Πολιτική

Οπισθοχώρηση Μέρκελ - Ευρωπαϊκή «νίκη» Μητσοτάκη στα σημεία

Παρά τις διαφορετικές προσεγγίσεις μεταξύ των εταίρων οι Βρυξέλλες κάνουν βήματα προς την κατεύθυνση της ελληνικής πρότασης για το πιστοποιητικό εμβολιασμού

sinodos_mitsot

Ακόμα και η Ευρωπαϊκή Ένωση όταν το αποφασίσει μπορεί να προχωρήσει μπροστά, με κοινό βηματισμό. Η αλήθεια είναι ότι η ΕΕ δε φημίζεται για τη γρήγορη λήψη αποφάσεων όμως κατά τη διάρκεια της χθεσινής πρώτης μέρας της συνόδου κορυφής φαίνεται πως έκανε ένα βήμα μπροστά σε ότι έχει να κάνει με το πιστοποιητικό εμβολιασμών.

Παρά τις διαφορετικές προσεγγίσεις μεταξύ των εταίρων οι Βρυξέλλες κάνουν βήματα προς την κατεύθυνση της ελληνικής πρότασης. Από τις πρώτες κιόλας στιγμές της τηλεδιάσκεψης, οι πληροφορίες λένε πως αποτυπώθηκε περισσότερη σύγκλιση σχετικά με το πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Παράλληλα οι 27 έδειξαν διάθεση να δεσμευθούν στην αύξηση της παραγωγής και στη βούληση να υιοθετηθεί μια πιο στρατηγική προσέγγιση των ευρωπαϊκών χωρών πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα , κάτι που προφανώς και λείπει μέχρι σήμερα.

Δεν αποτελεί μυστικό ότι σε όλη αυτή τη διαδικασία δύο χώρες εμφανίζονταν ως οι πιο αρνητικές.

Η Γαλλία και η Γερμανία, καθώς θεωρούν ότι το σχέδιο αυτό μπορεί να δημιουργήσει διακρίσεις για όσους δεν μπορούν ή δεν θα λάβουν το εμβόλιο.

Από το μπλοκ αυτό των χωρών με άρνηση φάνηκε κατά τη διάρκεια της συνόδου ότι διαφοροποιήθηκε η Άνγκελα Μέρκελ.

Η Γερμανίδα καγκελάριος έδειξε ότι μετατοπίζεται ως προς την στάση που κράτησε όλο το τελευταίο διάστημα.

«Συγκρατημένη αλλά εμφανίστηκε πλέον ανοιχτή στο να το συζητήσει» ήταν η φράση συνομιλητή του Κυριάκου Μητσοτάκη αναφορικά με την τοποθέτηση της Γερμανίδας καγκελαρίου για το πιστοποιητικό.

Ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι η καγκελάριος μέχρι και την παραμονή της συνόδου δήλωνε αντίθετη σε αυτή την προοπτική, όπως άλλωστε είχε η ίδια πει και κατά τη διάρκεια της προπαρασκευαστικής συνόδου που έγινε την Τετάρτη, όπου και εκεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε το θέμα.

Φαίνεται πως η πίεση της γερμανικής κοινής γνώμης και οι μεγάλες γερμανικές εταιρίες που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό συνέβαλαν στην φανερή αλλαγή στην στάση της.

Παρόλα αυτά κανείς δεν πιστεύει ότι το πιστοποιητικό εμβολιασμών θα μπει στη ζωή των ευρωπαίων πολιτών σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Όπως τονίζουν στις Βρυξέλλες θα απαιτηθούν τουλάχιστον τρεις μήνες προκειμένου να γίνει πραγματικότητα το πιστοποιητικό που θα δώσει πνοή στον ελληνικό τουρισμό.

Δείτε επίσης