To 2021 δεν είναι ούτε 2008 ούτε 2011

Πρέπει, επιτέλους, να μπει ένα όριο και να δοθεί μία σκληρή απάντηση στα τερτίπια και τις αψυχολόγητες ενέργειες του Ερντογάν. Αυτή τη φράση την ακούμε ξανά και ξανά το τελευταίο διάστημα, τόσο από κυβερνητικά στελέχη όσο και από διεθνολόγους αλλά και στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων. 

Αν το καλοσκεφτεί κανείς, δεν έχουν άδικο, γιατί η Ιστορία έχει δείξει ότι όταν η Ελλάδα έχει αποφασίσει να αντιδράσει δυναμικά απέναντι στους γείτονες, οι Τούρκοι μαζεύονται και υποχωρούν. 

Σημασία, όμως, έχει σε αυτό τον ακήρυχτο πόλεμο στη διεθνή σκακιέρα, η όποια κίνηση να γίνει μεθοδικά και την κατάλληλη στιγμή, ώστε η χώρα μας να υποστεί τις λιγότερες δυνατές απώλειες. 

Μέχρι τώρα, η επιθετική πολιτική του Ερντογάν απέναντι στην Ελλάδα δεν του απέφερε τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Κερδίζει, βέβαια, τις εντυπώσεις στο εσωτερικό της Τουρκίας, και αυτό τον βοηθά να δείχνει ότι είναι η κυρίαρχη περιφερειακή δύναμη στην περιοχή.

Επί της ουσίας, όμως, η Άγκυρα δεν έχει καταφέρει να αποσπάσει το παραμικρό όφελος στα θέματα που διεκδικεί. 

Αν παρατηρήσει κανείς την τακτική του Ερντογάν όλα αυτά τα χρόνια, θα δει πως στα μέτωπα που ανοίγει, είτε στη Λιβύη, είτε στη Συρία, είτε με το Ισραήλ, είτε με την Αρμενία και τη Ρωσία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση, το μόνο που καταφέρνει είναι να δημιουργεί πολύ θόρυβο για το τίποτα. Και πάντα στο τέλος βρίσκεται απομονωμένος. Βέβαια, ελάχιστες φορές τού επιβάλλονται κυρώσεις, γιατί, λόγω χαρακτήρα, αλλάζει τακτική, και την τελευταία στιγμή μπορεί και γίνεται φίλος με τον αντίπαλό του. 

Από την άλλη πλευρά, θα πρέπει να πούμε ότι ούτε και η Ελλάδα έχει κερδίσει με την τακτική της ανοχής που δείχνει πολλές φορές όταν η Τουρκία καταπατά κυριαρχικά δικαιώματά της. 

Αυτό, όμως, που έχει πετύχει η Αθήνα είναι να απομονώνει την Άγκυρα σε διπλωματικό επίπεδο και να την αντιμετωπίζει έχοντας στο πλευρό της ισχυρούς συμμάχους. Δηλαδή, με απλά λόγια, κάνει φίλους της τους αντίπαλους του Ερντογάν. 

Κανείς δεν μπορεί να προδικάσει πού θα οδηγήσει αυτό το θρίλερ μεταξύ των δύο χωρών. 

Αυτοί που γνωρίζουν από τέτοιες κρίσεις λένε πως το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό και την στάση του Ερντογάν.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, η Ελλάδα δεν πρόκειται να ησυχάσει τους επόμενους μήνες. Ο αγώνας είναι μαραθώνιος και χρειάζεται αντοχή και γερά νεύρα μέχρι το τέλος. Οι παλαιοί διπλωμάτες ξέρουν πως οι Τούρκοι όταν λένε διάλογο εννοούν συζήτηση εφ’ όλης της ύλης. Για το Αιγαίο, τη Θράκη, τα πετρέλαια και τα νησιά μας. 

Γι’ αυτό και δεν πρόκειται να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μόνο για το θέμα της υφαλοκρηπίδας. Όσο πιο γρήγορα το πάρουμε απόφαση τόσο πιο αποτελεσματικά θα τους αντιμετωπίζουμε και σε διπλωματικό και σε στρατιωτικό επίπεδο.