To 2021 δεν είναι ούτε 2008 ούτε 2011

Μετά το καλοκαίρι οι επιδημιολόγοι και οι λοιμωξιολόγοι προειδοποιούσαν πως η μάσκα, η απόσταση και η απολύμανση είναι τα βασικά μας όπλα κατά του θανατηφόρου ιού. 

Η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών, και κυρίως οι ευπαθείς ομάδες και οι ηλικιωμένοι, το κατάλαβαν και πήραν τα μέτρα τους. 

Οι νεότερες ηλικίες, όμως, συμπεριφέρθηκαν σα να μην συμβαίνει τίποτα. Συνέχισαν να διασκεδάζουν θέλοντας με αυτό τον τρόπο να δείξουν ότι είναι άτρωτοι απέναντι στο φονικό ιό αλλά και επαναστάτες απέναντι στο σύστημα που με το «έτσι θέλω» επιβάλλει κανόνες συμπεριφοράς στους πολίτες. 

Δυστυχώς, αυτή τη συμπεριφορά την ακολούθησαν και κάποιοι επαγγελματίες που βρήκαν την ευκαιρία εν μέσω κορωνοϊού να αψηφήσουν τα μέτρα και να μην τηρήσουν τους κανόνες υγιεινής προκειμένου να κερδίσουν λίγα χρήματα παραπάνω. 

Αποτέλεσμα αυτών των απείθαρχων συμπεριφορών από τις δύο κατηγορίες πολιτών τα κρούσματα του κορωνοϊού να εκτιναχτούν στα ύψη μέσα σε μερικές ημέρες. 

Όσο και να κάνουν κάποιοι πως δεν βλέπουν την πραγματικότητα, τα πάρτι στα πανεπιστήμια, ο συνωστισμός στα στέκια διασκέδασης, στα μπαρ και στα καταστήματα εστίασης ήταν η βασική πηγή μετάδοσης του ιού στο δεύτερο κύμα της πανδημίας.

Ούτε στα σχολεία, ούτε στις εκκλησίες, ούτε στα αεροπορικά ταξίδια είχε τόση μεταδοτικότητα ο ιός όσο στη νυχτερινή ζωή. 

Σε όποια αθηναϊκή γειτονιά που αποτελεί στέκι της νεολαίας και αν περπατήσει κανείς θα δει πως η εφαρμογή των μέτρων προφύλαξης είναι ελλιπέστατη. Στα καταστήματα που έχουν δουλειά οι πελάτες είναι ο ένας πάνω στον άλλον και σε ελάχιστα από αυτά τηρούνται οι αποστάσεις.

Όσους ελέγχους και αν κάνει η Αστυνομία, όσα πρόστιμα και αν επιβληθούν, η βούληση όλων αυτών που δε θέλουν να εφαρμόσουν τα μέτρα, υπερτερεί. 

Στην Κοζάνη και στις Σέρρες ο κορωνοϊός εξαπλώθηκε απότομα, γιατί κάποιοι από άλλες πόλεις οι οποίοι ήταν φορείς του ιού πήγαιναν τα βράδια για να διασκεδάσουν σε διπλανούς νομούς χωρίς κανένα μέτρο προφύλαξης.

Όσο και αν οι ευσυνείδητοι επαγγελματίες σε όλους τους κλάδους είναι πολύ περισσότεροι, φτάνουν μόνο μερικοί αδιάφοροι για να καταστρέψουν τις προσπάθειες όλων. 

Οι κυβερνώντες και οι ειδικοί επιστήμονες κοιτούν τους αριθμούς των κρουσμάτων και με βάση αυτούς αποφασίζουν για τη λήψη μέτρων. Δυστυχώς, δεν έχουν τη δυνατότητα να επιβάλουν μέτρα μόνο σε αυτούς που παρανομούν.

Και τα μέτρα είναι οριζόντια για όλους. 

Και για αυτούς που τα εφαρμόζουν, και για τους υπολοίπους που αδιαφορούν και παρανομούν. 

Έτσι λοιπόν, καταλήγουμε πολύ εύκολα στο συμπέρασμα ότι τα μέτρα που σχεδόν κάθε δεκαπέντε ημέρες ανακοινώνει η Πολιτεία οφείλονται στην ανεύθυνη συμπεριφορά ορισμένων.

Με μαθηματική ακρίβεια οδεύουμε σε ακόμη μεγαλύτερη απαγόρευση της κυκλοφορίας και κλείσιμο των καταστημάτων νωρίτερα από τις 12 τη νύχτα. 

Πρέπει, λοιπόν, να ξέρουμε ότι μπαίνουμε σιγά σιγά σε καραντίνα επειδή το θέλουν όλοι αυτοί που δεν συμμορφώνονται με τα μέτρα και, δυστυχώς, είναι μία μικρή μειοψηφία.