Παπαθανάσης: Κίνητρα για επενδύσεις την επόμενη ημέρα της πανδημίας

Πακέτο 57 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και δάνεια στον ιδιωτικό τομέα ετοιμάζει η κυβέρνηση ώστε την επόμενη ημέρα της πανδημίας να δώσει ανάσα σε αγορά, αλλά και εργαζόμενους.

Ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Νίκος Παπαθανάσης μιλώντας στην  «Βραδυνή της Κυριακής» εξηγεί το σχέδιο και τον τρόπο που τα συγκεκριμένα χρήματα θα δημιουργήσουν 200 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας.

Αναφορικά με τη διαχείριση της πανδημίας ο κ. Νίκος Παπαθανάσης τονίζει πως πρώτο μέλημα της κυβέρνησης είναι η προστασία της δημόσιας υγείας και της ανθρώπινης ζωής.

Ως αρμόδιος υπουργός για τα θέματα επενδύσεων κύριε Παπαθανάση θα ήθελα να σας ρωτήσω: Μετά το τέλος της πανδημίας ποιο θα είναι το επενδυτικό περιβάλλον το οποίο θα ανορθώσει  την ελληνική οικονομία;

«Η στρατηγική της κυβέρνησης, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, είναι επικεντρωμένη σε τρεις κρίσιμους τομείς: Στη στήριξη των επιχειρήσεων, των εργαζομένων και των νοικοκυριών,στη διατήρηση των θέσεων εργασίας καθώς και στην προετοιμασία για την επόμενη ημέρα της πανδημίας. Το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας 2.0 περιγράφει με κάθε λεπτομέρεια τη μετάβαση της ελληνικής οικονομίας σε μια νέα εποχή. Φιλοδοξία μας είναι να δημιουργηθούν επιπλέον 200.000 νέες θέσεις εργασίας, αυξάνοντας έτσι κατά επτά μονάδες το ΑΕΠ σε ορίζοντα εξαετίας. Πρόκειται για ένα κολοσσιαίο πρόγραμμα το οποίο αναμένεται να κινητοποιήσει συνολικά 57 δισ. ευρώ, 32 δισ. σε επιχορηγήσεις και δάνεια και 25 δισ. μόχλευση από τον ιδιωτικό τομέα. Κινείται σε τέσσερις βασικούς πυλώνες: Την ψηφιακή μετάβαση του κράτους και των επιχειρήσεων, την αύξηση της απασχόλησης, την ενίσχυση της υγείας, της παιδείας, της κοινωνικής συνοχής και της πράσινης οικονομίας και την εκτίναξη των επενδύσεων. Έχουμε μπροστά μας έναν ορίζοντα με νέες προϋποθέσεις ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, με μια νέα προοπτική.  Όπως είπε και ο Πρωθυπουργός κατά την παρουσίαση του προγράμματος, αλλάζει το υπόδειγμα της ελληνικής οικονομίας, πάντα με το βλέμμα στο αύριο. Είναι η γέφυρα που θα οδηγήσει την χώρα όχι μόνο στη μετά Covid εποχή, αλλά και στην τρίτη δεκαετία του 21ου αιώνα». 

Ποια είναι τα κίνητρα προς τις επιχειρήσεις που επιθυμούν να επενδύσουν στην Ελλάδα; 

«Τα κίνητρα είναι πολλά. Εκτός από οικονομικά και φορολογικά, σε μεγάλο βαθμό, σχετίζονται και με την αντιμετώπιση των γραφειοκρατικών προβλημάτων. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της επένδυσης του Ελληνικού και οι ενέργειες της δικής μας κυβέρνησης για να ξεμπλοκάρει η επένδυση και να ξεκινήσουν οι εργασίες. Η επιτάχυνση των επενδυτικών διαδικασιών είναι στόχος μας για τον οποίον δουλεύουμε από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε τη διακυβέρνηση και τα βήματα που έχουμε κάνει για την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας και την επιτάχυνση των διαδικασιών είναι πρωτόγνωρα για τα δεδομένα των τελευταίων ετών. Αναφέρομαι, μεταξύ άλλων, και στον νόμο που πρόσφατα ψηφίσαμε για την αναμόρφωση του πλαισίου των δημοσίων συμβάσεων, έχοντας ως γνώμονα τις ανάγκες της αγοράς και των επιχειρηματιών και ταυτόχρονα την ενίσχυση της διαφάνειας και τον εξορθολογισμό όλων των διαδικασιών.

Επίσης, στα μέσα της εβδομάδας που διανύσαμε, με σχετική απόφαση διευκολύναμε τη σύσταση επιπλέον επιτροπών αξιολόγησης των επενδυτικών σχεδίων που υποβάλλονται προς υπαγωγή στα καθεστώτα ενίσχυσης του νόμου 4399/2016. Δίνεται πλέον η δυνατότητα να συστήνονται Επιτροπές Ελέγχου Αξιολόγησης όχι μόνο μικτών συνθέσεων με υπηρεσιακούς παράγοντες αλλά και μόνο από μέλη του Εθνικού Μητρώου Πιστοποιημένων Αξιολογητών (ΕΜΠΑ), αφού πρώτα οι ίδιοι δηλώσουν συμμετοχή. Για τα μέλη του ΕΜΠΑ που θα δηλώσουν συμμετοχή στις Επιτροπές δεν αναστέλλεται το δικαίωμα να λειτουργούν και ως αξιολογητές σε επενδυτικά σχέδια. Επίσης, οι φορείς εφαρμογής του Αναπτυξιακού Νόμου 4399/2016 θα μπορούν να συστήνουν περισσότερες από μία Επιτροπές και τα μέλη του ΕΜΠΑ δύνανται να συμμετέχουν σε Επιτροπές περισσότερες του ενός φορέα. Αυτό θα λειτουργήσει άκρως ευεργετικά κυρίως για όλα τα επενδυτικά σχέδια στην ελληνική περιφέρεια όπου παρατηρούνται σημαντικές καθυστερήσεις».

Σε ποιους τομείς επικεντρώνεται κυρίως το επενδυτικό ενδιαφέρον;

«Επικεντρώνεται σε διάφορους τομείς και κυρίως σε αυτούς που είναι κρίσιμοι για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας όπως είναι ο Τουρισμός και η Βιομηχανία – Μεταποίηση. Ξεχωρίζουν, όμως, και σπουδαία επενδυτικά σχέδια στον τομέα της παραγωγής εναλλακτικών μορφών ενέργειας, στον τομέα της έρευνας, της τεχνολογίας, της πληροφορικής, των logistics. Το ενδιαφέρον, τόσο για τους παραπανω τομείς όσο και άλλους αναμένεται να κορυφωθεί κατά την υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης».   

Πότε προβλέπεται να επιστρέψει η αγορά στην κανονικότητα;

«Οι προσπάθειες για την επιστροφή στην κανονικότητα είναι αδιάκοπες ενώ η πανδημία δεν δείχνει σημάδια υποχώρησης σε παγκόσμιο επίπεδο, όσο και αν οι δικοί μας δείκτες φανερώνουν την ορθή διαχείριση των συνεπειών σε υγειονομικό αλλά και οικονομικό επίπεδο. Όλα εξαρτώνται από την πορεία της πανδημίας και τις εισηγήσεις των ειδικών επιστημόνων. Η κυβέρνηση προσπαθεί διαρκώς και βρίσκει συνδυαστικές λύσεις για την τόνωση της αγοράς και την αντιμετώπιση της κόπωσης που έχουμε όλοι μας αλλά αυτό που έχει την απόλυτη προτεραιότητα είναι η προστασία της δημόσιας υγείας και της ανθρώπινης ζωής. Αυτό είναι καταφανές και στις ρυθμίσεις που αποφασίστηκαν κατά τη διάρκεια της εβδομάδας και αφορούν στη λειτουργία της αγοράς».

Εκτιμάτε ότι θα χρειαστεί, μετά το τέλος της πανδημίας, να υπάρξει ένα συνολικό restart και με νέα λαϊκή βούληση η κυβέρνηση να πάει από την αρχή θέτοντας τους στόχους της;

«Τον Ιούλιο του 2019, ο ελληνικός λαός μας τίμησε με την ψήφο του για την επόμενη τετραετία. Ο προγραμματισμός μας βασίζεται στη λαϊκή εντολή που πήραμε και συνεπώς εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Παραμένουμε προσηλωμένοι στον στόχο μας που είναι σκληρή δουλειά για να οδηγήσουμε την Ελλάδα στο μέλλον που της αξίζει».

Από την έντυπη έκδοση της «Βραδυνής της Κυριακής»