Το χαμένο εισιτήριο της Ευρώπης για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, είναι πλέον πασίδηλο ότι, σταδιακά απομακρύνει τον Παναθηναϊκό από την απολύτως δυνατή- «χτισμένη» σχέση που είχε για ολόκληρες δεκαετίες με τις διεθνείς διοργανώσεις.

Τότε που τα meetings του Champions League ξεκινούσαν τις παραμονές των δικών του αγώνων με τα αποθεωτικά σχόλια για την οργάνωση και τον επαγγελματισμό των «πράσινων» από τα ίδια τα στελέχη των UEFA και TEAM.

Αυτή την ώρα η ομάδα βιώνει την απόλυτη απαξίωση, αφού κατάφερε να μη σφραγίσει την Ευρωπαϊκή της συμμετοχή, χωρίς αυτή τη φορά να έχει στη διάθεσή της καμία εξωαγωνιστική δικαιολογία.

Δεν υπάρχει δικαιολογία ούτε για αφαίρεση βαθμών στην έναρξη του πρωταθλήματος, ούτε για ποινή της UEFA, ούτε για απεργία των ποδοσφαιριστών.  

Ο Παναθηναϊκός έπαιξε στο γήπεδο και τελικά δεν μπόρεσε…

Οκ, ο Ολυμπιακός είναι με μεγάλη διαφορά η καλύτερη ομάδα.

Οκ, ο ΠΑΟΚ έχει «άλλο» προϋπολογισμό.

Οκ, ο Άρης τέτοιο ρόστερ είχε να δει πάνω από είκοσι χρόνια.

Όταν καλείσαι ωστόσο να παίξεις μία ολόκληρη σεζόν σ΄ένα ντέρμπι με την ΑΕΚ, με τα περισσότερα στοιχεία πριν από τη σέντρα να μην είναι με το μέρος σου είναι εξαιρετικά πιθανό να χάσεις.

Το ζήτημα όμως δεν είναι η μεμονωμένη ήττα, αλλά η χρόνια κατρακύλα, που αποτυπώνεται σε αριθμούς.

Ο Παναθηναϊκός δεν χάνει απλά ένα πρωτάθλημα, δεν φεύγει μόνο ηττημένος από ένα ντέρμπι. Αλλάζει επίπεδο, μικραίνει.

Η σεζόν 2015/16 τον βρήκε στο φινάλε 30 βαθμούς μακριά από την κορυφή.

Η 2017/18 38!

Υπάρχει ωστόσο και … καλύτερο. Η 2018/19, στην οποία ξεκίνησε με την περίφημη τιμωρία των -6 βαθμών (αφού γλίτωσε τον υποβιβασμό…) και τελικά τερμάτισε 8ος, 44 βαθμούς μακριά από την πρώτη θέση…

Το περσινό νούμερο των 33 βαθμών, με το οποίο καταγράφηκε η σχετική απόσταση, μοιάζει καλύτερο…

Το νόημα των ερωτήσεων που προκύπτουν από την πορεία της ομάδας τα τελευταία δέκα χρόνια είναι λογικοφανές :

Σε αυτή την Ποδοσφαιρική Ανώνυμη Εταιρεία ξέρει κανείς ποδόσφαιρο;

Ο Λάζλο Μπόλονι ήξερε, θα πει κανείς. Λογικά πλήρωσε το μάρμαρο ωστόσο με την απομάκρυνσή του, καθώς δεν γίνεται να συνεχίζει ένας προπονητής όταν έχει τσακωθεί με όλους τους ποδοσφαιριστές εκτός από έναν! Τον Μολό… (αυτοί ξέρουν).

Το θέμα είναι υπάρχει εκεί κανείς που να γνωρίζει το ο,τιδήποτε;