Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής σήμερα και οι συμβουλές για το τι πρέπει να τρώμε προκειμένου να έχουμε καλή υγεία είναι απαραίτητο να επαναλαμβάνονται.

Ο 10λογος μιας σωστής διατροφής είναι ο εξής:

-Εμπλουτίστε τη διατροφή σας και επιλέξτε ποικιλία τροφίμων. Κάθε τροφή έχει διαφορετικά συστατικά που είναι απαραίτητα για τον οργανισμό μας.

-Περιορίστε την κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων.

-Προσπαθήστε να μειώστε την κατανάλωση της ζάχαρης. Κρυμμένη ζάχαρη περιέχεται σε αναψυκτικά, φρουτοποτά, διάφορα αρτοσκευάσματα, σε σάλτσες, σε δημητριακά πρωινού.

-Μειώστε την κατανάλωση αλατιού. Η μεγάλη κατανάλωση αλατιού επιβαρύνει τον οργανισμό μας. Τροφές πλούσιες σε αλάτι είναι τα αλλαντικά, τα γαριδάκια, τα πατατάκια, τα παστά και διάφορα τυποποιημένα προϊόντα.

-Μειώστε την κατανάλωση επεξεργασμένων κρεάτων και αλλαντικών.

-Μελέτες δείχνουν ότι η αυξημένη κατανάλωση τους συνδέεται με διάφορα νοσήματα.

-Καταναλώστε ψάρια και θαλασσινά τουλάχιστον 2 φορές εβδομαδιαίως. Οι τροφές αυτές μας εφοδιάζουν με πρωτεΐνη και πολύτιμα απαραίτητα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα.

-Αυξήστε την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών. Οι φυτικές ίνες που περιέχουν είναι ευεργετικές για τον οργανισμό μας και μας προστατεύουν από διάφορα χρόνια νοσήματα.

-Μειώστε το μέγεθος της μερίδας. Σημασία δεν έχει μόνο τι καταναλώνουμε αλλά και η ποσότητα.

-Καταναλώστε καλά λιπαρά. Τροφές με καλά λιπαρά είναι το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, οι ξηροί καρποί, το ταχίνι, το φυστικοβούτυρο, το αβοκάντο, οι ελιές. Παράλληλα όμως, δώστε προσοχή στην ποσότητα.

-Βάλτε στη ζωή σας την άσκηση. Βρείτε μια δραστηριότητα που σας ευχαριστεί και ασκηθείτε για τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα.

Λίγα λόγια για τη σημερινή ημέρα

Η Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής που είναι γνωστή και ως Παγκόσμια Ημέρα Επισιτισμού γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 16 Οκτωβρίου, την ημερομηνία που ιδρύθηκε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ, το έτος 1945.

Η συγκεκριμένη ημέρα είναι αφιερωμένη στην αντιμετώπιση της παγκόσμιας πείνας που ενώνει εκατομμύρια ανθρώπους από όλο τον κόσμο με έναν κοινό σκοπό: την εξάλειψη της από όλα τα μήκη και πλάτη της γης.

Tο μήνυμα της φετινής χρονιάς είναι «Grow, nourish, sustain. Together» δηλαδή μας παροτρύνει να καλλιεργήσουμε τη γη για να τραφούμε αλλά να στραφούμε σε βιώσιμες προς το περιβάλλον καλλιέργειες και έτσι όλοι μαζί να αφανίσουμε την πείνα στον κόσμο.

Το «κλειδί» του φετινού κινήματος είναι η αειφορία (sustainability) που αποτελεί παγκόσμια τάση τα τελευταία χρόνια και ενώ χρησιμοποιούνταν αρχικά ως δασοπονικός-γεωπονικός όρος, σήμερα αποτελεί βασική αρχή για την προστασία του περιβάλλοντος από οικονομικούς φορείς, κυβερνήσεις, επιχειρήσεις αλλά και από τον κάθε πολίτη ξεχωριστά.

Το μήνυμα του ΣΕΒΤ

«Η Ελληνική Βιομηχανία Τροφίμων και Ποτών στηρίζει την παραγωγή προϊόντων υψηλής ποιότητας που ξεχωρίζουν, σε ολόκληρο τον κόσμο, για τη διατροφική τους αξία και το χαμηλό περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα και προωθεί τη σωστή ενημέρωση και εκπαίδευση των καταναλωτών για ισορροπημένες και υγιεινές διατροφικές συνήθειες» αναφέρει σε δήλωσή του ο πρόεδρος του ΣΕΒΤ, Ευάγγελος Καλούσης με αφορμή τη σημερινή ημέρα.

Η Ελληνική Βιομηχανία Τροφίμων και Ποτών γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής και συνεχίζει να παράγει και να προσφέρει στους καταναλωτές προϊόντα ποιοτικά, ασφαλή, με προστιθέμενη αξία, λαμβάνοντας υπόψη τις αυξημένες διατροφικές ανάγκες τους και σεβόμενη τις σύγχρονες κοινωνικές και περιβαλλοντικές απαιτήσεις. Παράλληλα, στη δύσκολη περίοδο της πανδημίας, αποδεικνύει την ανθεκτικότητά της και αναδεικνύει με τη συμβολή της, τη σημασία του κλάδου για τη χώρα μας.

Καινοτομίες και βιωσιμότητα

Στο πλαίσιο αυτό, οι επιχειρήσεις τροφίμων & ποτών επενδύουν σε καινοτομίες και βιώσιμους τρόπους παραγωγής, δίνουν έμφαση στις νέες τάσεις για προϊόντα με υψηλή διατροφική αξία και αναπτύσσουν πρωτοβουλίες, σχετικά με:

  • Τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των παραγόμενων προϊόντων διατροφής, που θα ενισχύσει την ανθεκτικότητα του συστήματος τροφίμων.
  • Την ανασύνθεση των τροφίμων, με σταδιακή μείωση των επιπέδων πρόσθετων σακχάρων, κορεσμένων λιπαρών, αλατιού και ενεργειακής αξίας. Στόχος η μετάβαση σε πιο ισορροπημένες και υγιεινές διατροφικές συνήθειες, καθώς τα πρότυπα κατανάλωσης διαρκώς μεταβάλλονται.
  • Τη διασφάλιση της επισιτιστικής ασφάλειας και επάρκειας, με την προσφορά ασφαλών, θρεπτικών και οικονομικά προσιτών τροφίμων.
  • Την καταπολέμηση της σπατάλης τροφίμων και τη διανομή τους στους συνανθρώπους μας που τα έχουν ανάγκη.
  • Τη βελτιστοποίηση της διατροφικής επισήμανσης, για την αποτελεσματικότερη πληροφόρηση των καταναλωτών σχετικά με την αξία των προϊόντων διατροφής.