Όπως συμβαίνει, συνήθως, στην Ελλάδα, πάντα πιστεύουμε ότι τα εσωτερικά μας προβλήματα είναι πιο σημαντικά από τα άλλα που απασχολούν όλη την ανθρωπότητα. Και έτσι, την ώρα που εμείς νομίζουμε πως είμαστε το κέντρο του κόσμου και μαλώνουμε στα νησιά για το πού πρέπει να γίνουν οι νέες Δομές προσφύγων, ξαφνικά ανακαλύπτουμε ότι ο Ερντογάν στέλνει στα σύνορα χιλιάδες για να πιέσει την Ευρώπη στον αγώνα επιβίωσης που κάνει απέναντι στη Ρωσία.

Και τότε, ως συνήθως, σταματούν οι δεύτερες φωνές και όλοι δηλώνουν έκπληκτοι μπροστά στα μεγάλα και σοβαρά προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει η χώρα.

Το πρόβλημα με τα κλειστά κέντρα κράτησης είναι πολύ δύσκολο να λυθεί, γιατί είναι πολύπλοκο και, δυστυχώς, η Ελλάδα είναι μόνη της.

Οι Ευρωπαίοι είναι διατεθειμένοι να δώσουν πολλά χρήματα προκειμένου οι πρόσφυγες να μην περάσουν από την άλλη πλευρά των Άλπεων.

Μια άλλη λύση που συζητήθηκε ήταν η -έναντι αμοιβής- οικειοθελής επιστροφή των προσφύγων στη χώρα τους.

Αυτή η επιλογή, όμως, υπάρχει ο φόβος μήπως δημιουργήσει οικονομικά κίνητρα σε νέες ροές από τις χώρες της Ασίας.

Πρέπει, λοιπόν, πρώτα να δημιουργηθούν τα κλειστά κέντρα κράτησης και μετά να αρχίσει η αποσυμφόρηση των νησιών, με την προϋπόθεση ότι ο Ερντογάν δεν θα έστελνε νέες ροές προσφύγων.

Η χθεσινή απόφαση της Άγκυρας, να προωθήσει στα σύνορα στον Έβρο και στα παράλια, καραβιές προσφύγων προκειμένου να πιέσει τους Ευρωπαίους και τη διεθνή κοινότητα, ανέτρεψε όλα τα δεδομένα και τους σχεδιασμούς.

Τις προηγούμενες ημέρες, στη Χίο και στη Μυτιλήνη χάθηκε το μέτρο και από την πλευρά της Αστυνομίας και από την πλευρά των κατοίκων των νησιών.

Οι άνδρες των ΜΑΤ συμπεριφέρθηκαν απέναντι στους ακρίτες των νησιών και τις οικογένειές τους σαν να ήταν «μπαχαλάκηδες» των Εξαρχείων, ενώ οι ντόπιοι σε πολλές περιπτώσεις βρήκαν ευκαιρία να εκτονωθούν απέναντι σε αστυνομικούς με τη δύναμη του όχλου και χρησιμοποιώντας κάθε μέσο που είχαν. Ακόμη και πασχαλινές ρουκέτες έριξαν εναντίον του ελικοπτέρου της Αστυνομίας.

Στα νησιά όλες αυτές τις ημέρες, μαζεύτηκε και πάλι κάθε καρυδιάς, καρύδι. Και μαζί με τους κατοίκους, όλοι στάθηκαν απέναντι στην Αστυνομία. Ακροδεξιοί που δεν θέλουν τους μετανάστες στα νησιά, αλλά και ακροαριστεροί και «μπαχαλάκηδες» που βοηθούν τις ΜΚΟ στην προσπάθειά τους να μην αλλάξει το υπάρχον καθεστώς υποδοχής των μεταναστών, στα νησιά.

Για να προχωρήσει το κυβερνητικό σχέδιο θα πρέπει πρώτα οι κάτοικοι να δουν ότι υλοποιούνται οι προεκλογικές υποσχέσεις.

Θα πρέπει, επίσης, να καταλάβουν οι τοπικοί αιρετοί άρχοντες ότι το Προσφυγικό δεν προσφέρεται για να χτίσουν την πολιτική τους καριέρα. Αν ο Ερντογάν συνεχίσει να κρατά ανοιχτή τη στρόφιγγα των προσφυγικών ροών, τότε τα νησιά θα γεμίσουν μετανάστες που θα κυκλοφορούν ανεξέλεγκτοι, και το κράτος δεν θα μπορέσει να βοηθήσει τις τοπικές κοινωνίες και τους άρχοντές τους.

Θα πρέπει να καταλάβουν, επίσης, πως μόνο με τα κλειστά κέντρα υποδοχής μπορεί να υπάρξει ελπίδα διαχείρισης του Προσφυγικού. Γιατί μόνο μέσα σε οργανωμένες Δομές μπορεί να γίνει το ξεκαθάρισμα και η προώθηση των μεταναστών είτε πάλι προς τις πατρίδες τους είτε προς τον τελικό προορισμό τους που είναι οι χώρες της Κεντρικής Ευρώπης.