Με την Ελλάδα να διανύει την τρίτη εβδομάδα του καθολικού lockdown, είναι πλέον ορατή μια μικρή αχτίδα αισιοδοξίας, η οποία αντικατοπτρίζεται τόσο στην μείωση κρουσμάτων, όσο και στον δείκτη θετικότητας της χώρας μας, που υποχώρησε κάτω από το 10% έπειτα από αρκετό καιρό. Αυτός είναι και ο λόγος που έχουν πλέον αρχίσει οι συζητήσεις για την άρση των περιοριστικών μέτρων.

Παρ’όλα αυτά η πίεση στο σύστημα υγείας παραμένει ασφυκτική, καθώς καθημερινά όλο και περισσότεροι συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, ενώ ιδιαίτερα αυξημένος παραμένει ο αριθμός των νεκρών. Η επιδημιολογική κατάσταση της χώρας μας δεν είναι η αναμενόμενη και αυτός είναι ο λόγος που το lockdown θα παραταθεί για τουλάχιστον μια με δύο εβδομάδες.

Σε κάθε περίπτωση, το κυβερνητικό επιτελείο έχει αποφασίσει να περιμένει λίγες ημέρες ακόμα για να λάβει τις τελικές του αποφάσεις για την άρση του lockdown και εν συνεχεία το σχέδιο της επιστροφής σε μια κάποια κανονικότητα, εν όψει και της περιόδου των Χριστουγέννων.

Οι μέχρι στιγμής πληροφορίες αναφέρουν πως η άρση του lockdown αναμένεται να ξεκινήσει στις 7 Δεκεμβρίου με το άνοιγμα των σχολείων, ενώ τα SMS στο 13033 αναμένεται να παραμείνουν σε ισχύ και στο νέο έτος. Κάποιες πληροφορίες, δε, κάνουν λόγο για SMS μέχρι… το Πάσχα.

Οι τελικές αποφάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, όπως όλα δείχνουν θα ληφθούν την Πέμπτη, ενώ η ανακοινώσεις θα γίνουν λίγα εικοσιτετράωρα αργότερα.

Πτώση 11% στα κρούσματα

Τα στοιχεία που μελετά η κυβέρνηση για να λάβει τις αποφάσεις για τη σταδιακή άρση των μέτρων του lockdown είναι συγκεκριμένα, με την κυβέρνηση, σύμφωνα με ρεπορτάζ του MEGA, να βλέπει μια βραδεία πτώση των κρουσμάτων στα τελευταία τεστ της τάξης του 11%.

Η σύγκριση αυτή αφορά στην σημερινή ημέρα, με την ίδια ημέρα της προηγούμενης εβδομάδας. Συγκεκριμένα, σήμερα 24/11 έγιναν περίπου 32.500 τεστ κορωνοϊού, ενώ μία εβδομάδα πριν, 17/11 περίπου 31.000 τεστ.

Έτσι, με λίγα περισσότερα τεστ το τελευταίο 24ωρο, καταγράφηκαν λιγότερα νέα κρούσματα (σ.σ. 2.135 σήμερα έναντι 2.422 τεστ την προηγούμενη εβδομάδα) κι αυτό είναι ένα πρώτο, καλό νέο για την επιπέδωση της επιδημιολογικής καμπύλης.

Βέβαια, όσο καλά και αν είναι τα νέα σήμερα, αυτό που έχει σημασία είναι η καλή πορεία να συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες, ώστε να βγουν πιο ασφαλή συμπεράσματα.

Διαφορετικά Χριστούγεννα

Την ίδια στιγμή, για Χριστούγεννα στο σπίτι με περιορισμούς α λα Πάσχα προϊδεάζει η κυβέρνηση ελέω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι μετακινήσεις μας θα συνεχίσουν να έχουν περιορισμούς και SMS και τα Χριστούγεννα, έστω και αν η οικονομία ανοίξει σταδιακά και με προσοχή.

Όλο το διάστημα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς θα ισχύουν τα εξής:

  • Δε θα γίνεται καμία μετακίνηση από νομό σε νομό
  • Κλειστά θα παραμείνουν όλα τα τουριστικά, χειμερινά θέρετρα
  • Κλειστά θα παραμείνουν και τα χιονοδρομικά κέντρα
  • Μάλιστα, το μέτρο του περιορισμού της μετακίνησης από νομό σε νομό φαίνεται ότι θα επεκταθεί και στη συνέχεια, χωρίζοντας ουσιαστικά τη χώρα σε επιδημιολογικές ζώνες.

Το μονοπάτι της επιστροφής στην κανονικότητα

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση -παρακολουθώντας τα επιδημιολογικά δεδομένα- προσανατολίζεται πρώτα στο άνοιγμα των δημοτικών σχολείων, ακολούθως του λιανεμπορίου και σε τρίτο και τελευταίο στάδιο της εστίασης. Τα μπαρ και τα κέντρα διασκέδασης θα μείνουν κλειστά.

Τι θα γίνει με τα σχολεία

Όλα δείχνουν πως η αρχή θα γίνει με το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων, κατά πάσα πιθανότητα στις 7 Δεκεμβρίου, για να ακολουθήσουν σταδιακά τα γυμνάσια και τα λύκεια.

Άλλωστε, όπως έχουν εξηγήσει τόσο από το επιστημονικό, όσο και από το κυβερνητικό επιτελείο έχουν ξεκαθαρίσει ότι τα σχολεία, δεν αποτελούν εστίες διασποράς του κορωνοϊού.

Ο λόγος που έκλεισαν, πρώτα τα γυμνάσια και τα λύκεια και λίγες εβδομάδες αργότερα τα δημοτικά, ήταν με σκοπό να περιοριστεί η κινητικότητα των ενηλίκων.

Πάντως, σύμφωνα με πηγές της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, ακόμα και η 7η Δεκεμβρίου φαντάζει… δύσκολη, αφού η επιδημιολογική κατάσταση της χώρας μας μπορεί μεν να παρουσιάζει βελτίωση, ωστόσο δεν είναι η ζητούμενη.

Σε κάθε περίπτωση, από την κυβέρνηση περιμένουν τα επιδημιολογικά στοιχεία των επόμενων δύο ημερών και τη σχετική εισήγηση των ειδικών προκειμένου να οριστικοποιηθεί ο σχεδιασμός της.

Πότε θα ανοίξουν τα καταστήματα

Πιθανότερη ημερομηνία για το άνοιγμα των καταστημάτων είναι η 14η Δεκεμβρίου, ενώ στη συνέχεια θα πάρει σειρά η εστίαση και συγκεκριμένα εστιατόρια και καφέ (το άνοιγμά τους υπολογίζεται… παραμονές Χριστουγέννων), τα οποία θα λειτουργούν μόνο με καθήμενους, συγκεκριμένο ωράριο και αυστηρά μέτρα προστασίας.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκο Παπαθανάση, «αξιολογούμε την κατάσταση μέρα με τη μέρα και σύντομα, πιθανώς τις αμέσως επόμενες ημέρες, αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις που αφορούν το άνοιγμα της αγοράς και τους τρόπους με τους οποίους αυτό θα γίνει».

Ακόμα και αν ανοίξει η αγορά, τα ψώνια των Χριστουγέννων θα γίνουν με… μάσκες και αποστάσεις.

Πρόσθεσε, μάλιστα, πως «έχουμε απόλυτη γνώση για το τι συμβαίνει στην αγορά και μάλιστα σε όλα της τα επίπεδα».

Ακολουθώντας την πεπατημένη του Πάσχα, απαγορευτικό θα ισχύσει τις ημέρες των Χριστουγέννων για τυχόν ρεβεγιόν κατ’ οίκον, αφού θα τεθούν σε εφαρμογή περιορισμοί για τις συγκεντρώσεις στα σπίτια, ως απόρροια των αλλαγών του 2020.

Το «στοίχημα» της εστίασης

Τέλος και πιο… απομακρυσμένο μοιάζει το άνοιγμα της εστίασης.

Από την κυβέρνηση υπογραμμίζουν ότι… μέχρι νεοτέρας εστίαση εννοούμε μόνο τα εστιατόρια και τα καφέ και αυτά με συγκεκριμένο ωράριο λειτουργίας.

Τα μπαρ και τα κλαμπ, στα οποία παρατηρήθηκε μεγάλος συνωστισμός, ο οποίος συνέβαλε σε μεγάλο βαθμός στην έκρηξη του δεύτερου κύματος, θα παραμείνουν κλειστά.

Τα υπόλοιπα αναμένεται να ανοίξουν λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα. Πιθανότερη ημερομηνία φαντάζει η 21η Δεκεμβρίου.

Η συγκεκριμένη ημερομηνία προκρίνεται αφού από την κυβέρνηση δεν θέλουν να ανοίξουν την εστίαση Σαββατοκύριακο, όπου αναμένεται να παρατηρηθεί πολύ μεγάλη κίνηση πολιτών.

Τέλος, για τη νέα χρονιά μετατίθεται το άνοιγμα σινεμά, θεάτρων και γυμναστηρίων.

Την επόμενη εβδομάδα οι ανακοινώσεις

Το δρόμο… της εξόδου από το lockdown θα ανακοινώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης την επόμενη εβδομάδα.

Αυτό είπε ο πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης που είχε με τους Διοικητές των επτά Υγειονομικών Περιφερειών της χώρας και την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, όπου αναφερόμενος στα μέτρα που έχουν ληφθεί κατά της πανδημίας, σημείωσε ότι η κυβέρνηση θα προβεί σε ανακοινώσεις την επόμενη εβδομάδα, έχοντας στη διάθεσή της μεγαλύτερο όγκο επιδημιολογικών δεδομένων.

«Οι σχεδιασμοί μας από εδώ και στο εξής δεν θα αναφέρονται τόσο σε ημερομηνίες όσο σε συγκεκριμένα δεδομένα, τα οποία θα κρίνουν τα επόμενα βήματά μας», επισήμανε, προσθέτοντας ότι υπάρχουν πλέον οι «πρώτες ενδείξεις για μία μείωση του αριθμού των κρουσμάτων».

Η κατάσταση στην Ελλάδα

Ελαφρώς αυξημένα, σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες, εμφανίστηκαν τα κρούσματα του κορωνοϊού σήμερα στη χώρα, τη στιγμή οι θάνατοι ξεπέρασαν για ακόμα μια φορά τους 100, ενώ οι διασωληνωμένοι σημείωσαν και πάλι αρνητικό ρεκόρ.

Συγκεκριμένα, χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 2.135 νέες επιβεβαιωμένες περιπτώσεις του φονικού ιού, εκ των οποίων 13 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Έκρηξη κρουσμάτων σημείωσε για ακόμη μία φορά η Θεσσαλονίκη καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία γεωγραφικής κατανομής της επιδημιολογικής έκθεσης από το σύνολο των κρουσμάτων που ανακοινώθηκαν σήμερα σε όλη τη χώρα, τα 607 είναι στην Θεσσαλονίκη και τα 401 στην Αττική.

Την ίδια στιγμή σε δύσκολη θέση βρίσκεται η η Λάρισα με 129 κρούσματα η Πέλλα με 68, η Ημαθία με 75, η Δράμα με 33 και ο Έβρος με 48.

Επίταξη ιδιωτικών κλινικών και στη Λάρισα – Δραματική η κατάσταση στα νοσοκομεία

Δραματική είναι η κατάσταση στα νοσοκομεία της Θεσσαλίας καθώς καθημερινά γίνονται εισαγωγές ασθενών στις Μονάδες Εντατικής ενώ δρομολογείται κι εκεί επίταξη ιδιωτικών κλινικών στα πρότυπα της Θεσσαλονίκης.

Στη συμπρωτεύουσα η κατάσταση εμφανίζεται καλύτερη αφού έχουν σταθεροποιηθεί κάπως κρούσματα και εισαγωγές.

Το τεράστιο πρόβλημα εντοπίζεται πλέον στη Θεσσαλία όπου δεν υπάρχει ούτε μια διαθέσιμη ΜΕΘ. Στα νοσοκομεία της Θεσσαλίας χθες εισήχθησαν περισσότεροι ασθενείς σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες, σε αντίθεση με όλες τις άλλες περιοχές και ΜΕΘ δεν υπάρχει ούτε για δείγμα. Όπως περιγράφουν την εικόνα υγειονομικοί, μόλις αδειάζει κρεβάτι, γεμίζει αμέσως.

Χαρακτηριστικό είναι το τραγικό περιστατικό που διαδραματίστηκε χθες στο νοσοκομείο των Τρικάλων το οποίο διαθέτει ΜΕΘ κορωνοϊού 12 κλινών και ήταν γεμάτη. Στις 3 το μεσημέρι χρειάστηκε να διασωληνωθεί ένας νέος άνθρωπος με υποκείμενα νοσήματα. Δόθηκε αμέσως εντολή από το νοσοκομείο για διακομιδή. Τελικά βρέθηκε ΜΕΘ στη Χαλκίδα που ειδοποίησε να καθυστερήσει λίγο το περιστατικό γιατί διαπεραίωναν άλλον διασωληνωμένο ασθενή ο οποίος είχε φτάσει με διακομιδή από νοσοκομείο της Καρδίτσας. Στις 6.30 μ.μ. ο ασθενής εξέπνευσε στο νοσοκομείο Τρικάλων πριν προλάβει να διακομισθεί.

Οι ΜΕΘ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδος είναι γεμάτες.

Ειδικότερα, στο Πανεπιστημιακό Λάρισας βρίσκονται 14 ασθενείς στις 14 κλίνες, στο Γενικό Λάρισας 24 ασθενείς στις 24 κλίνες, στον Βόλο 8 ασθενείς στις 8 κλίνες, στα Τρίκαλα 12 ασθενείς στις 12 κλίνες, στην Καρδίτσα 6 ασθενείς στις 6 κλίνες. Ταυτόχρονα, στη Στερεά Ελλάδα καταφθάνουν διακομιδές από τη Θεσσαλία και στη Λαμία βρίσκονται 6 ασθενείς στις 6 κλίνες και τη Χαλκίδα 7 ασθενείς στις 8 κλίνες.

Εξαδάκτυλος: Πρόωρη άρση του lockdown θα φέρει υποτροπή της κατάστασης

Μιλώντας στην εκπομπή «Live News» του Mega, ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, αναφέρθηκε στην κατάσταση που επικρατεί στη χώρα εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.

«Αισθανόμαστε πίεση από την ελληνική κοινωνία» τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Εξαδάκτυλος.

«Παρόλα αυτά αν συμβεί πρόωρα η άρση του lockdown, είναι βέβαιο ότι θα έχουμε υποτροπή» είπε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια πρόσθεσε πως: «Ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων πρέπει να είναι τριψήφιος και όχι τετραψήφιος για να πούμε ότι είμαστε σε καλύτερο στάδιο».

«Η Θεσσαλονίκη παλεύει στα όρια, αλλά πίεση υπάρχει σε όλο το σύστημα».

«Ούτε στην Αθήνα υπάρχει περιθώριο ακόμα κι αν τα ποσοστά της είναι καλύτερα» είπε ο κ. Εξαδάκτυλος.

«Υπάρχουν δύο προβλήματα: Οι νοσηλείες για την Covid-19 είναι μακροχρόνιες και δεύτερον αν η επέκταση συνεχιστεί με τον ίδιο ρυθμό και οι νοσηλευόμενοι αυξάνονται θα καταλαμβάνουν τα κρεβάτια όλων των νοσοκομείων».

«Μετά τα Χριστούγεννα, όταν ανοίξουμε και βγει ο κόσμος έξω, ο κόσμος πρέπει να τηρήσει ευλαβικά τα μέτρα και για αυτό η επιβάρυνση θα είναι μικρότερη» κατέληξε.