Παραπομπή του Προέδρου Τραμπ αποφάσισε η Βουλή των Αντιπροσώπων | 1 124

Η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ ενέκρινε την Τετάρτη την δεύτερη παραπομπή του Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια της θητείας του, με την πλειοψηφία να υποστηρίζει το ψήφισμα καθώς συνεχίζεται η ψηφοφορία.

Τουλάχιστον 229 βουλευτές ψήφισαν υπέρ της πρωτοβουλίας και 196 ψήφισαν κατά. Μεταξύ εκείνων που υποστήριξαν την καθαίρεση του προέδρου, ο οποίος είχε παραπεμφθεί και τον Δεκέμβριο του 2019, ήταν τουλάχιστον 10 Ρεπουμπλικάνοι.

Πρόκειται για την πρώτη φορά στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών που ένας πρόεδρος παραπέμπεται για δύο φορές.

Στη Γερουσία οι ρεπουμπλικάνοι διατηρούν ακόμα την πλειοψηφία, όμως μένει να αποδειχθεί πόσοι θα είναι εκείνοι που θα ψηφίσουν υπέρ του απερχόμενου προέδρου.

Με «Ναι» από δέκα Ρεπουμπλικάνους η παραπομπή του Ντόναλντ Τραμπ

Στους δέκα ανήλθαν οι Ρεπουμπλικανοί μέλη του Κογκρέσου που έχουν δηλώσει ανοιχτά πως ψήφισαν υπέρ της παραπομπής του απερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, μετά από την ανακοίνωση του Πίτερ Μέιχερ και του Άντονι Γκονζάλεζ.

Οι ανακοινώσεις των δύο Ρεπουμπλικάνων έρχονται να προστεθούν σε αυτές των επίσης Ρεπουμπλικανών, Νταν Νιούχαουζ, Λιζ Τσένεϊ, Τζον, Κάτκο, Άνταμ Κιντζιγκερ, Φρεντ Απτον και Χερέρα Μπέτλερ, οι οποίοι είχαν επίσης δεσμευθεί πως θα ψηφίσουν υπέρ της απομάκρυνσης του προέδρου των ΗΠΑ.

Ο Μέιχερ ανέφερε στην ανακοίνωσή του: «Σήμερα, η δουλειά μου είναι να εφαρμόσω την καλύτερη κρίση μου στο άρθρο της κατηγορίας που εξετάζεται από το σώμα του Κογκρέσου των ΗΠΑ. Έχοντας υπόψη τα πραγματικά περιστατικά, πιστεύω ότι το άρθρο της κατηγορίας είναι ακριβές. Ο Πρόεδρος προδίδει αξίωμά του επιδιώκοντας να υπονομεύσει τη συνταγματική μας διαδικασία και φέρει την ευθύνη για υποκίνηση των βίαιων εξεγέρσεων την περασμένη εβδομάδα. Με βαριά καρδιά, θα ψηφίσω για να παραπέμψω τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ», δήλωσε ο Μέιχερ σε δήλωση που δημοσιεύτηκε στο Twitter.

Ο Γκονζάλες, σε ξεχωριστή δήλωση, είπε ότι ήταν επίσης «υποχρεωμένος να υποστηρίξει την παραπομπή».

Υπενθυμίζεται πως κανένας Ρεπουμπλικανός του Σώματος δεν είχε ψηφίσει υπέρ των άρθρων κατηγορίας που διατυπώθηκαν εναντίον του Τραμπ την προηγούμενη φορά.