Θα πάμε στο χωριό το Πάσχα;

Μία Ελληνίδα από τη Θεσσαλονίκη, που γύρισε από την Ιταλία, ήταν το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού στην Ελλάδα. Λίγες ημέρες αργότερα, η χώρα έμπαινε σε lockdown και άνοιγε ο χορός των θυμάτων, με τον πρώτο θάνατο στο Νοσοκομείο του Ρίου στην Πάτρα.

Ένα χρόνο μετά, όλοι έχουμε γίνουμε σοφότεροι και αντιμετωπίζουμε, πλέον, με περισσότερη προσοχή την πανδημία και τις επιπτώσεις της.

Αυτό που θα αλλάξει, όμως, την καθημερινότητά μας τους επόμενους μήνες, είναι ο μαζικός εμβολιασμός των πολιτών και το πιστοποιητικό που θα συνοδεύει τον κάθε έναν από εμάς.  

Ήδη, στα περισσότερα κράτη που έχει προχωρήσει ο εμβολιασμός σε μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού, η ποιότητα στη ζωή των πολιτών έχει αλλάξει.

Ο κορωνοϊός έχει περιοριστεί και, παράλληλα, οι μετακινήσεις, το Λιανεμπόριο, η Εστίαση λειτουργούν σχεδόν κανονικά, αλλά με αυστηρούς κανόνες.

Μάλιστα, οι πολίτες αυτών των χωρών ήδη ετοιμάζονται και για τις καλοκαιρινές τους διακοπές. 

Κλείνουν τα εισιτήριά τους και τα ξενοδοχεία τους για ταξιδιωτικούς προορισμούς έχοντας μαζί τους το «πράσινο διαβατήριο», που δεν είναι άλλο από το πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Ελεύθερα θα μπορούν να μπαίνουν στα αεροπλάνα, θα κινούνται μέσα στα ξενοδοχεία, τα εστιατόρια, αλλά και στις εμπορικές Εκθέσεις σε όλο τον κόσμο.

Ήδη και στην Ελλάδα, σε κεντρικούς καλοκαιρινούς τουριστικούς προορισμούς, έχουν ήδη αρχίσει να γίνονται κρατήσεις σε ξενοδοχεία από τουρίστες χωρών στις οποίες ο εμβολιασμός έχει προχωρήσει σε μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού.

Ακόμη, βέβαια, εδώ δεν είμαστε σε θέση να κάνουμε τέτοιους σχεδιασμούς, γιατί περιμένουμε τη μεγάλη παρτίδα εμβολίων τον Μάρτιο και τον Απρίλιο -αν όλα πάνε καλά-, μετά όμως θα μπορούμε να μιλάμε για την ανοσία της αγέλης.

Ήδη, ο προγραμματισμός για τον εμβολιασμό των υπερηλίκων και των ευπαθών ομάδων, αν και καθυστερεί λόγω έλλειψης εμβολίων, προχωρά με υποδειγματικό τρόπο όσον αφορά τα ραντεβού και την τήρηση των κανόνων ασφαλείας.

Και ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών έχουν καταλάβει τη μεγάλη χρησιμότητα του εμβολίου, υπάρχουν -όπως πάντα- και οι ισχνές μειοψηφίες που ανακάλυψαν τώρα πως το πιστοποιητικό εμβολιασμού δεν μπορεί να αποτελεί το «πράσινο διαβατήριο» για ταξίδια και ελεύθερη διακίνηση.

Εμπεριέχει, λένε, το στοιχείο του έμμεσου εκβιασμού για όσους δεν θέλουν να το κάνουν. Λες και για ένα τόσο σοβαρό θέμα μπορεί ο κάθε ένας να αποφασίζει για το τι θα κάνουν όλοι οι άλλοι.

Όταν κάποιος κάνει το εμβόλιο πρέπει να απολαμβάνει και την ελευθερία του. Όποιος αρνείται να το κάνει, πρέπει να υποστεί και τις συνέπειες.

Στη ζωή ο κάθε ένας αποφασίζει για την τύχη του, γι’ αυτό και δεν μπορεί όλοι να έχουν την ίδια μοίρα.