Η Νταϊάνα έγινε ο αρχηγός της οικογένειας μετά τον θάνατο του πατέρα της και από τότε, ντύνεται με ανδρικά ρούχα, έκοψε κοντά τα μαλλιά της, ζει σαν άνδρας και κάνει όλες τις σκληρές δουλειές. Για αυτήν δεν υπήρχε άλλη επιλογή, οι παραδόσεις την ανάγκασαν να αναλάβει αυτόν τον ρόλο.

Γυναίκες σαν την Νταϊάνα ονομάζονται «ορκισμένες παρθένες», ή αλλιώς «μπουρνέσες», σε μία παράδοση εκατοντάδων χρόνων.  

Jill Peters: Documenting sworn virgins, women who live as men in ...

Παίρνουν όρκο αιώνιας παρθενίας, ντύνονται και ζουν σαν άνδρες, ενώ ταυτόχρονα απολαμβάνουν τις ελευθερίες που έχουν οι άνδρες σε εκείνα τα μέρη.

Η παράδοση αυτή αναφέρεται ότι έχει τις ρίζες της στο μεσαιωνικό δίκαιο του 15ου αιώνα, το «Κανούν». Ο όρκος παρθενίας απαιτεί την πλήρη αποχή από τη σεξουαλική ζωή.

Οι γυναίκες ντύνονται σαν άνδρες, καθώς τα αντρικά ρούχα θεωρούνται στοιχείο που νομιμοποιεί τον όρκο αλλαγής που δίνουν και συνεχίζουν τη ζωή τους σαν άνδρες.

Sworn Virgins: Balkan women who spend their lives living as men ...

Η «μπουρνέσα» πρέπει να συμπεριφέρεται στην καθημερινότητα σας άνδρας. Έχει ανδρικό όνομα, μπορεί να μεταφέρει όπλο, να καπνίζει και να πίνει με άλλους άνδρες σε χώρους όπου δεν επιτρέπονται γυναίκες και αναλαμβάνει τον ρόλο του αρχηγού της οικογένειας.

Επίσης, έχει το δικαίωμα να πραγματοποιήσει αγοραπωλησίες, να διαχειριστεί την περιουσία της, να πολεμήσει ή να συμμετάσχει σε βεντέτες. Ουσιαστικά έχει ίσα δικαιώματα με τους άντρες, αλλά δεν μπορεί να παντρευτεί, ούτε να έχει σχέσεις με κάποιο από τα δύο φύλα.

Κανούν

Για εκατοντάδες χρόνια ο Κανούν έχει ρύθμιζε την κοινωνική ζωή στην Αλβανία, ιδίως στις απομακρυσμένες βόρειες περιοχές

Σύμφωνα με τον παραδοσιακό νόμο, που σε κάποιες ορεινές περιοχές της βόρειας Αλβανίας ισχύει ακόμα, η θέση της γυναίκας στην πατριαρχική κοινωνία ήταν υποστηρικτική του άντρα.

Meet the last sworn virgins of the Albanian Alps | Daily Sabah

To οικογενειακό σύστημα ήταν πατριαρχικού τύπου: ο πρωτότοκος γιος μιας οικογένειας ήταν ο επικεφαλής, ενώ οι γυναίκες εξαρτιόνταν από τους άνδρες.

Ο Κανούν αναφερόταν στις γυναίκες ως «ένα ον, κατασκευασμένο για να αντέξει το οικογενειακό βάρος και την εργασία».  Οι γυναίκες είχαν ελάχιστη ισχύ στην λήψη αποφάσεων, δεν μπορούσαν να έχουν περιουσία, δεν είχαν δικαίωμα να ψηφίζουν, να οδηγούν, να διαθέτουν επιχείρηση, να κερδίζουν λεφτά, να πίνουν αλκοόλ, να καπνίζουν, να φορούν παντελόνια και να κατέχουν όπλο.

'Sworn virgins' came about when there was no man left to inherit a family's land in rural, patriarchal Albania, and a woman was forced to take over by abandoning her womanhood and becoming a celibate male figure

Όλα αυτά ήταν αποκλειστικά αντρική υπόθεση. Τα νεαρά κορίτσια πιέζονταν συνήθως σε προσχεδιασμένους γάμους «σφραγίζοντας» τη ζωή τους. Όμως υπήρχε η επιλογή να γίνει κάποια «μπουρνέσα».

Το καθεστώς της «ορκισμένης παρθένας» ανέβαζε τη γυναίκα στο κοινωνικό status του άντρα και της παρείχε τα προνόμια και τα δικαιώματα του αντρικού πληθυσμού. Σταδιακά η «μπουρνέσα» γινόταν άντρας, θάβοντας το φύλο της μέσα στην κοινωνική ανάγκη για δραστηριότητα και ελευθερία.

Σήμερα ο θεσμός των «ορκισμένων παρθένων» παραμένει, αν και φθίνει σιγά-σιγά, με τον αριθμό αυτών των γυναικών να έχει μειωθεί δραματικά. Μερικές δεκάδες «μπουρνέσες» εξακολουθούν να ζουν σε περιοχές της βορείου Αλβανίας.