Μεβλούτ Τσαβούσογλου: «Η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν έφερε καμία νέα πρόταση στις συνομιλίες για το Κυπριακό»

Η ανακοίνωση της συμφωνίας ανάμεσα σε Ελλάδα και Αίγυπτο για την μερική οριοθέτηση ΑΟΖ φέρνει αξιοσημείωτες εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Όπως ήταν αναμενόμενο, έντονες ήταν οι αντιδράσεις της τουρκικής πλευράς, καθώς η συμφωνία αυτή ακυρώνει επί της ουσίας το παράνομο τουρκολυβικό μνημόνιο. Μάλιστα, η γειτονική χώρα δεν έμεινε στο επίπεδο των δηλώσεων, αλλά προχώρησε και στην έκδοση NAVTEX για τις επόμενες ημέρες.

Συγκεκριμένα, η υδρογραφική και ωκεανογραφική υπηρεσία της Αττάλειας εξέδωσε NAVTEX, με την οποία γνωστοποιείται η διεξαγωγή ασκήσεων με χρήση πραγματικών πυρών σε θαλάσσια περιοχή ανάμεσα σε Ρόδο και Καστελόριζο. Η άσκηση θα πραγματοποιηθεί 10-11 Αυγούστου.

Ιδού η σχετική NAVTEX:

TURNHOS N/W : 1016/20
MEDITERRANEAN SEA
1. GUNNERY EXERCISE, ON 10 – 11 AUG 20 FROM 0500Z TO 1600Z IN AREA BOUNDED BY;
36 26.11 N – 029 07.47 E
36 28.32 N – 028 46.26 E
36 19.56 N – 028 43.46 E
36 08.56 N – 029 18.56 E
36 14.52 N – 029 18.58 E
CAUTION ADVISED.
2. CANCEL THIS MESSAGE 111700Z AUG 20.

Το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών τόνισε ότι αναφερόμενη περιοχή της συμφωνίας βρίσκεται εντός της δικής της υφαλοκρηπίδας.

Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι «δεν υπάρχουν θαλάσσια σύνορα μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου. Η δήθεν συμφωνία που ανακοινώθηκε σήμερα για την αποκαλούμενη ΑΟΖ είναι άκυρη για την Τουρκία, η περιοχή αυτή βρίσκεται εντός της υφαλοκρηπίδας της Τουρκίας, όπως έχει ανακοινωθεί και στα Ηνωμένα Έθνη.

Με αυτή τη συμφωνία που υπέγραψε με την Ελλάδα σήμερα, η Αίγυπτος χάνει μέρος από την ισχύ της στη θάλασσα. Με αυτή τη συμφωνία γίνεται προσπάθεια να σφετεριστούν τα δικαιώματα της Λιβύης.

Η Τουρκία δεν θα επιτρέψει δραστηριότητα σε αυτές τις περιοχές και μαζί με τους Τουρκοκυπρίους θα συνεχίζουν να υπερασπίζονται τα δικαιώματά τους στην ανατολική Μεσόγειο».

Αντίδραση υπήρξε και από την κυβέρνηση της Τρίπολης, η οποία μάλιστα ξεκαθάρισε ότι δεν θα δεχθεί τετελεσμένα, όσον αφορά στα δικαιώματά της.

«Η Μεσόγειος να είναι μια λίμνη ειρήνης» δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της κυβέρνησης, ο Mohammed al-Kablav.

Ενώ συμπλήρωσε: «Η Λιβύη καλεί όλες τις χώρες της Μεσογείου να συντονίσουν τη δικαιοδοσία της θάλασσας με κοινές αρχές και με βάση το διεθνές δίκαιο».

Αργότερα έγινε γνωστό πως η Τουρκία επιθυμεί τη ματαίωση των διερευνητικών επαφών ανάμεσα σε Αθήνα και Άγκυρα. Υπενθυμίζεται πως ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, αποκάλυψε πρόσφατα πως πρόκειται να συναντηθούν στην Άγκυρα, μέσα στις επόμενες ημέρες, Έλληνες και Τούρκοι αξιωματούχοι.

Μάλιστα, είχε εκφράσει την την εκτίμηση ότι ο διάλογος μεταξύ των δύο χωρών θα εντατικοποιηθεί, ενώ και από την πλευρά της Αθήνας, μέσω Στέλιου Πέτσα, χθες εκφράστηκε διάθεση για επανέναρξη των συνομιλιών.

Ραντεβού με τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, είχε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Επισήμως στις Βρυξέλλες δεν ήταν γνωστή αυτή η συνάντηση, ωστόσο, έπειτα από το ραντεβού ο Μπορέλ εξέδωσε σχετική ανακοίνωση.

Σε αυτή τονίζεται ότι η Τουρκία «είναι ένας σημαντικός εταίρος για την Ε.Ε. και τα κράτη μέλη θέλουν την ενδυνάμωση των σχέσεων ώστε να αντιστραφεί το αρνητικό κλίμα των τελευταίων εβδομάδων.

Πάντως, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου επεσήμανε στα Μέσα της χώρας του ότι η συμφωνία την ΑΟΖ απογοήτευσε την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Ήρθε η είδηση ότι η Ελλάδα υπέγραψε συμφωνία με την Αίγυπτο. Και ειδικά από την πλευρά της ΕΕ υπήρξε μεγάλη απογοήτευση. Γι αυτό το θέμα θα προβούμε σε καθαρές δηλώσεις. Άλλωστε το ΥΠΕΞ μας προέβη σε δήλωση» ήταν τα λόγια του.

Έπειτα από το πέρας της συνάντησης ο κ. Τσαβούσογλου έκανε ανάρτηση στο Twitter, με το εξής σχόλιο: «οι σχέσεις μας δεν μπορούν να είναι υπό ομηρία από ορισμένα κράτη-μέλη. Η Ε.Ε. πρέπει να κρατά τις υποσχέσεις της για την μετανάστευση. Η Τουρκία θα συνεχίσει να υπερασπίζεται για πάντα για δικαιώματά της στην Ανατολική Μεσόγειο».

Πάντως, η Άγκυρα συνεχώς τον τελευταίο καιρό ακόμη και με δημόσιες τοποθετήσεις παρότρυνε την Αίγυπτο να μην προχωρήσει σε συμφωνία με την Ελλάδα.

Το ερώτημα είναι σε ποιο σημείο βρίσκεται η διαδικασία διαλόγου που άρχισε με διαμεσολάβηση της Άνγκελα Μέρκελ. Οι πληροφορίες για την 24η Αυγούστου, που ακούγονταν στους διαδρόμους της διπλωματίας, μέχρι στιγμής δεν επιβεβαιώνονται από καμία πλευρά.

Σημειώνεται ότι τα τουρκικά Μέσα μετέδωσαν θετικά τις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη για διάλογο με την Τουρκία και μάλιστα θα εφαρμόσει απόφαση της Χάγης, αν τα πράγματα οδηγηθούν εκεί με αντικείμενο τη υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ.

Παρ όλα αυτά, είναι γνωστό ότι η Άγκυρα δεν επιθυμεί ούτε διάλογο αλλά ούτε και μια προσφυγή μόνο με αυτά τα θέματα στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.