Παιχνίδια της Τουρκίας με τις εκλογές στην Ελλάδα - «Κατεβαίνει» στις εκλογές το μειονοτικό κόμμα DEB της Θράκης

Στη Θράκη ένα μέρος της μουσουλμανικής μειονότητας που δηλώνει «τουρκική» κινείται υπόγεια με στόχο να κάνει αισθητή την παρουσία της και να προωθήσει τα σχέδια της Άγκυρας η οποία τόσο εντός όσο κι εκτός Θράκης, επιχειρεί να εργαλειοποιήσει τα μειονοτικά στοιχεία και να δυναμιτίσει το κλίμα στην περιοχή. 

Συγκεκριμένα το μειονοτικό κόμμα DEB (Κόμμα Ειρήνης και Φιλίας-ΚΙΕΦ) το οποίο ίδρυσε το 1991 ο Αχμέτ Σαδίκ και θεωρείται καθοδηγούμενο από την Τουρκία, ανακοίνωσε -δια χειλέων της προέδρου του Τσιγδέμ Ασάφογλου- την κάθοδο του στις εκλογές οψέποτε αυτές γίνουν. Να σημειωθεί ότι οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με την απλή αναλογική, αλλά θα ισχύει πάντοτε το πλαφόν του 3%…

Δεν είναι τυχαίο ότι μέσα σε μερικά μόλις εικοσιτετράωρα, προέβησαν συγχρονισμένα σε εθνικιστικές δηλώσεις η πρόεδρος του DEB Τσιγδέμ Ασάφολου κι ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, δείχνοντας τι πρόκειται να ακολουθήσει.

Μάλιστα, στο παιχνίδι των εντυπώσεων μπήκε και ο πρόεδρος της αυτοαποκαλούμενης Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας «Τούρκων» Δυτικής Θράκης Χαλίτ Χαμπίμπογλου, ο οποίος επιτέθηκε κατά του Ευριπίδη Στυλιανίδη, τον οποίο κατηγόρησε πως «δεν εγκαταλείπει τον ισχυρισμό του ότι τα προβλήματα στη Δυτική Θράκη προκύπτουν από τον Τουρκικό εθνικισμό».

Έτσι, και με αφορμή τη συμπλήρωση 30 ετών από την ίδρυση του κόμματος Ισότητας, Ειρήνης, Φιλίας (ΚΙΕΦ/DEB) παρέθεσε συνέντευξη Τύπου η κα Ασάφογλου, πλην όμως μόνο σε τουρκόφωνα ΜΜΕ.

Η Τσιγδέμ Ασάφογλου προανήγγειλε κάθοδο του DEB στις εθνικές εκλογές, κάτι που θα γίνει για πρώτη φορά με την ίδια επικεφαλής αφού μέχρι στιγμής έχει δοκιμαστεί μόνο στις κάλπες των ευρωεκλογών. 

Παραδέχθηκε ότι τα μέχρι τώρα στοιχεία αποτρέπουν την είσοδο του κόμματος της στη Βουλή, και χαρακτήρισε το πλαφόν που έχουν όλα τα κόμματα (3%) για να εκλέξουν βουλευτές «εμπόδιο», ενώ προανήγγειλε «συνεργασίες» για κοινή κάθοδο στην κάλπη με άλλα κόμμα που έχουν κοινή στοχοθεσία, χωρίς όμως να τα ονοματίσει.

Και κάπου εδώ οι αρχές κάνουν σενάρια…

Να σημειώσουμε ότι το τελευταίο ποσοστό που κατέγραψε το DEB είναι 0,7% στις ευρωεκλογές, και απαιτείται το 3% στις εθνικές εκλογές για να μπει στη Βουλή.

Πηγές του vradini.gr από την περιοχή της Θράκης που δραστηριοποιούνται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση επισημαίνουν ότι παρατηρείται μείωση δυναμικής του κόμματος στη Ροδόπη όπου είχε τις δυνάμεις του, αφού στις ευρωοεκλογές του 2014 στο νομό συγκέντρωσε 42% (26.102 ψήφοι), ενώ το 2019 38% (23.063), στην Ξάνθη το 2014 25,91%, (15.391), ενώ το 2019 25,25% (15.095). Πανελλαδικά, το 2014 0,75% (42.792 ψήφοι), ενώ το 2019 0,71% (40.211 ψήφοι).

Σύμφωνα με ένα σενάριο που φαίνεται να έχει κάποια βάση, το DEB δεν αποκλείεται να συνεργαστεί πανελλαδικά με το Ουράνιο Τόξο το οποίο έχει κάποιες δυνάμεις κυρίως στη Μακεδονία. Στις ευρωεκλογές του 2019 συγκέντρωσε μόλις 0,11% (6.364 ψήφους) με τις περισσότερες στην περιφέρεια της Φλώρινας.

Πηγές του vradini.gr από την Θράκη εκτιμούν ότι ο στόχος της Ασάφογλου είναι να επαναφέρει στο προσκήνιο τις μειονοτικές δράσεις σε αγαστή συνεργασία με την Τουρκία, και να αμφισβητήσει βασικές προβλέψεις της συνθήκης της Λωζάνης.

Στην Αθήνα δεν δείχνουν να ανησυχούν ιδιαίτερα, αφού διπλωμάτες κάνουν λόγο για «ξαναζεσταμένο φαγητό». Όμως δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να υπάρξει κορύφωση από την πλευρά της Τουρκίας, ευελπιστώντας σε μια θορυβώδη εκστρατεία και άνοδο ποσοστών, ώστε να μπει το θέμα για τα καλά στην ατζέντα των ελληνοτουρκικών.

Εάν λάβει κανείς υπόψη του τη ρητορική του Χουλουσί Ακάρ, τα σχέδια των τούρκων στοχεύουν στην δημιουργία εντυπώσεων μέσω «θορύβου». 

Ο Ακάρ έδειξε ότι ο στόχος της Τουρκίας είναι να υπονομεύσει την Ελλάδα μέσω της μειονότητας αφού σε δηλώσεις του ο Τούρκος υπουργός κατηγόρησε τη χώρα μας ότι συνεχίζει την… «καταπιεστική πολιτική εναντίον της “τουρκικής μειονότητας” που ζει στη Δυτική Θράκη, στη Ρόδο και στην Κω».

Σε άλλη αποστροφή του λόγου του, κατηγόρησε τη χώρα μας για «στήριξη» τρομοκρατών:

«Ένα άλλο πρόβλημα που έχουμε με την Ελλάδα είναι η στήριξη που δίνει στις τρομοκρατικές οργανώσεις. Όλοι γνωρίζουν πως η Ελλάδα στήριξε και εκπαίδευσε στο Λαύριο τα μέλη του PKK και το DHKP-C και τώρα φιλοξενεί τα μέλη της FETO».

Ζήτημα για το οποίο κούνησε το δάχτυλο στην Ελλάδα πρόσφατα με δηλώσεις του κι ο Τούρκος πρόξενος Μουράτ Ομέρογλου. Τέλος, ο Ακάρ χαρακτήρισε «κενό όνειρο» της Ελλάδας, το δικαίωμα της χώρας που πηγάζει από το διεθνές δίκαιο, να επεκτείνει τα χωρικά ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια, που παραμένει casus belli για την Τουρκία.