Βίντεο που κυκλοφόρησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εμφανίζει άνδρες, μερικοί από τους οποίους ήταν ντυμένοι με παραδοσιακή αφγανική φορεσιά, να ανοίγουν σημαία των Ταλιμπάν μέσα στην Αγία Σοφία.

Το βίντεο τους δείχνει να φωνάζουν ο «θεός είναι μεγάλος», ενώ έχουν υψωμένο το δείχτη του χεριού, μια χειρονομία που έχει ταυτιστεί με τον ισλαμικό εξτρεμισμό.

Το βίντεο κοινοποίησε στο Twitter ο Noor Dahri, ειδικός σε θέματα αντιτρομοκρατίας  τρομοκρατίας, και μέλος της βρετανικής ένωσης ισλαμικών σπουδών με έδρα το Λονδίνο.

Στην ανάρτησή του ο Dahri έγραψε πως «η σημαία των Αφγανών Ταλιμπάν υψώθηκε στην Αγία Σοφία στην Τουρκία από ακτιβιστές των Ταλιμπάν. Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας ήταν ένα ενθαρρυντικό μήνυμα στην Μουσουλμανική Αδελφότητα και στους ισλαμιστές εξτρεμιστές και τρομοκράτες του κόσμου. Σύντομα και υποστηρικτές της ISIS θα υψώσουν επίσης τη σημαία τους».

Λίγο αργότερα, τα ίδια άτομα άνοιξαν πανό των Ταλιμπάν και στην παραλία της Χαλκηδόνας, αποκαλώντας μάλιστα τους Τούρκους “θρησκευτικά αδέλφια”.