Παραμένει στην Αυστραλία έως τη Δευτέρα ο Νόβακ Τζόκοβιτς

Ο Σέρβος τενίστας προσέφυγε νομικά κατά της απόφασης της κυβέρνησης της Αυστραλίας να ακυρώσει τη βίζα του

Σε θρίλερ εξελίσσεται η υπόθεση του ανεμβολίαστου Νόβακ Τζόκοβιτς, ο οποίος έλαβε ειδική ιατρική άδεια για να αγωνιστεί στο Australian Open, τη στιγμή που βάσει κανονισμών όλοι οι αθλητές πρέπει να έχουν «θωρακιστεί» έναντι του ιού. Ο Σέρβος τενίστας έφτασε χθες στην Αυστραλία, ενώ προσέφυγε νομικά κατά της απόφασης της κυβέρνησης να ακυρώσει τη βίζα του, ενώ θα παραμείνει στη χώρα μέχρι τη Δευτέρα.

Ειδικότερα, ο Νόβακ Τζόκοβιτς οδηγήθηκε στο ξενοδοχείο καραντίνας Park Hotel στη Μελβούρνη, καθώς μετά από την αναβολή της ακροαματικής διαδικασίας, οι δικηγόροι του Σέρβου εξασφάλισαν προσωρινή διαταγή που εμποδίζει τις αρχές να τον απελαύνουν τουλάχιστον μέχρι τη Δευτέρα, όπου και έχει προγραμματιστεί μια πιο ουσιαστική ακρόαση.

Ο δικηγόρος Κρίστοφερ Τραν του υπουργείου Μετανάστευσης, είπε ότι η κυβέρνηση δεν αντιτάχθηκε σε διαταγή παραμονής του Νόβακ Τζόκοβιτς στην Αυστραλία το Σαββατοκύριακο. Ο δικαστής Άντονι Κέλι διέκοψε την εκδίκαση της υπόθεσης για τις 10 το πρωί της Δευτέρας.

Χθες, ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Σκοτ Μόρισον δήλωσε για τον τενίστα: «Θα μπει στο επόμενο αεροπλάνο για να επιστρέψει στην πατρίδα του, εάν δεν αποδείξει τους λόγους για τους οποίους εξαιρέθηκε».

Ο ίδιος πρόσθεσε: «Δεν πρέπει να υπάρχουν ειδικοί κανόνες για τον Νόβακ Τζόκοβιτς. Κανένας απολύτως… Αναμένουμε την παρουσίασή του και ποια στοιχεία μας παρέχει για να το υποστηρίξει αυτό».

Πάντως, ο Νόβακ Τζόκοβιτς έχει εκφράσει ουκ ολίγες φορές την αντίθεσή του με τον εμβολιασμό.

Όσον αφορά στο επίμαχο ζήτημα, ο Κρεγκ Τάιλι, ο CEO της «Tennis Australia» και διευθυντής αγώνων του πρώτου Grand Slam τοποθετήθηκε ως εξής:

«Κατανοούμε πλήρως την αναστάτωση όλων καθώς είναι γνωστές οι απόψεις του Νόβακ σχετικά με τον εμβολιασμό. Ωστόσο, εναπόκειται σε αυτόν να συζητήσει δημόσια για την κατάστασή του και για τους λόγους που πήρε την εξαίρεση. Εμείς δεν είμαστε σε θέση, δεν είναι και νόμιμο, να αποκαλύψουμε τους λόγους και να δημοσιοποιήσουμε ιατρικές πληροφορίες».

Με άλλα λόγια, ο CEO έριξε το… μπαλάκι στον Σέρβο, ενώ κατέστησε σαφές ότι η ιατρική εξαίρεση που έλαβε ο αθλητής πάρθηκε μετά από διερεύνηση στοιχείων και δεδομένων.

Πάντως, η ανακοίνωση του Νόβακ Τζόκοβιτς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι έχει λάβει ιατρική άδεια που του επιτρέπει να αγωνιστεί ανεμβολίαστος στη Μελβούρνη έβγαλε εκτός εαυτού τους πολίτες της Αυστραλίας. Μάλιστα, απειλούν να μποϊκοτάρουν το Grand Slam.