Στα 350 ηλεκτρικά αυτοκίνητα, που  εισέρχονται  κάθε μήνα στην κυκλοφορία, αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων και Δικύκλων (ΣΕΑΑ), Γεώργιος Βασιλάκης, κατά την τοποθέτησή του,  στο Auto Forum 2021, ένα από τα σημαντικά event της χρονιάς στον χώρο του αυτοκινήτου.

«Γνωρίζουμε ότι οι μεταφορές είναι υπεύθυνες για το 40% των ρύπων.

Είναι η πρώτη φορά που έχουμε μία κυβέρνηση που συζητάει και προχωρά στον εξηλεκτρισμό της χώρας.

Τα κίνητρα που έχουν δοθεί είναι πολύ καλά», είπε ο κ. Βασιλάκης, λέγοντας πως  επίσης 7000 συμβατικά οχήματα ταξινομούνται μηνιαίως, ωστόσο «αγκάθι» εκτιμά ότι αποτελούν τα 3.500 εισαγόμενα οχήματα.

Παίρνοντας τον λόγο, ο γενικός διευθυντής στον Όμιλο Βασιλάκη, Ανδρέας Χριστοφορίδης, στην ομιλία του με τίτλο «Hyundai, Kia, Seat και Cupra : Πρωτοπορώντας στην Εξέλιξη της Ηλεκτροκίνησης», σημείωσε :

«Πραγματοποιείται μια μεγάλη επανάσταση στο χώρο του αυτοκινήτου» και ότι «ποτέ στα 30 χρόνια της σταδιοδρομίας μου δεν έχουμε δει τέτοιες αλλαγές».

Για να προσθέσει : «Το επόμενο βήμα τους στην ηλεκτροκίνηση είναι το όχημα- σταθμός που χρειάζεται μόλις 5 λεπτά να φορτίσει για 100 χλμ.»

Κατόπιν, ο  Senior Product Manager της Kia Motors Europe, Ιωάννης Ρούσσης,  έκανε λόγο  για τις «Μελλοντικές τάσεις για βιώσιμη φόρτιση ηλεκτρικών αυτοκινήτων».

Μιλώντας για την σημασία της διαφαινόμενης ανοδικής τάσης εξηλεκτρισμού υπογράμμισε πως «η εκθετική αύξηση της ηλεκτροδότησης θα οδηγήσει σε υψηλές απαιτήσεις ενέργειας».

Ολοκληρώνοντας, στο πλαίσιο της παρουσίασής του για τις μελλοντικές επιπτώσεις των τάσεων φόρτισης, ο κ. Ρούσσης διαπίστωσε  ότι «η αύξηση του EV (Electric Vehicles) από 2% σε σχεδόν 40% σε 10 χρόνια δημιουργεί κίνδυνο στα υπάρχοντα δίκτυα ισχύος».

Λύσεις στο παραπάνω κίνδυνο θα μπορούσαν να είναι, όπως τόνισε, οι επενδύσεις σε υποδομές με στόχο την κάλυψη όλων των αναγκών και την αποφυγή διακοπών κατά τη διάρκεια των ωρών φόρτισης, η ενημέρωση των υποδομών και η χρήση της διαθέσιμης ενέργειας που είναι αποθηκευμένη σε EV.

Τέλος υποστήριξε, ότι το “Vehicle to Grid”/”Vehicle to X”, το αυτοκίνητο σε σύνδεση με τις υποδομές, με τα δίκτυα και με όλες τις άλλες συσκευές, είναι το μέλλον.

Σημειώνεται πως το  4ο Forum, που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά ψηφιακά, μέσα από τη LiveOn, την ολοκληρωμένη ψηφιακή τεχνολογία επιχειρηματικής επικοινωνίας του ethos Group, από το οικονομικό και επιχειρηματικό portal banks.com.gr και το περιοδικό Χρήμα, με τον CEO  Κωνσταντίνο Ουζούνη και την επιμέλεια του δημοσιογράφου Τάκη Πουρναράκη,  επέτρεψε  σε μεγαλύτερο αριθμό ενδιαφερομένων να το παρακολουθήσουν με άνεση και  ασφάλεια.