Παγκόσμιος συναγερμός για το στέλεχος της Μποτσουάνα με τις 32 παραλλαγές -Κρούσματα σε Αφρική και Χονγκ Κονγκ | koronoios ellada athina meth nosokomeio

Μέχρι σήμερα έχουν επιβεβαιωθεί 10 κρούσματα του συγκεκριμένου στελέχους

Παγκόσμιος συναγερμός έχει σημάνει για το νέο στέλεχος του κορωνοϊού, που ταυτοποιήθηκε στη Μποτσουάνα» και περιλαμβάνει 32 παραλλαγές.

Πέρα από τη Νότια Αφρική, το στέλεχος Β.1.1.529 έχει ταυτοποιηθεί και σε έναν ταξιδιώτη στο Χονγκ Κονγκ που είχε επισκεφθεί την εν λόγω χώρα.

Η βιβλιογραφία σχετικά με το νέο στέλεχος ανασκοπήθηκε από τους καθηγητές της Ιατρικής του ΕΚΠΑ Δημήτριο Παρασκευή (Αναπληρωτής Καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής, επιστημονικός σύμβουλος ΕΟΔΥ), Θεοκλή Ζαούτη (Καθηγητής Παιδιατρικής και πρόεδρος ΕΟΔΥ) και Θάνο Δημόπουλο (Πρύτανης ΕΚΠΑ).

Παρά το γεγονός ότι ο αριθμός των περιστατικών B.1.1.529 είναι χαμηλός (τρία στη Μποτσουάνα, έξι στη Νότια Αφρική και ένα στο Χονγκ Κονγκ) σημειώνεται ότι αυτό ενσωματώνει 32 μεταλλάξεις στην περιοχή της εξωτερικής πρωτεΐνης του.

Επί του παρόντος, ο ΠΟΥ έχει ταξινομήσει το B.1.1.529 ως στέλεχος υπό επιτήρηση «variant under monitoring», η οποία είναι χαμηλότερου κινδύνου από τα στελέχη ενδιαφέροντος «variants of interest», και ιδιαίτερου ενδιαφέροντος «variants of concern». Στην τελευταία ομάδα ανήκει το στέλεχος Δέλτα.

Ο μεγάλος αριθμός μεταλλάξεων καθιστά πιθανή την ύπαρξη διαφορετικών χαρακτηριστικών του ιού, αλλά ασφαλή συμπεράσματα σε ό,τι αφορά τα επιμέρους χαρακτηριστικά του στελέχους θα μπορούν να εξαχθούν, εφόσον γίνουν οι σχετικές μελέτες, καταλήγουν οι καθηγητές του ΕΚΠΑ.