Να ανοίξουν τα γυμνάσια και τα λύκεια την 1η Φεβρουαρίου θέλει η κυβέρνηση και σε αυτή την κατεύθυνση αναμένεται να κινηθεί και η εισήγησή της στην Επιτροπή των Ειδικών η οποία συνεδριάζει αύριο, Παρασκευή.

Το συγκεκριμένο άνοιγμα είχε θέσει ως προτεραιότητα και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής, «παγώνοντας» την κουβέντα για τα χιονοδρομικά κέντρα και τις συνεπαγόμενες μετακινήσεις εκτός νομού.

«Επόμενη προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι το άνοιγμα γυμνασίων και λυκείων. Άλλες δραστηριότητες μπορούν να περιμένουν λίγο ακόμα», είχε πει ο πρωθυπουργός.

Πάντως, υπάρχει ένα «παράθυρο» να μην ανοίξουν μόνο τα γυμνάσια και λύκεια αλλά και δύο ακόμη περιορισμένες δραστηριότητες όπως τα πρακτορεία ΟΠΑΠ, το κυνήγι και το ψάρεμα εντός νομού και περιορισμό ατόμων.

Η συζήτηση για τα χιονοδρομικά και εν γένει τον χειμερινό τουρισμό μετατίθεται για το επόμενο 10ήμερο, με τους συγκεκριμένους χώρους να μην προβλέπεται να επαναλειτουργήσουν πριν τις 8 Φεβρουαρίου.

Σε ό,τι αφορά την εστίαση, το άνοιγμά της δεν θα πρέπει να θεωρείται πιθανό πριν το τέλος Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου.

Τι λένε οι λοιμωξιολόγοι

«Το επόμενο άνοιγμα θα είναι η γ λυκείου, μετά τα λύκεια και μετά τα γυμνάσια», είχε εξηγήσει την προηγούμενη εβδομάδα ο λοιμωξιολόγος, Νίκος Σύψας.

Σε δηλώσεις του, ο Χαράλαμπος Γώγος είχε πει πως «τα σχολεία είναι προτεραιότητα κατά τη γνώμη μου», όμως θα χρειαστεί να εξεταστούν τα δεδομένα που θα προκύψουν μετά το άνοιγμα του λιανεμπορίου. Όπως εξήγησε ο κ. Γώγος, «για να αποφασίσουμε κάτι περεταίρω, ένα άνοιγμα, πρέπει να δούμε τα δεδομένα 1 έως 2 εβδομάδων. Θα δούμε τι έγινε όχι μόνο επιδημιολογικά αλλά και από την τήρηση των μέτρων. Θα συζητήσουμε τι έγινε με το λιανεμπόριο και θα συζητήσουμε αν μπορεί να ανοίξει κάτι άλλο».

«Τεχνικές δυσκολίες στο άνοιγμα μόνο της Γ’ Λυκείου»

Η επαναλειτουργία μόνο της Γ Λυκείου μόνο όπως είχε σημειώσει και στη συνέντευξή της στη «Βραδυνή της Κυριακής» η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή έχει τεχνικές δυσκολίες και για αυτό δεν ήταν εφικτή. Στην κυβέρνηση δίνουν σημασία στα προσεκτικά βήματα γιατί θέλουν ό,τι ανοίγει να μην οδηγηθεί ξανά στο να κλείσει.