Παπούτσια του «Σατανά»: Μήνυση της Nike κατά του Lil Nas X

Σάλος έχει προκληθεί από τη Δευτέρα 29 Μαρτίου όταν ο γνωστός ράπερ Lil Nas X έκανε γνωστό πως λανσάρει νέα παπούτσια, τα οποία είναι τα πασίγνωστα Nike Air Max 97, μονταρισμένα σε μαύρο χρώμα, με ένα μενταγιόν πεντάλφα στα κορδόνια και στο κάτω μέρος του παπουτσιού να γίνεται αναφορά στο εδάφιο 10:18 του Κατά Λουκά Ευαγγέλιο για την πτώση του Σατανά από τον παράδεισο στην κόλαση.

Η Nike είχε ήδη πάρει αποστάσεις από την κατασκευή του συγκεκριμένου παπουτσιού, σε μόνο 666 ζευγάρια και σήμερα έγινε γνωστό πως θα υποβάλλει αγωγή στον ράπερ για παραβίαση του εμπορικού της σήματος.

Ο Lil Nas X έφτιαξε αυτά τα sneakers σε συνεργασία με την εταιρεία MSCHF, η οποία είναι γνωστή για τα… ιδιόρρυθμα και viral προϊόντα της. Και σαν να μην έφτανε αυτό, η ίδια η εταιρεία επιβεβαίωσε πως η σόλα των παπουτσιών περιέχει μια σταγόνα αίματος από τα μέλη της.

Παρόλα αυτά, τα μονταρισμένα παπούτσια ξεπούλησαν ήδη, παρά το κόστος τους που ανερχόταν στα 1.018 δολάρια το ζευγάρι.

Στην αγωγή αναφέρεται πως η Nike πρέπει να έχει τον απόλυτο έλεγχο στα προϊόντα που θα φαίνεται το λογότυπό της: «Στην πραγματικότητα, υπάρχει μεγάλη σύγχυση και μπέρδεμα στην αγορά, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που θέλουν να μποϊκοτάρουν τη Nike, λόγω της κυκλοφορίας των ‘Παπουτσιών του Σατανά’, ότι η εταιρεία ενέκρινε την κυκλοφορία των εν λόγω παπουτσιών».

Η Nike επισήμανε ακόμη πως δεν συνδέεται με κανέναν τρόπο με την κυκλοφορία των παπουτσιών αλλά ούτε και με τον Lil Nas X ή την MSCHF.

Η MSCHF δεν έχει προβεί σε δηλώσεις μετά το άκουσμα της είδησης της αγωγής, όμως ο Lil Nas X απάντησε.

Αρχικά, έκανε ένα tweet, με βίντεο από τον «Μπομπ τον Σφουγγαράκη», όπου ο χαρακτήρας «Καλαμάρης» λέει: «Ελάτε, το ξέρετε ότι έκανα πλάκα, έτσι;».

Η κυκλοφορία των «Παπουτσιών του Σατανά» συνδέεται άμεσα με το νέο τραγούδι του Lil Nas X, «Montero (Call Me By Your Name)», στο οποίο ο ράπερ φαίνεται να αποβάλλεται από ένα σκηνικό που μοιάζει με τον Κήπο της Εδέμ, να πέφτει στην κόλαση και να… χορεύει pole dancing και πάνω στον ίδιο τον «Σατανά».

Ακόμη, δημοσίευσε βίντεο στο YouTube, στο οποίο φαίνεται πως θέλει να ζητήσει συγγνώμη για τα παπούτσια, όμως τελικά η σκηνή κόβεται και παίζει το σημείο του χορού από το βίντεο κλιπ: