτε επικρίθηκε επειδή φορούσε φόρεμα στο κοινοβούλιο.

Ο ιστότοπος της Ένωσης Τοξοβολίας της Κορέας — η οποία δεν ανταποκρίθηκε αμέσως στο αίτημα του AFP για σχολιασμό — πλημμύρισε από τουλάχιστον 1.500 μηνύματα προς υποστήριξή της τοξοβόλου Αν.

Οι άνδρες των οποίων τα οργισμένα μηνύματα πυροδότησαν την καταιγίδα είχαν κατηγορήσει περαιτέρω τον Αν ότι χρησιμοποίησε εκφράσεις με τόνους κατά των ανδρών. “Δεν σας εκπαιδεύσαμε και σας ταΐσαμε με φορολογικά χρήματα, ώστε να μπορείτε να διαπράξετε φεμινιστικές πράξεις”, έγραψε ένας από τους άνδρες στο λογαριασμό της Αν στο Instagram.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι σημερινές νεαρές νοτιοκορεάτισσες έχουν γίνει ταγοί πολλών προεκλογικών επιτυχιών τα τελευταία χρόνια, αγωνιζόμενες να αλλάξου ένα καταπιεστικό κοινωνικό σύστημα που τους επιτάσσει πώς θα ζουν. Μάλιστα, εδώ και πολύ καιρό αγωνίζονται να εισάγουν στη χώρα τους το δικό τους εκτεταμένο κίνημα #MeToo, για ισχυρότερη διεκδίκηση των δικαιωμάτων των γυναικών.