Επανέρχεται το επίδομα των 534 ευρώ, επεκτείνεται η «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» - Έξι μέτρα στήριξης για τους εργαζόμενους

Τα σημερινά κρούσματα αναμένεται να σπάσουν όλα τα κοντέρ, ενώ η Επιτροπή των Ειδικών συνεδριάζει την Τετάρτη με «μενού» την επαναξιολόγηση των μέτρων

Τα σχολεία άνοιξαν τη Δευτέρα (10/1) και η αναμενόμενη αύξηση στα ήδη αυξημένα κρούσματα των δύο τελευταίων εβδομάδων είναι προ των πυλών.

Τα μέτρα που έχουν ληφθεί από το τέλος του έτους έχουν ισχύ μέχρι και τις 16 του Ιανουαρίου και η επιτροπή την Τετάρτη αναμένεται να συνεδριάσει για να αποφασίσει αν αυτά θα παραμείνουν ως έχουν, ή αν θα χαλαρώσουμε ελαφρώς.

Κάποιες πληροφορίες λένε πως ενδέχεται να επανέλθει η μουσική σε εστίαση και διασκέδαση από τις 17 του Γενάρη, αλλά μέχρι εκεί. Οι πελάτες θα παραμένουν καθήμενοι και το κλείσιμο τα μεσάνυχτα θα παραμείνει σίγουρα μέχρι το τέλος του μηνός.

Την ίδια ώρα, στο τραπέζι βρίσκεται και η αύξηση της πληρότητας στα γήπεδα, άνω των 1000 ατόμων που ίσχυαν μέχρι τώρα δηλαδή, αλλά αποκλειστικά για τους πλήρως εμβολιασμένους και τους νοσήσαντες.

Σε κάθε περίπτωση, η πορεία της πανδημίας κατά την τρέχουσα εβδομάδα είναι το «κλειδί» για το πως θα κινηθεί η επιτροπή σχετικά με τα μέτρα κατά της εξάπλωσης της μετάλλαξης Όμικρον.

Πάντως, σήμερα αναμένεται να ανακοινωθεί νέο «τσουνάμι» κρουσμάτων, με τη θετικότητα να έχει ήδη εκτοξευτεί άνω του 21%, καθώς τα χθεσινά 15.500 θετικά self test μαθητών και εκπαιδευτικών δεν συμπεριλήφθηκαν στον χθεσινό, συνολικό αριθμό μολύνσεων.

Υπενθυμίζεται ότι χθες το βράδυ μαθητές και εκπαιδευτικοί έπρεπε να επαναλάβουν τη διενέργεια ενός ακόμη self test, που σημαίνει ότι ο σημερινός αριθμός κρουσμάτων αναμένεται να σπάσει όλα τα κοντέρ.

Από την πλευρά της, ωστόσο, η κυβέρνηση διαμηνύει πως η καθολική καραντίνα είναι εκτός ατζέντας. «Από τη στιγμή που άνοιξαν τα σχολεία εν μέσω της υπερμεταδοτικής Όμικρον, το μήνυμα είναι ξεκάθαρο», τόνιζε χθες πολιτικός παράγοντας στο «Vradini.gr».

Ενδεικτική, άλλωστε, και η χθεσινή ανάρτηση του πρωθυπουργού, στην οποία υπογράμμισε ότι «τα ανοιχτά σχολεία μπορούν να γίνουν προάγγελος και της ανοιχτής κοινωνίας».

«Καλή αρχή με ανοιχτά και ασφαλή σχολεία! Παρά τις δυσκολίες, όπως παντού στον κόσμο, έτσι και στην Ελλάδα οι μαθητές επιστρέφουν στη γνώση και οι εκπαιδευτικοί μας στο λειτούργημά τους. Μάλιστα την πρώτη μέρα μαθημάτων, χάρη στο σύστημα των μαζικών τεστ, εντοπίστηκαν πάνω από 15.000 κρούσματα κορωνοϊού τα οποία, διαφορετικά, θα κυκλοφορούσαν στην κοινότητα μεταδίδοντας πολύ πιο εύκολα τον ιό».

Παράλληλα, σημείωσε ότι «η πατρίδα μας είναι στις πρώτες θέσεις στην Ευρώπη σε εργαστηριακούς και αυτοδιαγνωστικούς ελέγχους».

Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, μέχρι τώρα έχουν οργανωθεί και διατεθεί 94.000.000 τεστ σε 7.800.000 πολίτες.

«Σύμφωνα με τους επιστήμονες, μαζί με τους εμβολιασμούς είναι η καλύτερη απάντηση στην πανδημία και ειδικά στην μετάλλαξη “Ο”. Γι΄αυτό και το πρόγραμμα παρακολούθησης της δημόσιας υγείας συνεχίζεται σε ολόκληρη τη χώρα» προσθέτει ο κ. Μητσοτάκης, αναφέροντας ότι «είναι σίγουρο ότι τις επόμενες εβδομάδες θα υπάρξουν κάποια προβλήματα». Όμως -προσθέτει- «θα είναι μικρότερα από το κέρδος που θα έχει η κοινωνία, οι γονείς και, κυρίως, τα παιδιά μας».

«Με το σαφές αλλά και ευέλικτο σχέδιο της Πολιτείας, τη συμπαράσταση των εκπαιδευτικών και την κατανόηση όλων, σήμερα κάνουμε ένα βήμα μπροστά. Τα ανοιχτά σχολεία μπορούν να γίνουν προάγγελος και της ανοιχτής κοινωνίας» κατέληξε στην ανάρτηση του ο πρωθυπουργός.