Βραζιλία: Ξεπέρασαν τους 550.000 οι θάνατοι εξαιτίας της COVID-19

Το υπουργείο Υγείας της μεγαλύτερης χώρας της Λατινικής Αμερικής ανακοίνωσε χθες Πέμπτη 18 Μαρτίου τον δεύτερο βαρύτερο ημερήσιο απολογισμό θυμάτων της πανδημίας του νέου κορωνοϊού αφότου εκδηλώθηκε στην επικράτεια της Βραζιλίας μέχρι εδώ.

Τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν 2.724 ασθενείς με την COVID-19, σύμφωνα με το υπουργείο. Συνολικά, η χώρα θρηνεί ως τώρα 287.499 νεκρούς· πρόκειται για τον δεύτερο βαρύτερο απολογισμό της πανδημίας στον πλανήτη, πίσω μόνο από αυτόν των ΗΠΑ.

Το ίδιο διάστημα, επιβεβαιώθηκαν 86.982 κρούσματα του SARS-CoV-2, μία ημέρα μετά το τραγικό ρεκόρ 90.303 μολύνσεων, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί να φθάνει τους 11.780.820 στο κράτος των 212 εκατομμυρίων κατοίκων, κατά τα επίσημα δεδομένα.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου ανακοίνωσε ότι ο νέος υπουργός Υγείας θα αναλάβει τα καθήκοντά του σήμερα Παρασκευή.

Ο ακροδεξιός πολιτικός, αντιμέτωπος με ολοένα περισσότερη πίεση εν μέσω κλιμάκωσης της υγειονομικής κρίσης, υπεραμύνθηκε της εναντίωσής του στα περιοριστικά μέτρα, ενώ διαβεβαίωσε ότι δεν έχει «εμμονή» με την εξουσία.

Τόνισε ότι η κυβέρνησή του ζήτησε από το Ανώτατο Δικαστήριο να παρέμβει για να σταματήσουν αυτές που αποκάλεσε «καταχρήσεις» των κυβερνητών των πολιτειών: την επιβολή lockdowns που περιορίζουν την οικονομική δραστηριότητα.

Συμπλήρωσε πως κατατέθηκε σχέδιο νόμου στο Κογκρέσο το οποίο ορίζει ότι «απολύτως απαραίτητη δραστηριότητα» είναι το κάθε τι που «φέρνει ψωμί πάνω στο τραπέζι».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ