Η υψίφωνος και συνθέτρια Ναδίνα Τζιάτζιου γεννήθηκε στα Ιωάννινα και πήγε Γυμνάσιο στο Μουσικό Σχολείο εκεί. Σπούδασε Μουσικολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Πιάνο στο Ωδείο και παρακολούθησε σεμινάρια «musical theatre» στο London Studio Center.

Συμμετείχε στους διεθνείς διαγωνισμούς: «Augusto Zabaroni Opera Lirico Concorso» (Napoli 2011) ως Soprano, και «Film music competition» (Novara 2016 ) ως συνθέτρια, στους οποίους αναδείχθηκε finalist.

Κέρδισε υποτροφία σύνθεσης για κινηματογραφική μουσική από το «Βerklee College of Music» των ΗΠΑ και έχει επιμεληθεί σκηνοθετικά και ενδυματολογικά θεατρικές παραστάσεις και videoclip. 

Ο τενόρος Θάνος Ζήσης γεννήθηκε στη Λάρισα, σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Κλασικό Τραγούδι και Ανώτερα Θεωρητικά στο Ωδείο. Είναι ωτορινολαρυγγολόγος – φωνίατρος και  γράφει επιστημονικά άρθρα στον τομέα της Φωνιατρικής. Γράφει στίχους για μουσικές συνθέσεις και έχει λάβει μέρος σε πολυάριθμες παραστάσεις.

Ναδίνα Τζιάτζιου

Κυρία Τζιάτζιου, πείτε μας από πότε αρχίσατε να ασχολείστε με τη Μουσική; Χορός, πιάνο, βραβεία…

«Ο πατέρας μου είναι μουσικός, οπότε η Μουσική αποτέλεσε εξαρχής αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μου. Οι γονείς μου αντιλήφθηκαν έγκαιρα την αγάπη μου για τη Μουσική και φρόντισαν να με καθοδηγήσουν σωστά τόσο στη Μουσική όσο και στο Χορό, έστω και αν, στη συνέχεια, επικεντρώθηκα περισσότερο στις μουσικές μου σπουδές. Η πρώτη μου μουσική διάκριση ήρθε στα 16 μου, όταν κέρδισα το 1ο Πανελλαδικό Βραβείο Σύνθεσης υπό την αιγίδα της Unesco».

Έχετε σπουδάσει στην Ελλάδα και το εξωτερικό, έχετε συμμετάσχει σε διεθνείς διαγωνισμούς με διακρίσεις, έχετε δώσει συναυλίες σε μεγάλα θέατρα, έχετε κάνει συνθέσεις… Σας έχει αλλάξει ως άνθρωπο όλη αυτή η υπέροχη εμπειρία σας, τι έχετε αποκομίσει μέχρι σήμερα;

«Φυσικά και με έχουν αλλάξει όλες οι μέχρι τώρα καλλιτεχνικές μου εμπειρίες. Έχοντας μαθητεύσει σε σημαντικές προσωπικότητες του διεθνούς καλλιτεχνικού χώρου, μου δημιουργείται το αίσθημα ευθύνης και η τάση να μην αρκούμαι σε αυτά που έχω πετύχει μέχρι σήμερα, αλλά να προσπαθώ για το καλύτερο».

Πόση πειθαρχία και δύναμη χρειάζεται για να χτίσετε μία τέτοια καριέρα και να μπείτε και στα δύσκολα από μικρή…

«Ένας καλλιτέχνης με κλασική παιδεία ονειρεύεται συνήθως μία διεθνή καριέρα. Αυτό αποτελεί ένα εξ ορισμού δύσκολο εγχείρημα και απαιτεί δύναμη, πειθαρχία, αφοσίωση και καθημερινή μελέτη επί πολλά χρόνια. Όμως, στην πορεία κατάλαβα ότι μεγαλύτερη αξία έχει το “ταξίδι”, γιατί και η ίδια η “Ιθάκη” μπορεί να μην είναι έτσι όπως την έχει κανείς ονειρευτεί!».

Όπερα, μιούζικαλ, σύγχρονα τραγούδια, σε όλα έχετε δοκιμαστεί. Τώρα μας κάνετε μια καινούργια πρόταση συνεργαζόμενη με τον τενόρο Θάνο Ζήση δημιουργώντας το ντουέτο «Operatical». Αυτό πώς προέκυψε και γιατί;

«Η ενασχόλησή μου με διάφορα τραγουδιστικά είδη είχε σαν αποτέλεσμα να τα ερευνήσω καλύτερα και στην πορεία να πειραματιστώ και ως συνθέτρια, συνδυάζοντας την όπερα με άλλα είδη μουσικής. Επιθυμία μου ανέκαθεν ήταν να παρουσιάσω ένα πιο εκσυγχρονισμένο οπερατικό ύφος. Δημιουργήσαμε με τον τενόρο Θάνο Ζήση τους Operatical έχοντας από κοινού την επιθυμία να αφήσουμε πίσω μας τους αυστηρούς κανόνες της Κλασικής Μουσικής και να εκφραστούμε πιο ελεύθερα και δημιουργικά».

Θάνος Ζήσης

Κύριε Ζήση, πώς η Επιστήμη συνδυάζεται με την Τέχνη; Σπουδάσατε στο ΑΠΘ γιατρός αλλά και κλασικό τραγούδι, πείτε λίγο την ιστορία…

«Μέσα στην Επιστήμη υπάρχει μία μορφή Τέχνης αλλά και η Τέχνη απαιτεί στοιχεία της Επιστήμης. Στη δική μου περίπτωση η Μουσική υπήρχε πάντα στη ζωή μου και από παιδί τραγουδούσα. Οι μουσικές μου σπουδές, ωστόσο, ξεκίνησαν αφού πήρα το πτυχίο μου στην Ιατρική. Έτσι ξεκίνησε ένα όμορφο ταξίδι με σπουδές κλασικού τραγουδιού, καθώς και με πληθώρα συναυλιών, κυρίως οπερατικού ρεπερτορίου, που πια συνεχίζεται μέσα από τους Operatical».

Υπήρχε κάποιος στην οικογένεια με αυτό το χάρισμα;

«Και οι δύο γονείς μου έχουν ωραία φωνή και τραγουδούσαν σε διάφορες περιστάσεις, χωρίς, ωστόσο, να έχουν μουσικές σπουδές. Μου έδωσαν, όμως, ερεθίσματα για μία βαθύτερη ενασχόληση με τη Μουσική».

Τελικά, εξασκείτε και τα δύο «επαγγέλματα»; Πώς τα προλαβαίνετε όλα, παραστάσεις και ιατρείο;

«Αγαπώ πολύ και τα δύο και πιστεύω ότι η Επιστήμη και η Τέχνη μπορούν να συνυπάρχουν και να βελτιώνουν από κοινού την ποιότητα της ζωής μας. Ειδικά στη δική μου περίπτωση η Ιατρική συνδυάζεται με τη Μουσική μέσα από τη Φωνιατρική, που αποτελεί και την ιατρική μου εξειδίκευση».

Το ρεπερτόριό σας στο «Operatical» ποιο είναι; Τραγουδάτε και εσείς, ή μόνο στίχους γράφετε; Δηλαδή, παίρνετε ξένα τραγούδια και γράφετε τους στίχους ελληνικά, ή από την αρχή γράφετε καινούργια τραγούδια;

«Στους Operatical γράφω τους στίχους και τραγουδώ, όπως και η συνοδοιπόρος μου Ναδίνα Τζιάτζιου που συνθέτει τη μουσική και ταυτόχρονα είναι μια καταπληκτική τραγουδίστρια. Οι συνθέσεις μας είναι όλες πρωτότυπες και οι στίχοι των τραγουδιών γράφονται σε διάφορες γλώσσες, ανάλογα με το ύφος του κάθε τραγουδιού. Μέσα από το επίσημο διαδικτυακό κανάλι των Operatical μπορεί κανείς να ενημερώνεται για όλα τα νέα αφού διανύουμε περίοδο καραντίνας».

Από την έντυπη έκδοση της «Βραδυνής της Κυριακής»