Σήμερα (14 Ιουλίου) η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας με πέντε αποφάσεις της έκρινε ότι για το χρονικό διάστημα Ιουνίου 2015 μέχρι Μάιο του 2016 δικαιούνται αναδρομικά οι συνταξιούχοι.

Σύμφωνα με τις αποφάσεις του ανωτάτου δικαστηρίου οι συνταξιούχοι που ήδη έχουν προσφύγει διεκδικώντας αναδρομικά για τις περικοπές που έχουν υποστεί, για το παραπάνω χρονικό διάστημα δικαιώνονται. Δηλαδή για το ανωτέρω διάστημα όσοι έχουν ήδη προσφύγει δικαστικά, θα πάρουν αναδρομικά.

Η απόφαση του ΣτΕ δίνει οριστική λύση στο θέμα  και τώρα αναμένεται κυβερνητική απόφαση για το «μοντέλο» που θα υιοθετηθεί. 

Να σημειωθεί πως περίπου 250.000 συνταξιούχοι είχαν ακολουθήσει τη δικαστική οδό και τώρα δικαιώνονται. Ωστόσο δεν χάνουν το δικαίωμα τους όσοι δεν προσέφυγαν και αναμένονται κυβερνητικές αποφάσεις για το θέμα της επέκτασης της σχετικής ρύθμισης. 

Για  λόγους ισονομίας το μέτρο αναμένεται να εφαρμοστεί στο σύνολο των συνταξιούχων (δηλαδή σε 2.5 εκατομμύρια άτομα). Σε μια τέτοια περίπτωση  το απαιτούμενο κονδύλι θα φτάσει τα  3.9 δισεκατομμύρια. 

Ειδικότερα στο «μικροσκόπιο» έχουν μπει  ποσά: 

  • Ύψους 1.9 δισεκατομμυρίων ευρώ για τις περικοπές σε κύριες και επικουρικές συντάξεις που έγιναν σε 1.2 εκατομμύρια ασφαλισμένους (μεγάλοι χαμένοι ήταν όσοι είχαν άθροισμα σύνταξης άνω των 1.000 ευρώ) 
  • Ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ για τα “δώρα” που καταργήθηκαν οριστικά από το 2012. Το μέτρο αφορά στο σύνολο των συνταξιούχων της χώρας, δηλαδή 2.5 εκατομμύρια άτομα. 

Η κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει τον τρόπο επιστροφής αυτών των χρημάτων, που θα γίνει σε δόσεις.