Βάζω τα όρια μου γιατί αγαπώ τον εαυτό μου! | oria

«Η τόλμη να βάζουμε όρια σχετίζεται με το κουράγιο να αγαπάμε τον εαυτό μας. Ακόμη κι αν διακινδυνεύουμε να απογοητεύσουμε τους άλλους»

Brené Brown  

Έχετε το κουράγιο να αγαπάτε τον εαυτό σας και να βάλετε τα όρια που χρειάζεστε; Για χρόνια δεν μπορούσα να το κάνω. Αναρωτιόμουν γιατί η ζωή μου δεν εξελισσόταν όπως ήθελα. Δεκ καταλάβαινα τι είναι αυτά τα περιβόητα όρια και γιατί τα χρειαζόμουν για τη φροντίδα του εαυτού μου.

Η έλλειψη τους ωστόσο ήταν αυτή που οδηγούσε στο ξόδεμα της ενέργειας μου, του χρόνου μου και της αγάπης μου στους άλλους, με αποτέλεσμα να μην μένει τίποτα για μένα την ίδια. Όπως ήταν φυσικό και επόμενο στα 36 μου μια σειρά από δύσκολες καταστάσεις με οδήγησαν στην κατάρρευση.

Εκείνη τη σκοτεινή περίοδο δεν καταλάβαινα ότι τα όρια και η απουσία τους από τη ζωή μου ευθύνονταν για τα προβλήματα που αντιμετώπιζα. Καταλάβαινα όμως ότι δεν μπορούσα να συνεχίσω έτσι. Κάτι έπρεπε να αλλάξω.

Δεν γινόταν να συνεχίσω να φροντίζω όλους τους άλλους και να αφήνω τελευταίο και αφρόντιστο τον εαυτό μου. Τα όρια μας βοηθούν να αναγνωρίσουμε τις ανάγκες μας. Μας φέρνουν σε συμφωνία μαζί τους. Γιατί η αλήθεια είναι ότι όταν δεν έχουμε θέσει υγιή όρια στη ζωή μας, αρνούμαστε την εκπλήρωση των αναγκών μας μέσω διαφόρων καταστροφικών για εμάς τους ίδιους συμπεριφορών.

Είτε εθιζόμαστε σε ανθρώπους και πράγματα, είτε δουλεύουμε πολύ, είτε ξοδεύουμε πολύ, όλα αυτά δείχνουν ότι έχουμε αποσυνδεθεί από αυτό που είμαστε και όσα αισθανόμαστε στην πραγματικότητα. Πρέπει να βάζουμε όρια για να φροντίζουμε τον εαυτό μας, να προστατεύουμε την αξία μας, να μάθουμε να αγαπάμε τον εαυτό μας. Όταν το καταφέρουμε αυτό θα είμαστε σε θέση να στεκόμαστε στους άλλους χωρίς προσωπική ζημία.

Η δημιουργία υγιών ορίων μεταφράζεται σε ανάληψη της ευθύνης του εαυτού μας, του χρόνου μας και των αισθημάτων μας. Υπάρχουν δύο τύποι ορίων που χρειάζεται να δουλέψουμε όλοι μας. Τα εσωτερικά όρια και τα εξωτερικά όρια. Και τα δύο προαπαιτούν την αναγνώριση των αναγκών μας και των αληθινών αισθημάτων μας.

Στην αρχή αυτή η διαδικασία μπορεί να μας φανεί δύσκολη, ιδιαίτερα αν έχουμε μάθει για χρόνια να επικεντρωνόμαστε στους άλλους και όχι σε εμάς τους ίδιους. Τα εσωτερικά όρια είναι αυτά στα οποία έχετε τον απόλυτο έλεγχο. Με απλά λόγια αφορούν το πώς φέρεστε στον εαυτό σας.

Κοιμάστε αρκετά ώστε να είστε ξεκούραστοι κατά τη διάρκεια της ημέρας; Τρώτε υγιεινά ώστε να μην επιβαρύνετε τον οργανισμό σας με τροφές που μόνο προβλήματα μπορούν να σας δημιουργήσουν; Βρίσκετε χρόνο για να ασχοληθείτε με δραστηριότητες που κρατούν το σώμα σας σε εγρήγορση και το μυαλό σας ακμαίο; Εάν συστηματικά αγνοείται την σωματική και ψυχική υγεία σας αργά ή γρήγορα θα νιώσετε εξαντλημένοι. Χωρίς διάθεση για ζωή, χωρίς προσδοκίες για το αύριο. Κάντε την φροντίδα του εαυτού σας προτεραιότητα σας και άμεσα το αρνητικό σύννεφο μπροστά στα μάτια σας θα διαλυθεί επιτρέποντας σας να ζείτε σε μια συνεχή άνοιξη. Τη δική σας άνοιξη.

Το να μάθετε να βάζετε εσωτερικά όρια είναι η βάση για τα εξωτερικά όρια. Καθορίζουν δηλαδή το πώς θα σας φέρονται οι άλλοι και πόσο η στάση τους και οι εξωτερικές καταστάσεις επηρεάζουν την πορεία σας. Τα όρια είναι μια εργασία σε εξέλιξη. Δεν γίνεται μια φορά και πάει και τελείωσε. Η ζωή και οι άνθρωποι γύρω σας αλλάζουν συνεχώς, οπότε ομοίως χρειάζεται να αναπροσαρμόζετε τα όρια σας στις νέα συνθήκες που βρίσκεστε κάθε φορά. Προσωπικά βρίσκω χρήσιμο να σκέφτομαι τα εξωτερικά όρια σαν ανταλλαγή ενέργειας.

Εάν στη ζωή σας υπάρχουν αυτή τη στιγμή άνθρωποι που σας στεγνώνουν από ενέργεια και συναισθήματα, ίσως ήρθε η ώρα να εξετάσετε αν τα όρια σας απέναντι τους χρειάζονται αλλαγή. Δεν πρέπει να ξοδεύεστε με ανθρώπους που δεν σας κάνουν καλό. Αν κάποιος απαιτεί περισσότερο χρόνο από αυτόν που είστε διατεθειμένοι να του αφιερώσετε, απλά πείτε του όχι. Η διαδικασία των ορίων ίσως σας οδηγήσει να αναθεωρήσετε φιλίες και τα άτομα εμπιστοσύνης γύρω σας. Ωστόσο είναι ο μόνος τρόπος προστασίας του εαυτού σας.

Γιατί το να έχουμε εμπιστοσύνη στον εαυτό μας βοηθά στο να χτίζουμε αληθινές σχέσεις με τους άλλους. Εξάλλου όλα σχετίζονται με εμάς τους ίδιους. Το μόνο που χρειάζεται είναι να επικεντρωνόμαστε στη δική μας ζωή, στα θέλω και τις ανάγκες μας. Κατά αυτόν τον τρόπο μπορούμε να ξεγλιστρούμε από τις δυσκολίες σαν το νερό που τίποτα δεν ανακόπτει την πορεία του.

«Το νερό είναι το πιο απαλό πράγμα. Κι όμως προσπερνά βουνά και διασχίζει τη γη. Αυτό δείχνει ξεκάθαρα την αξία της απαλότητας έναντι της σκληρότητας»

Λάο Τσε

Πηγή: tinybuddha.com