Συναυλία στήριξης κακοποιημένων γυναικών από το δήμο Ρεθύμνης

Να πάρουν μία σταθερή θέση κατά της σεξουαλικής βίας και του μισογυνισμού οι κυβερνήσεις, η κοινωνία των πολιτών και όλοι οι άνθρωποι, καλεί σε ανακοίνωσή του ο Αντόνιο Γκουτιέρες, γενικός γραμματέας του ΟΗΕ για τη σημερινή Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών.

Μία στις τρεις γυναίκες στον κόσμο έχει πέσει θύμα κακοποίησης, μιας από τις πιο φρικιαστικές, επίμονες και διαδεδομένες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αναφέρει ο Γκουτιέρες.

«Η σεξουαλική βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών έχει τις ρίζες της στους αιώνες της ανδρικής κυριαρχίας. Ας μην ξεχνάμε ότι οι ανισότητες μεταξύ των φύλων που τροφοδοτούν την κουλτούρα του βιασμού είναι ουσιαστικά ένα ζήτημα ανισορροπίας της εξουσίας», εξηγεί στην ίδια ανακοίνωση. Επίσης ο βιασμός εξακολουθεί να χρησιμοποιείται ως ένα φρικτό όπλο πολέμου, επισημαίνεται στο κείμενο της.

Ο στιγματισμός, οι παρανοήσεις, ο περιορισμένος αριθμός καταγγελιών και η κακή εφαρμογή των νόμων διαιωνίζουν απλώς την ατιμωρησία, συνεχίζει η ανακοίνωση, λέγοντας ότι «πρέπει να επιδείξουμε μεγαλύτερη αλληλεγγύη στους επιζώντες, στους υπέρμαχους  και στους υποστηρικτές των δικαιωμάτων των γυναικών».

Παγκόσμια Ημέρα κατά της Βίας των Γυναικών | violence 1

H γραμμή “SOS 15900” από την έναρξη της λειτουργίας της το 2011 έχει δεχθεί 37.482 κλήσεις

Πρέπει να προωθήσουμε τα δικαιώματα των γυναικών και τις ίσες ευκαιρίες και να δώσουμε τέλος στον βιασμό και στη σεξουαλική κακοποίηση κάθε είδους, καταλήγει.

Τουλάχιστον 10.000 άνθρωποι κατέκλυσαν χθες τους δρόμους των Βρυξελλών σε μια μαζική κινητοποίηση με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα.

Αφού απέτισαν φόρο τιμής στις γυναίκες που έχουν δολοφονηθεί στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό των Βρυξελλών, οι διαδηλωτές κατευθύνθηκαν προς το δικαστικό μέγαρο, μπροστά από το οποίο άφησαν ζευγάρια κόκκινα παπούτσια, που αντιπροσώπευαν τα θύματα των γυναικοκτονιών.

«Δεν αντέχουμε άλλο», «Ούτε μία επιπλέον», έγραφαν τα πανό των διαδηλωτών, μεταξύ αυτών γυναίκες, άνδρες αλλά και παιδιά. Σε πλακάτ αναφέρονταν τα ονόματα των 22 θυμάτων γυναικοκτονιών από τις αρχές του έτους στο Βέλγιο. Μπροστά από το δικαστικό μέγαρο, το πλήθος άρχισε να κάνει «θόρυβο» για να «πολεμήσει τη σιωπή» που περιβάλλει τις υποθέσεις δολοφονιών γυναικών.

Παγκόσμια Ημέρα κατά της Βίας των Γυναικών | two 3
“Ούτε μια επιπλέον” φώναζε το συγκεντρωμένο πλήθος στις Βρυξέλλες

«Το Βέλγιο είναι μια πολύ περίπλοκη χώρα με πολλά επίπεδα εξουσιών, ομοσπονδιακό, περιφερειακό, κοινοτικό, και όλα αυτά τα επίπεδα εξουσίας κάνουν λίγα πράγματα για την αντιμετώπισης της βίας σε βάρος των γυναικών. Όμως, το πρώτο που ζητάμε είναι ένα εθνικό σχέδιο» εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Σελίν Κοντρόν, μία από τις διοργανώτριες της συγκέντρωσης με τη συλλογικότητα Mirabal, στην οποία συμμετέχουν 100 οργανώσεις.

«Η τιμωρία των δραστών είναι σημαντική, όμως αυτό που θέλουμε πάνω απ’ όλα είναι οι βιαιοπραγίες να μην συμβαίνουν» υπογράμμισε η Κοντρόν. Σύμφωνα με τη Mirabal, τουλάχιστον 98 δολοφονίες γυναικών έχουν διαπραχθεί από το 2017 στο Βέλγιο, εκ των οποίων «τουλάχιστον 20» από τις αρχές του 2019.