Την ώρα που η πανδημία του κορωνοϊού είναι εκτός ελέγχου στην Τουρκία, έρχεται ο ιατρικός σύλλογος ΤΤΒ να καταγγείλει ότι η Άγκυρα δημοσίευε εξωραϊσμένα στοιχεία για την πορεία του ιού στη χώρα.

Στην καταγγελία ο ΤΤΒ αναφέρει πως ο εξωραϊσμός των στοιχείων συνέβαλε στην περαιτέρω εξάπλωση του ιού ενώ σύμφωνα με τη Deutche Welle, η Άγκυρα περιελάμβανε στην στατιστική μόνο όσους εμφάνιζαν συμπτώματα.

Οι ασυμπτωματικοί δεν καταγράφονταν πουθενά και για αυτό δινόταν η εντύπωση πως η Τουρκία αντιμετώπιζε την πανδημία με επιτυχία μέχρι πρόσφατα.

Ξαφνική επιδείνωση

Από τη στιγμή που διορθώθηκε η καταγραφή του απολογισμού και η στατιστική, η υγειονομική κατάσταση της Τουρκίας είναι από τις χειρότερες στον κόσμο.

Πλέον περιλαμβάνονται και οι ασυμπτωματικοί στα στατιστικά και έτσι έχουν καταγραφεί και πάνω από 30.000 κρούσματα ημερησίως ενώ ο αριθμός των θυμάτων έχει υπερδιπλασιαστεί τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες αφού ξεπερνάει τους 200 την ημέρα. Τα συνολικά κρούσματα φτάνουν πλέον τα 1,8 εκατομμύρια.

Τι λένε για την κατάσταση πολίτες και αντιπολίτευση

Πολίτες που κυκλοφορούν στην Κωνσταντινούπολη φανερώνουν την αγανάκτησή τους, με μια γυναίκα να δηλώνει: «Έχουμε αγανακτήσει για το πως διαχειρίζεται την κρίση η κυβέρνηση, αλλά τι μπορούμε να κάνουμε;».

Ένας άνδρας συμπληρώνει πως «η κυβέρνηση ενδιαφέρεται μόνο για την εικόνα της, επικρατεί αδιαφάνεια».

Σύμφωνα με τον παθολόγο Εμρά Κιριμλί στην Τουρκία «έχουμε και σήμερα περισσότερους ασθενείς απ’ ότι δείχνουν τα επίσημα στοιχεία, εκτιμώ ότι εκδηλώνονται 50.000-60.000 νέα κρούσματα κάθε μέρα. Στην Κωνσταντινούπολη είναι πλήρεις οι κλινικές και οι ΜΕΘ, οι γιατροί έχουν φτάσει στα όριά τους».

Συνεχής επέκταση των περιοριστικών μέτρων

Πλέον απαγορεύεται να βγουν από το σπίτι οι ηλικιωμένοι άνω των 65 ετών, με εξαίρεση κάποιες ώρες, όπως και οι νέοι κάτω των 20 ετών που επιτρέπεται να κυκλοφορούν από τις 13:00 μέχρι τις 16:00.

Καμία από τις παραπάνω ηλικιακές ομάδες δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει τα ΜΜΜ στη χώρα ενώ παράλληλα το σαββατοκύριακο επιβάλλεται απόλυτη απαγόρευση κυκλοφορίας.

Ο Ερντογάν ανακοίνωσε τετραήμερη απαγόρευση ακόμη και για την Πρωτοχρονιά. Στην Κωνσταντινούπολη, τη ζωντανή μητρόπολη των 16 εκατομμυρίων κατοίκων, παραμένουν κλειστά εστιατόρια, μπαρ και πολλά εμπορικά καταστήματα. Ολόκληροι δρόμοι δίνουν εικόνα στοιχειωμένης πόλης.