Πάνω από 7.000 τα νέα κρούσματα κορωνοϊού στη Χιλή

Το Χιλιανό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε χθες Παρασκευή 30 Απριλίου ότι το προηγούμενο εικοσιτετράωρο επιβεβαιώθηκαν εργαστηριακά 7.199 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ υπέκυψαν ακόμη 106 ασθενείς με την COVID-19 .

Με βάση τα επίσημα δεδομένα, ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στη χώρα της Λατινικής Αμερικής ανέρχεται μέχρι εδώ σε 26.353 νεκρούς επί συνόλου 1.198.245 μολύνσεων.

Τα κρούσματα είχαν να ξεπεράσουν το επίπεδο των 7.000 από την 23η Απριλίου.

Η Χιλή αντιμετωπίζει από τον Μάρτιο νέο κύμα της πανδημίας, παρότι βρίσκεται στην πρωτοπορία σε διεθνές επίπεδο ως προς τον εμβολιασμό των πολιτών της. Τον Απρίλιο, είχε φθάσει σε κορύφωση των κρουσμάτων (≈9.000 ημερησίως), που ώθησε την κυβέρνηση στο Σαντιάγο να θέσει υπό περιορισμό το 80% του πληθυσμού.

Προχθές Πέμπτη η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι αίρονται οι περιορισμοί σε 20 κοινότητες, ανάμεσά τους 10 δήμους στη μητροπολιτική περιοχή του Σαντιάγο, όπου η εστίαση και τα εμπορικά καταστήματα θα επαναλειτουργήσουν και θα εφαρμόζονται lockdowns μόνο τα Σαββατοκύριακα, λόγω της μείωσης των μολύνσεων. Τα μέτρα θα χαλαρώσουν σε άλλους 11 δήμους από τη Δευτέρα.

Στους αντίποδες, έξι άλλοι δήμοι θα τεθούν ξανά σε lockdown.

Εξάλλου, το μέτρο του κλεισίματος των συνόρων της Χιλής – σε ισχύ από την 5η Απριλίου – θα ανανεωθεί τον Μάιο.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ