Κυρίαρχη η «Όμικρον» στο 90% των κρουσμάτων - Επίταξη γιατρών από την Παρασκευή | giga

Το αργότερο έως την Δευτέρα θα έχουν αποσταλεί τα φύλλα πορείας

Κυρίαρχη είναι πλέον η μετάλλαξη Όμικρον στη χώρα, καθώς εντοπίζεται σε ποσοστό άνω του 90% των κρουσμάτων.

Μάλιστα, όπως ανακοίνωσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα κατά τη σημερινή ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας, ξεκινάει η επίταξη ιδιωτών γιατρών από την Παρασκευή και το αργότερο έως τη Δευτέρα θα αρχίσει η αποστολή φύλλων πορείας, προκειμένου «να καλυφθούν τα κενά που προέκυψαν από το μεγάλο κύμα».

«Προχωράμε σε επιτάξεις, που θα ξεκινήσουν τώρα και βοηθά και ο ιδιωτικός τομέας με κλίνες ασθενών για Covid», είπε η ίδια.

Η κυρία Γκάγκα παραδέχτηκε ότι υπάρχει πίεση στα τμήματα επειγόντων περιστατικών των νοσοκομείων, ενώ κάλεσε τους πολίτες που έχουν θετικό rapid test να μην προσέρχονται στα δημόσια νοσοκομεία για να κάνουν μοριακό τεστ, καθώς μπορούν να χρησιμοποιούν τις μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας, όπως τα Κέντρα Υγείας κ.ά.

Όσον αφορά στην Όμικρον, η ίδια σημείωσε ότι στις 30 Δεκεμβρίου ήταν στο 82% του συνόλου των κρουσμάτων και στις 31 Δεκεμβρίου στο 89% του συνόλου, επισημαίνοντας ότι πλέον είναι άνω του 90%.

Η ίδια ανέφερε ότι σύντομα ανοίγουν νέες εμβολιαστικές γραμμές και ειδικά όσοι επιθυμούν να κάνουν το εμβόλιο της Moderna θα μπορούν στο εξής καθώς θα ανοίξουν ραντεβού κάθε Κυριακή για το συγκεκριμένο εμβόλιο.

«Ασφαλές το άνοιγμα των σχολείων»

Από την πλευρά του, ο κ. Μαγιορκίνης αναφέρθηκε στο άνοιγμα των σχολείων τη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου, που όπως είπε, είναι ασφαλές, καθώς τα παιδιά βρίσκονται σε εντατικό περιβάλλον testing. Η σχολική τάξη αποτελεί μία φούσκα, όπου οι ίδιοι άνθρωποι αναμειγνύονται ξανά και ξανά. «Πρόκειται για ένα ασφαλές περιβάλλον» διαβεβαίωσε, προσθέτοντας ότι η εκπαιδευτική διαδικασία δια ζώσης δεν αντικαθίσταται. Ως εκ τούτου, το άνοιγμα των σχολείων θεωρείται ασφαλές,  κάτι που επισημαίνει και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. 

Όσον αφορά στα Θεοφάνεια, ο κ. Μαγιορκίνης διευκρίνισε ότι όλες οι μαζικές συναθροίσεις προκαλούν ανησυχία. Συνέστησε δε τη διεξαγωγή self test, την τήρηση αποστάσεων, ενώ κάλεσε τους ανεμβολίαστους να μην προσέλθουν.