«Παράθυρο» Τσακρή σε 4η δόση για προστασία και από την «Όμικρον» | Omikron scaled

Πιθανό η «Όμικρον» να έχει ήδη επισκεφτεί την χώρα μας.

Το γεγονός ότι ενδέχεται να χρειαστεί η χορήγηση μιας 4ης εμβολιαστικής δόσης στον γενικό πληθυσμό, προκειμένου να προστατευτεί από την παραλλαγή «Όμικρον», τόνισε ο Αθανάσιος Τσάκρης.

Συγκεκριμένα, ο καθηγητής Μικροβιολογίας ανέφερε στον ΣΚΑΪ ότι χρειαζόμαστε πολύ περισσότερα πειραματικά δεδομένα για να ξέρουμε πως θα συμπεριφερθεί η παραλλαγή.

«Το ειδικά διαμορφωμένο εμβόλιο, αν χρειαστεί, θα μπορεί να ετοιμαστεί σε μικρό χρονικό διάστημα. Χρειάζονται όμως τα κλινικά δεδομένα ώστε να ανάψει έγκαιρα το πράσινο φως για την χορήγηση του, οι πληροφορίες που έχουμε είναι ότι όλη αυτή η διαδικασία θα διαρκέσει 2-3 μήνες», ήταν τα λόγια του.

Υπογράμμισε ότι είναι πιθανό η «Όμικρον» να έχει ήδη επισκεφτεί την χώρα μας, αφού όπως εξήγησε οι παραλλαγές αυτές παράγονται de novo (εκ νέου) σε διάφορες γεωγραφικές περιοχές, δηλαδή δεν μεταφέρονται  απλώς από χώρα σε χώρα αλλά γεννιούνται κιόλας.

«Είναι ένα στέλεχος με πολλές μεταλλάξεις, πολύ πιθανό να επικρατήσει, όλοι οι ιοί σαν τον κορωνοϊό έχουν την δυνατότητα να μεταλλάσσονται», πρόσθεσε.

Ιδιαίτερα κρίσιμο όπως είπε, θα είναι το κατά πόσο πιο παθογόνο είναι το μεταλλαγμένο στέλεχος, με βάση τα κλινικά δεδομένα που θα προκύψουν στη συνέχεια.

Τέλος εξέφρασε την ανάγκη να επισπευστεί η 3η δόση , επισημαίνοντας ότι θα ήταν καλύτερο να γίνει στο 4μηνο καθώς μετά από αυτό το διάστημα η ανοσιακή απάντηση αρχίζει και μειώνεται.