Ορφέας Παπαδόπουλος: Το να έχεις ερεθίσματα από μικρός και στήριξη σε αυτά που αγαπάς είναι πολύ σημαντικό

Ο Ορφέας Παπαδόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα, στις 30 Δεκεμβρίου του 1986. Το τηλεοπτικό ντεμπούτο και γενικότερα η έναρξη της καριέρας του έγινε εντελώς τυχαία, σε ηλικία μόλις 18 ετών.

Είναι εκπληκτικός ζωγράφος, εκτός από ηθοποιός και μουσικός. Στους ανθρώπους θαυμάζει την αλήθεια, την ευαισθησία, τη φαντασία, το χιούμορ, την αξιοπρέπεια, την τιμή, την ανιδιοτέλεια, τον αλτρουισμό. Αρετές που πρεσβεύει και ο ίδιος.

Για τους αρνητές του εμβολίου πιστεύει πως ο καθένας έχει το δικαίωμα να συμπεριφέρεται στον εαυτό του και το σώμα του όπως ο ίδιος φρονεί.

Η μεγαλειώδης παραγωγή της Music and Drama Productions του Μαυρίκιου Μαυρικίου «Κάντω Τζαβέλλα – Έρωτας στα χρόνια της Επανάστασης», παίζεται στη Σίφνο 18-19/9 και 2/10 στις ΙΩΝΙΚΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ της Ν. Σμύρνης.

Ορφέα, είστε πολυπράγμων! Ηθοποιός, μουσικός, γραφίστας και επιχειρηματίας… Να ξεκινήσουμε από την ηθοποιία. Μπήκε στη ζωή σας ενώ σπουδάζατε γραφίστας. Μήπως επηρεαστήκατε και από τη μητέρα σας, τη γνωστή ενδυματολόγο Φανή Κατσανού;

«Διδάχτηκα τη Γραφιστική όπως και τη Ζωγραφική στο Λύκειο, αν και ζωγράφιζα από μικρός. Εκεί, μου δόθηκε η δυνατότητα να εξελιχθώ καθοδηγούμενος από καλούς δασκάλους. Ταυτόχρονα, συμμετείχα σε όλα τα θεατρικά και μουσικά δρώμενα του σχολείου, κάτι που αν και το προσέγγισα ερασιτεχνικά, ουσιαστικά μου άνοιξε το δρόμο για τη μετέπειτα πορεία μου. Τεράστιο ρόλο έπαιξε και η αγάπη των γονιών μου για τις τέχνες, όπως και το επάγγελμα της μητέρας μου. Το να έχεις ερεθίσματα από μικρός και στήριξη σε αυτά που αγαπάς και δίνεσαι καθώς μεγαλώνεις, είναι πολύ σημαντικό». 

Γίνατε γνωστός μέσα από επιτυχημένα σίριαλ, κάνατε και δύο ταινίες, παίξατε στο θέατρο. Αυτά όμως, δεν σας σταμάτησαν από το να ασχοληθείτε με το Τραγούδι …

«Όσο μεγαλώνω και το “εξερευνώ” με αγγίζει όλο και περισσότερο. Το πρώτο μου single λοιπόν, το “Lucid dream”, σε στίχους και μουσική του arva, είναι ένα πρώτο δείγμα της αγάπης μου για τη Μουσική. Έχω αρκετά τραγούδια στο “συρτάρι” που ακόμη δεν έχουν βρει το δρόμο τους». 

Το μπαρ που είχατε στην Ίο ;

«Ήταν το 2015 που ανοίξαμε με τον πατέρα μου το “bliss”, ένα όμορφο μικρό μπαράκι στη χώρα της ‘Ιου, αλλά οι συνθήκες δεν ήταν ιδιαίτερα ευνοϊκές και αποφασίσαμε να μην το συνεχίσουμε. Δεν αποκλείω όμως στο άμεσο μέλλον να επιχειρήσουμε κάτι αντίστοιχο».

Λατρεύετε τον Κινηματογράφο, σκέφτεστε κάτι μελλοντικό σχετικά;

«Αγαπώ τον Κινηματογράφο αλλά και το Θέατρο. Είναι ένα μεγάλο ταξίδι αυτές οι τέχνες, που όσο περισσότερα μίλια κάνεις μαζί τους, τόσο πιο πλούσιος ψυχικά και πνευματικά γίνεσαι. Εύχομαι ο προορισμός αυτού του ταξιδιού να είναι μακριά ακόμη για εμένα».

Τώρα είστε σε περιοδεία με το ιστορικό και σπουδαίο έργο «Κάντω Τζαβέλλα», όπου πρωταγωνιστείτε. Μιλήστε μας για το ρόλο σας…

«Με ευχαριστεί και με τιμά η συμμετοχή μου στο “Κάντω Τζαβέλλα – Έρωτας στα χρόνια της Επανάστασης”. Η παράσταση είναι δομημένη πάνω σε ένα εξαιρετικό κείμενο που υπογράφει ο Θανάσης Σταυρόπουλος και έγινε η έμπνευση για να προσεγγίσουμε καλλιτεχνικά και να χτίσουμε την παράστασή μας. Υποδύομαι τον Αρίστο, έναν τίμιο, νέο βοσκό, και έρωτα της Κάντως Τζαβέλλα. Μέσα στα χρόνια της Επανάστασης η αγάπη τους δεν μπόρεσε να ανθήσει, κόπηκε νωρίς από τον τότε κατακτητή της Ελλάδας, που όπως κάθε κατακτητής, πατά επάνω σε συναισθήματα και ζωές. Ένα έργο που μας μαθαίνει, που μας θυμίζει, για να μην ξεχάσουμε την ιστορία των ηρώων που δεν μάθαμε ποτέ στα σχολικά βιβλία, που δεν ανήκαν στους “stars” της Επανάστασης, αλλά έβαλαν τη δική τους σφραγίδα, διεκδικώντας την προσωπική τους ελευθερία και κατ’ επέκταση την ελευθερία όλων ». 

Για το θέμα που μας έχει συγκλονίσει τελευταία, τις πυρκαγιές, ένα σχόλιο.

«Έχουμε φερθεί με ιδιαίτερη ασέλγεια στη Γη μας, στη Φύση, στο σπίτι μας. Λυπάμαι πολύ που πια πρέπει να βιαστούμε να προλάβουμε αυτό που εδώ και χρόνια γνωρίζουμε, πως αν συνεχίσουμε να της συμπεριφερόμαστε έτσι, οδηγούμαστε σταδιακά στην καταστροφή μας και εμείς το συνεχίσαμε. Είδα ταυτόχρονα απίστευτες κινήσεις ανθρώπων και εθελοντών, μία αχτίδα αισιοδοξίας, που με συγκίνησαν και ένιωσα περήφανος για το είδος μου. Ιδιαίτερα επώδυνη περίοδος, για τη Φύση, για το οξυγόνο μας, για τους ανθρώπους που έχασαν το σπίτι τους, τους τόπους τους, το βιος τους. Θέλουμε ή όχι, μπαίνουμε όλοι σε διαδικασία περισυλλογής, πρέπει να αναθεωρήσουμε το ποιοι είμαστε, το τι κάνουμε σε αυτόν τον υπέροχο πλανήτη. Ελπίζω η δικαιοσύνη να αποδοθεί άμεσα γι’ αυτό που περνάει η χώρα μας».

Εσείς, ξεκινήσατε πολύ νέος στο χώρο, αντιμετωπίσατε ανάρμοστα προβλήματα με συναδέλφους, μιλώ για τα… σκάνδαλα στο Θέατρο.

«Έχω αντιμετωπίσει άσχημες συμπεριφορές, ποτέ κάτι τραβηγμένο ή ακραίο».

Είστε πάντα «στιλάκι», ακολουθείτε κάποια διατροφή; Γυμνάζεστε;

«Γυμνάζομαι, αλλά δεν είμαι πάντα, προσπαθώ να προσέχω το φαγητό μου και να φροντίζω τον εαυτό μου, αλλά οι πειρασμοί πολλοί! (γέλια)».

Κάποια σχέδια για το χειμώνα;

«Έχω τη χαρά να συζητάω επαγγελματικά για κάποια πράγματα, και λέω έχω τη χαρά, γιατί είναι πολύ δύσκολη περίοδος ειδικά εν μέσω πανδημίας, που με οδηγεί φυσικά στο να γίνομαι ιδιαίτερα επιφυλακτικός γενικότερα για το επάγγελμά μας».

Από την έντυπη έκδοση της «Βραδυνής της Κυριακής»