Χειρόγραφες σημειώσεις και ομιλίες του Αδόλφου Χίτλερ πωλήθηκαν σήμερα Παρασκευή σε δημοπρασία που πραγματοποιήθηκε στο Μόναχο παρά τις ενστάσεις που είχαν προηγουμένως εκφράσει μέλη της εβραϊκής κοινότητας, ότι αυτή η κίνηση θα μπορούσε να ενθαρρύνει τους νεο-ναζί.

Ο οίκος δημοπρασιών Hermann Historica υπεραμύνθηκε την πώληση των χειρογράφων, που χρονολογούνται πριν το ξέσπασμα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, λέγοντας ότι πρόκειται για αντικείμενα ιστορικής σημασίας και ότι θα έπρεπε να εκτίθενται σε μουσεία.

Τα χειρόγραφα πωλήθηκαν σε ανώνυμους αγοραστές, σε τιμή μεγαλύτερη από αυτή εκκίνησης.

Το χειρόγραφο εννέα σελίδων του Χίτλερ που περιλαμβάνει τον «σκελετό» της ομιλίας του ενώπιον των νέων αξιωματικών του στρατού στο Βερολίνο, το 1939, περίπου οκτώ μήνες πριν την έναρξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, έφτασε στην τιμή των 34.000 ευρώ (40.300 δολάρια).

Οργανισμός Εβραίων της Ευρώπης εξέφρασε την οργή του για την απόφαση του οίκου δημοπρασιών για την πώληση των χειρογράφων και όπως υποστήριξε «υπερβαίνει τη λογική, την αξιοπρέπεια και τον ανθρωπισμό» να τα βγάλει στην αγορά.

Ο ραβίνος Μεναχέμ Μαργκολίν, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Εβραίων δήλωσε ότι η πώληση προκαλεί ανησυχία καθώς ο αντισημιτισμός καταγράφει άνοδο στην Γερμανία.

«Δεν μπορώ να πιστέψω τη γνήσια ανευθυνότητα και έλλειψη ευαισθησίας, μέσα σε ένα τόσο εύθραυστο κλίμα, της πώλησης αντικειμένων όπως τα παραληρήματα του μεγαλύτερου δολοφόνου εβραίων του κόσμου, στον μεγαλύτερο πλειοδότη», αναφέρει σε ανακοίνωσή του.

«Αυτό που κάνουν δημοπρασίες σαν κι αυτήν είναι να νομιμοποιούν του θαυμαστές του Χίτλερ που αναζητούν τέτοιου είδους αντικείμενα».