«Παρών» στη μάχη δηλώνει ο Παπανδρέου και «καρφώνει» Ανδρουλάκη - Προς τα πού δείχνουν οι «4» | androulakis papandreou scaled

«Παρών» στη μεγάλη μάχη της κάλπης της ερχόμενης Κυριακής δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, αλλάζοντας στροφή 180 μοιρών και προχωρώντας σε επιθετική πολιτική, «καρφώνοντας» τον αντίπαλό του, Νίκο Ανδρουλάκη, τη στιγμή μάλιστα που οι άλλοτε συνυποψήφιοί του για την προεδρία του ΚΙΝΑΛ, δείχνουν να μην τον στηρίζουν.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στον ΣΚΑΪ την επομένη της πρώτης εκλογικής αναμέτρησης, από την οποία αναδείχτηκε δεύτερος – οριακά σε σχέση με τον Ανδρέα Λοβέρδο – ο πρώην πρωθυπουργός σημείωσε πως «θα ήθελα ένα καλύτερο αποτέλεσμα». «Είμαστε όμως στον β’ γύρο και θα το παλέψουμε», τόνισε ο ίδιος χαρακτηριστικά.

Τα τρία «καρφιά»

Το πρώτο «καρφί» έπεσε, απαντώντας στο αίτημα ανανέωσης που καταγράφηκε με το ευρύ προβάδισμα του Νίκου Ανδρουλάκη. «Χρειαζόμαστε ανανέωση, αλλά η ηλικία δεν είναι πιστοποίηση ανανέωσης. Ανανέωση είναι ιδέες, να χτυπήσουμε στεγανά» είπε ο κ. Παπανδρέου, προσθέτοντας αιχμηρά: «Δεν πιστεύω ότι αυτά τα χαρακτηριστικά τα έχει ο κ. Ανδρουλάκης».

Η επόμενη «μπηχτή» ήρθε, σημειώνοντας ότι ο ίδιος έχει αποδείξει ότι κάνει αλλαγές, καθώς «συγκρούεται με συμφέροντα, κατεστημένα, συγκρούομαι με τη λογική του κόμματος-μηχανισμού».

Παράλληλα, μάλιστα, τόνισε ότι πρέπει να υπάρχει κοινοβουλευτική εκπροσώπηση, σημειώνοντας πως συμφωνεί πως η μάχη θα δοθεί και στη Βουλή, όπου πρέπει να υπάρχει εκπροσώπηση.

«Έχουμε το παράδοξο, αν εκλεγεί ο Νίκος Ανδρουλάκης, να μην έχουμε στη Βουλή πρόεδρο. Ποιος θα δώσει τη μάχη απέναντι σε Μητσοτάκη και Τσίπρα; Δεν μας λέει ποιος θα είναι», είπε.

Το τρίτο «καρφί» αφορούσε τις οι διαφορετικές αντιλήψεις για το κόμμα. «Εγώ μιλάω για το μεταρρυθμιστικό, ανοιχτό κόμμα και ο κ. Ανδρουλάκης μιλά για παλαιοκομματική αντίληψη. Την ανανέωση δεν τη φέρνει ο φίλος μου ο Νίκος, δυστυχώς», τόνισε.

Επίσης, εξέφρασε την αντίθεσή του για την κατάργηση του βέτο στην ΕΕ, την οποία πρότεινε ο κ. Ανδρουλάκης, προσθέτοντας ότι νέο Ελσίνκι δεν θα γίνει αν δεν έχουμε την απειλή του βέτο.

Τέλος, ισχυρίστηκε ότι δεν ξέρει την ατζέντα Ανδρουλάκη για πάρα πολλά θέματα, καθώς «πολλοί δοξάστηκαν κρυπτόμενοι», ενώ ερωτηθείς για το πού τον τοποθετεί ιδεολογικά απάντησε «ούτε εγώ το γνωρίζω, ρωτήστε τον ίδιο».

«Ο Παπανδρέου δεν παραιτείται, παλεύει»

Πάντως, ο κ. Παπανδρέου απέκλεισε το ενδεχόμενο να παραιτηθεί ενόψει β’ γύρου. «Μου έχουν ζητήσει πολλές φορές να παραιτηθώ. Το 2004 μόλις εκλέχτηκα, το 2007, το 2000 με την πολιτική μου έναντι της Τουρκίας, την οποία όλοι ακολουθούν τώρα. Μπορεί κάποιοι να το θέλουν να παραιτηθεί ο Παπανδρέου. Ο Παπανδρέου δεν παραιτείται, παλεύει για τις αρχές. Δεν δίνω μάχη για αξιώματα, αλλά για να μεγαλώσω την παράταξη και θα δώσω τη μάχη και αυτή την εβδομάδα», είπε.

Στην κάλπη με… «παραταξιακή συνείδηση»

Ερωτηθείς, τι θα πράξει με τους άλλους υποψηφίους, ενόψει β’ γύρου, είπε ότι θα μιλήσει με όλους, αλλά οι συμμαχίες είναι με τους πολίτες και τις κοινωνικές δυνάμεις. «Ελεύθερα, αυτόνομα, να σκεφθεί ο πολίτης τι θέλει αύριο, ποιος να εκπροσωπήσει την παράταξη. Να πάει στην κάλπη όχι επειδή του έταξε κάποιος κάτι, αλλά να πάει με παραταξιακή συνείδηση και να σκεφτούν ποιος θα μεγαλώσει την παράταξη».

Και debate ουσίας

Υποστήριξε ότι θέλει debate ουσίας, καταθέτοντας εκ νέου την πρότασή του, και αναμένει την απάντηση Ανδρουλάκη. «Θέλω επάρκεια χρόνου για να μην είναι απλώς η επικοινωνιακή ατάκα, αλλά να γίνει ουσιαστική συζήτηση», είπε.

Οι «4»

Την ίδια ώρα, σε όλα τα επιτελεία στο ΚΙΝΑΛ επικρατούν παρασκηνιακές «ζυμώσεις» για την επικείμενη μονομαχία.

Αναμφίβολα το ποσοστό που συγκέντρωσε ο κ. Ανδρουλάκης δεν ανατρέπεται εύκολα και μόνο με θαύμα θα μπορούσε ο κ. Παπανδρέου να το ανατρέψει.

Σημαντικό ρόλο παίζουν και οι άλλοι υποψήφιοι που έμειναν εκτός δεύτερου γύρου, όπως ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος θα ανακοινώσει σήμερα το μεσημέρι τις προθέσεις του για το ποιον σχετικά θα υποστηρίξει.

Φαίνεται, όμως, ότι δεν βρίσκεται κοντά στις απόψεις του κ. Παπανδρέου, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες, του τηλεφώνησε για να συναντηθούν.

Προβληματισμός επικρατεί και στους άλλους υποψηφίους που έμειναν εκτός δεύτερου γύρου. Ο Παύλος Γερουλάνος για παράδειγμα, αν και πρώην υπουργός του κ. Παπανδρέου δεν ξέρει κανείς, τι θα κάνει και αν θα υποστηρίξει τον πρώην πρωθυπουργό ή τον κ. Ανδρουλάκη, με τον οποίο φαίνεται να βρίσκονται κοντά.

Προσπάθεια θα καταβληθεί και προς τον κ. Καστανίδη εκ μέρους του κ. Παπανδρέου, ενώ ο Παύλος Χρηστίδης δεν έχει αποφασίσει ακόμη, αν και οι σχέσεις του με τον κ. Ανδρουλάκη δεν είναι και οι καλύτερες.

Σε κάθε περίπτωση, μεγάλος αγώνας δίνεται από την πλευρά του κ. Ανδρουλάκη, καθώς στόχος του επιτελείου του είναι η νίκη του με ποσοστό, που θα ξεπεράσει το αντίστοιχο της επικράτησης της Φώφης Γεννηματά στις κάλπες του 2017, το οποίο είχε συγκεντρώσει περίπου το 70%.