Τη μετατροπή του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης από αναδιανεμητικό σε κεφαλαιοποιητικό εντός του 2021 – 2022 ανακοίνωσε από τη Βουλή ο Υφυπουργός Εργασίας Πάνος Τσακλόγλου.

Κατά την τοποθέτησή του στην συζήτηση του Κρατικού Προϋπολογισμού επισήμανε ότι η εισαγωγή του κεφαλαιοποιητικού πυλώνα αποτελεί σημαντική μεταρρύθμιση που μεριμνά για τις επόμενες γενιές και μετατρέπει το ασφαλιστικό σε μοχλό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. «Δεν θα βρείτε στον προϋπολογισμό του 2021 κονδύλια τα οποίο να δεσμεύονται για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση. Το 2021 σχεδιάζουμε και ψηφίζουμε, το 2022 περνάμε στην εφαρμογή» ανέφερε.

Ο υφυπουργός τόνισε ότι οι λόγοι που επιβάλλουν την ασφαλιστική μεταρρύθμιση είναι η «διαγενεακή αλληλεγγύη» προς τους νέους, ώστε τα ασφαλιστικά βάρη να μην είναι ασήκωτα μελλοντικά, η δημογραφική κρίση, η διασφάλιση των κοινωνικών παροχών και η εξάρτηση της οικονομίας από τον τουρισμό.

«Στο νέο προϋπολογισμό δεν εισάγεται ούτε ένας φόρος ενώ μειώνονται στοχευμένα οι ασφαλιστικές εισφορές και ενισχύονται οι άμεσες ξένες επενδύσεις, ο ψηφιακός μετασχηματισμός και η πράσινη οικονομία», συμπλήρωσε. Για «προϋπολογισμό κενού περιεχομένου, απουσίας κοινωνικού προσώπου και παταγώδους αποτυχίας» έκανε λόγο ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Γκιόκας, ενώ κατηγόρησε το υπουργείο Οικονομικών ότι εμφανίζει μια εικονική πραγματικότητα που δεν έχει καμία σχέση με την αλήθεια.

«Η ύφεση σοκ με διψήφια νούμερα επαναφέρει τη κυβέρνηση -που εφαρμόζει τη τακτική του βλέποντας και κάνοντας- στη σκληρή πραγματικότητα», σημείωσε. Ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Βασίλης Κεγκέρογλου, υποστήριξε ότι από το νέο προϋπολογισμό απουσιάζει και το σχέδιο και η βούληση αλλά και στοχευμένα μέτρα που θα ενισχύσουν τόσο την ανάπτυξη της χώρας όσο και τη κοινωνική συνοχή, ενώ σημείωσε ότι «το σχέδιο Πισσαρίδη ούτε πρέπει να απαξιώνεται ούτε και να θεοποιείται».

Από το ΚΚΕ, ο Χρήστος Κατσώτης υπογράμμισε ότι είναι «ένας ακόμα αντιλαϊκός προϋπολογισμός που τσακίζει στη κυριολεξία τα λαϊκά στρώματα ενισχύοντας τα κέρδη των επιχειρηματιών».

Η βουλευτής της Ελληνικής Λύσης Σοφία – Χαϊδω Ασημακοπούλου ανέφερε ότι απουσιάζουν παντελώς ουσιαστικά κίνητρα στήριξης των επενδύσεων αλλά και της κοινωνίας. Από το ΜεΡΑ25, η βουλευτής Φωτεινή Μπακαδήμα, έδωσε έμφαση στην ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας τονίζοντας ότι απουσιάζουν μέτρα στήριξης του.