Παπαλεξόπουλος: Η «πράσινη» μετάβαση θα φέρει χαμηλότερο ενεργειακό κόστος

Για την  ενεργειακή μετάβαση,  που παρά τις προκλήσεις που τη συνοδεύουν, είναι ευκαιρία για την Ελλάδα και τις επιχειρήσεις της, αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, κατά την τοποθέτησή του, από το βήμα των Καθημερινή Summits.

«Η ελληνική αγορά έχει μειώσει κατά 29% τις εκπομπές ρύπων έναντι 22% που είναι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος», είπε ο κ. Παπαλεξόπουλος,

στη συζήτηση  με τον επιχειρηματικό συντάκτη της Καθημερινής και του Money Review, Ηλία Μπέλλο.

Σύμφωνα με τον ίδιο, στο τέλος της ημέρας και σε βάθος χρόνου, το εγχείρημα θα φέρει χαμηλότερο κόστος ενέργειας και καλύτερο εμπορικό ισοζύγιο, λέγοντας:

«Πρέπει βέβαια να είμαστε ρεαλιστές για τις προκλήσεις που συνεπάγεται το εγχείρημα. Πρέπει να μπορέσουμε να επιταχύνουμε σημαντικά τις επενδύσεις στις τεχνολογίες των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως και να λάβουμε υπόψη την εξάρτηση από το φυσικό αέριο τα αμέσως επόμενα χρόνια».

Μάλιστα, χαρακτηρίζοντας κρίσιμη την παράμετρο της αποθήκευσης ενέργειας,  πρόσθεσε – ευρύτερα για την πορεία των επενδύσεων – ότι η μεγάλη πρόκληση δεν είναι η χρηματοδότηση αλλά ζητήματα που αφορούν στην απονομή δικαιοσύνης, στις αδειοδοτήσεις κ.ο.κ..

Συνεχίζοντας, ο κ. Παπαλεξόπουλος εκτίμησε ότι η διαδικασία της ενεργειακής μετάβασης βρίσκεται σε καλό δρόμο και υπογράμμισε πως οι ελληνικές επιχειρήσεις «δεν περιμένουν το κράτος, προχωρούν και υλοποιούν σχέδια», γι’ αυτό και «έχουν μειώσει τις εκπομπές ρύπων περισσότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο».

Ολοκληρώνοντας υπογράμμισε πως  η πολιτεία πρέπει απλώς να δημιουργήσει το πλαίσιο και να διαχειριστεί προκλήσεις όπως αυτές που απορρέουν από τη γεωγραφική θέση της χώρας.

Χαρακτήρισε δε «μαραθώνιο που θα κρατήσει 10ετίες» το project της «πράσινης» μετάβασης, σημειώνοντας ότι «η Ευρώπη δεν αρκεί μόνη της, θα πρέπει να προχωρήσει και ο υπόλοιπος κόσμος μαζί της».