Η πανδημία του κορονοϊού μπορεί να τεθεί υπό έλεγχο τους επόμενους μήνες καθώς ο κόσμος έχει πλέον τα μέσα για κάτι τέτοιο ισχυρίστηκε ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.

Παράλληλα, πρόταξε την ανάγκη για έναν δίκαιο και ισότιμο καταμερισμό των παγκόσμιων πόρων.

«Έχουμε τα εργαλεία να θέσουμε αυτήν την πανδημία υπό έλεγχο σε διάστημα μηνών, εάν τα εφαρμόζουμε διαρκώς και δίκαια» είπε ο αξιωματούχος.

Ωστόσο, εξέφρασε, επίσης, την ανησυχία του για τον «ανησυχητικό ρυθμό» με τον οποίο εξαπλώνεται ο ιός στις νεώτερες ηλικίες σε παγκόσμιο επίπεδο και συγκεκριμένα στους 25 έως 59 ετών.

Όπως είπε αυτή η εξέλιξη έρχεται πιθανώς λόγω των πολύ πιο μεταδοτικών μεταλλάξεων που έχουν κάνει πλέον την εμφάνισή τους σε πολλές χώρες.

Στο πλαίσιο αυτό, έκρουσε «καμπανάκι» κινδύνου καθώς «χρειάστηκαν εννέα μήνες για να φθάσουμε το ένα εκατομμύριο θανάτους. Τέσσερις μήνες για να φθάσουμε τα 2 εκατομμύρια και τρεις μήνες για να φθάσουμε τα 3 εκατομμύρια».

Από την πλευρά της η ακτιβίστρια για το κλίμα Γκρέτα Τούνμπεργκ, η οποία συμμετείχε στην ενημέρωση του ΠΟΥ στράφηκε κατά του «εθνικισμού των εμβολίων» και υπογράμμισε πως ενώ ένας στους τέσσερις ανθρώπους σε χώρες υψηλού εισοδήματος έχει ήδη εμβολιαστεί.