Πάσχα: Όλα τα μέτρα για τις ημέρες των γιορτών

Όπως και το περσινό, έτσι και το φετινό Πάσχα θα είναι διαφορετικό εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.

Με τις διαπεριφερειακές μετακινήσεις να απαγορεύονται, τυχεροί χαρακτηρίζονται όσοι διαθέτουν εξοχικό εντός της περιφερειακής ενότητας όπου κατοικούν.

Με την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας να μην επιτρέπει το άνοιγμα των υπερτοπικών μετακινήσεων υπό τον φόβο της διασποράς του κορωνοϊου σε περιοχές που δεν έχουν τη δυνατότητα να ανταπεξέλθουν υγειονομικά σε μία ενδεχόμενη αύξηση κρουσμάτων, η κυβέρνηση αποφάσισε να απαγορευτούν οι μετακινήσεις εκτός νομού έως τις 10 Μαΐου. Η Τροχαία μάλιστα πραγματοποιεί ήδη εκτεταμένους ελέγχους σε όλα τα διόδια της χώρας επιβάλλοντας τσουχτερά πρόστιμα σε όσους χωρίς επαρκή δικαιολογία επιχειρούν να μετακινηθούν και αναγκάζοντάς τους σε αναστροφή.

Ωστόσο, σε αντίθεση με πέρυσι όταν και γιορτάσαμε το Πάσχα αποκλειστικά εντός των τειχών των πόλεων, από σήμερα είναι απελευθερώνονται οι διαδημοτικές μετακινήσεις εντός της περιφερειακής ενότητας με αποτέλεσμα όσοι διαθέτουν εξοχική κατοικία σε αυτή να έχουν τη δυνατότητα να μετακινηθούν.

Παρόλα αυτά, παραμένει -έως την άρση των υπερτοπικών μετακινήσεων, δηλαδή των μετακινήσεων μεταξύ των Περιφερειακών Ενοτήτων- η υποχρέωση αποστολής ειδικού μηνύματος για οποιαδήποτε μετακίνηση.

Επίσης, έως και την Κυριακή του Πάσχα παραμένει το χρονικό όριο απαγόρευσης κυκλοφορίας από τις 10 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί το οποίο στις 3 Μαΐου, όταν και ανοίγει η εστίαση μεταβάλλεται από τις 11 το βράδυ έως τις 5 το πρωί.

Όσον αφορά την Κυριακή του Πάσχα υπάρχει η δυνατότητα συγκέντρωσης δύο οικογενειών έως 9 άτομα σε εσωτερικό χώρο, και έως 12 άτομα αν πρόκειται για υπαίθριο χώρο. Η μετακίνηση θα γίνεται με την υποχρεωτική αποστολή SMS με τον κωδικό 6, ενώ συστήνεται η διενέργεια προηγούμενου οικιακού αυτοδιαγνωστικού τεστ σε όσους συμμετέχουν στις συγκεντρώσεις αυτές.

Πάσχα: Τα μέτρα για τις εκκλησίες

Για τις ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα, συνεχίζει να ισχύει η αναλογία του ενός ατόμου ανά 25τμ και με όλα τα προβλεπόμενα υγειονομικά μέτρα εντός των ναών, ενώ στους εξωτερικούς χώρους των ναών, η αναλογία αυτή διαμορφώνεται σε ένα άτομο ανά 10τμ, και πάντα με τήρηση των κανόνων υγιεινής.

Επιπλέον, για όλους τους πιστούς είναι υποχρεωτική η χρήση διπλής μάσκας τόσο σε εσωτερικούς όσο και εξωτερικούς χώρους, ενώ για τους ιερείς, νεωκόρους, ιεροψάλτες και το λοιπό προσωπικό, που βρίσκεται εντός του ναού, είναι υποχρεωτική η διενέργεια τεστ.

Όσον αφορά στις ακολουθίες της Μεγάλης Παρασκευής υπενθυμίζεται ότι η περιφορά του Επιταφίου θα γίνει μόνο στον προαύλιο χώρο των ναών, χωρίς να ακολουθεί πομπή πιστών, ενώ το προσκύνημα του Επιταφίου θα γίνει εκτός του ναού, και πάντα με την τήρηση όλων των προβλεπόμενων μέτρων.

Από τη Δευτέρα 3 Μαΐου γίνεται ένα ακόμα βήμα προς την ελευθερία με το άνοιγμα της εστίασης, ενώ οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις απελευθερώνονται μαζί με τον τουρισμό στις 15 Μαΐου όταν τελικά θα φύγουν από τις ζωές μας και τα SMS.