Η απόφαση για σκληρό lockdown περίπου μίας εβδομάδας μπορεί να κρατήθηκε μέχρι και την τελευταία στιγμή μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας όμως η αλήθεια είναι ότι δεν ήταν μια απόφαση της στιγμής.

Με άλλα λόγια ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν σκέφτηκε ξαφνικά το πρωί του Σαββάτου να κλείσει όλες τις δραστηριότητες και να πάμε ξανά σε πιο σκληρά μέτρα. Το αντίθετο, μια και ουσιαστικά ήταν μία πολιτική κίνηση με παρασκήνιο. Σύμφωνα λοιπόν με καλά πληροφορημένη πηγή ο πρωθυπουργός σκέφτηκε για πρώτη φορά να κάνει την κίνηση αυτή, πριν από μία εβδομάδα. Πιο συγκεκριμένα η σκέψη του να πάει η χώρα σε μια πιο σκληρή κατάσταση, θυμίζοντας εικόνες του περασμένου Μαρτίου, ήρθε στον Κυριάκο Μητσοτάκη την περασμένη Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου. Ήταν η μέρα που ο πρωθυπουργός είχε μία από τις καθιερωμένες τηλεδιασκέψεις με την επιτροπή λοιμωξιολόγων. Ήταν η μέρα που τόσο η κυβέρνηση όσο και οι επιστήμονες είχαν μία πρώτη εικόνα των δεδομένων μετά από τις εορταστικές ημέρες των Χριστουγέννων.

Δεδομένα διόλου ενθαρρυντικά. Μπορεί τα κρούσματα να παρουσίαζαν μείωση όμως ο ρυθμός ήταν μάλλον αργός. Κεντρικός στόχος του Μεγάρου Μαξίμου ήταν από την πρώτη στιγμή το άνοιγμα των σχολείων, γι’αυτό και ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωνε αποφασισμένος στους στενούς του συνεργάτες να κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του, προκειμένου να διασφαλίσει την ψυχολογική ισορροπία των μαθητών.

Με αυτόν τον σκοπό ο κ. Μητσοτάκης σκέφτηκε αρχικά το “εβδομαδιαίο” lockdown στις 28 Δεκεμβρίου χωρίς όμως εκείνη την ημέρα να ανοίξει τα χαρτιά του. Ήθελε να δει την εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων. Τελικά τρεις μέρες μετά, την παραμονή της Πρωτοχρονιάς έδωσε το “πράσινο φως” στους συνεργάτες του , ώστε να εκκινήσει το σχέδιο και να γίνουν οι ανακοινώσεις το Σάββατο 2 Ιανουαρίου.

Ο χρόνος πλέον είναι λιγοστός αν πρέπει η εκπαίδευση να πάρει μπρος. Ουσιαστικά το κλείσιμο της μίας εβδομάδας είναι η τελευταία ευκαιρία προκειμένου την Δευτέρα 11 Ιανουαρίου να γίνει το άνοιγμα των σχολείων. Εάν το σχέδιο αυτό δεν πετύχει τότε η κυβέρνηση δεν θα έχει άλλη λύση από το να αποφασίσει την παράταση του λουκέτου στα σχολεία όλης της χώρας.