Ομοσπονδιακός δικαστής εμπόδισε προσωρινά την προσπάθεια του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, να θέσει μορατόριουμ στις απελάσεις για 100 ημέρες.

Μετά την μήνυση του Τέξας για την πολιτική, του αυτή ο δικαστής απέκλεισε τον Μπάιντεν, μέσω προσωρινής εντολής περιορισμού, από το να προχωρήσει στην εκτέλεση αυτής της απόφασης, τουλάχιστον για τις επόμενες 14 ημέρες.

Η αγωγή του Τέξας στηρίζεται στο γεγονός ότι η κεντρική διοίκηση παραβιάζει μια συμφωνία που είχε η πολιτεία με το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας – και θα απαιτούσε μια ειδοποίηση τουλάχιστον 180 ημερών, καθώς και διαβούλευση, πριν από την εφαρμογή αλλαγών στην πολιτική μετανάστευσης. 

Ο περιφερειακός δικαστής των ΗΠΑ εφάρμοσε μια εθνική διαταγή με σκοπό να προστατεύει επαρκώς τα συμφέροντα του Τέξας λόγω της «ελεύθερης κυκλοφορίας» παράνομων αλλοδαπών από άλλα κράτη.

Ο Μπάιντεν έχει δεσμευτεί να προχωρήσει με μορατόριουμ για τις απελάσεις καθώς η κυβέρνησή του επαναφέρει την προσέγγισή της κυβέρνησης Ομπάμα προς το φλέγον θέμα της μετανάστευσης, μια πολιτική που ευνοεί την πρακτική των «ανοιχτών συνόρων».

Το μορατόριουμ – το οποίο τέθηκε σε ισχύ την Παρασκευή, προτού παγώσει από την δικαστική απόφαση- δεν ισχύει για άτομα που δεν είχαν φυσική παρουσία στις ΗΠΑ από την 1η Νοεμβρίου 2020 και επίσης για όσους κατηγορούνται για κατασκοπία ή τρομοκρατία.

Η διοίκηση του Μπάιντεν σχεδίαζε να ανακοινώσει περαιτέρω οδηγίες σχετικά με το θέμα έως την 1η Φεβρουαρίου. Πλέον ο Τ,Μπάιντεν είναι υποχρεωμένος να πειθαρχήσει στην απόφαση του δικαστηρίου και οι αμερικανικές αρχές θα συνεχίσουν την απέλαση των παράνομων μεταναστών, μέχρι νεωτέρας.