Δερμιτζάκης: Θα προτιμούσα να φύγει ο κόσμος στα χωριά του το Πάσχα (vid)

Στο «μικροσκόπιο» της κυβέρνησης βρίσκεται η άρση του lockdown και το Πάσχα, ενώ χθες έκαναν πρεμιέρα τα self tests για μαθητές Λυκείου και εκπαιδευτικούς, ενώ θα επεκταθούν και για εργαζόμενους σε λιανεμπόριο, μεταφορές και delivery, όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

σχεδιασμός για τη χαλάρωση των μέτρων περιλαμβάνει τις εξής ημερομηνίες-κλειδιά, ενώ το Πάσχα πλησιάζει:

  • 19 Μαΐου: Ανοίγουν εμπορικά κέντρα, κέντρα αισθητικής και φροντιστήρια αλλά μόνο για μαθητές Λυκείου.
  • 26 Μαΐου: Ελεύθερη πρόσβαση στα καταστήματα, χωρίς click inside/click in shop και click away
  • Πιθανό το Πάσχα στο χωριό, αρκεί να υπάρχει ικανός αριθμός self tests για όσους θέλουν να φύγουν για την επαρχία
  • Τη Μεγάλη Εβδομάδα ανοίγουν οργανωμένες παραλίες
  • 10 Μαΐου: Δημοτικά σχολεία, Γυμνάσια, εστίαση παιδότοποι, κτήματα για γάμους
  • 14 Μαΐου: Τουρισμός

Αξίζει να σημειωθεί πως η Ελλάδα θα αποκτήσει ακόμη ένα όπλο στη μάχη κατά της πανδημίας, το οποίο είναι το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson που καταφτάνει στη χώρα μας αύριο Τετάρτη 14 Απριλίου.

Μάλιστα, οι εμβολιασμοί με το συγκεκριμένο σκεύασμα ξεκινούν από τη Δευτέρα 19 Απριλίου, ενώ ήδη πάνω από 1.468 εκατομμύρια πολίτες έχουν εμβολιαστεί με τη μία δόση εμβολίου (14% της εμβολιαστικής κάλυψης) και 743.000 συμπολίτες και με τις δύο δόσεις εμβολίου (7% της εμβολιαστικής κάλυψης).

Χθες ακόμη, ο Άδωνις Γεωργιάδης, τόνισε πως η εισήγηση του υπουργείου Ανάπτυξης προς την επιτροπή των λοιμωξιολόγων, αφορά το άνοιγμα των εμπορικών κέντρων και άλλων δραστηριοτήτων, όπως είναι τα φροντιστήρια για τους μαθητές Λυκείου (στο πλαίσιο των selt tests) και τα ινστιτούτα αισθητικής.

«Η εισήγησή μας, εφόσον η πανδημία θα συνεχίσει να έχει πτωτική τάση μαζί και ο δείκτης θετικότητας, τότε θα ζητήσουμε να ανοίξουν τα εμπορικά κέντρα, και άλλες δραστηριότητες που είναι κλειστές για μεγάλο χρονικό διάστημα και υφίστανται αθέμιτο ανταγωνισμό και έχουν υποστεί μεγάλη ζημιά» ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Δύο εβδομάδες θέλουν οι επιστήμονες

Ένα διάστημα δύο εβδομάδων ζητούν οι επιστήμονες ώστε να προετοιμάσουν τις εισηγήσεις τους για το Πάσχα και τη μετέπειτα ζωή μας.

Θεωρείται πως οι δύο εβδομάδες είναι το απαραίτητο χρονικό διάστημα ώστε να διαπιστωθούν οι επιδημιολογικές επιπτώσεις στο ιικό φορτίο της χώρας καθώς ήδη έχουν χαλαρώσει κάποια μέτρα και χρειάζεται προσοχή για τη συνέχεια.

Επέκταση του self test σε εργαζόμενους στο λιανεμπόριο, μεταφορές και delivery

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην τακτική σύσκεψη για την εξέλιξη της πανδημίας στην χώρα, προανήγγειλε επέκταση του self test σε εργαζόμενους στο λιανεμπόριο, μεταφορές και delivery από το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας

Ο πρωθυπουργός είπε σχετικά: «Πριν ξεκινήσουμε την παρουσίαση, επιτρέψτε μου να κάνω μια σύντομη τοποθέτηση που αφορά το ζήτημα των self-test. Θεωρώ ότι το ξεκίνημα των self-test απεδείχθη ιδιαίτερα επιτυχημένο και πιστεύω ότι αξίζουν συγχαρητήρια στους μαθητές, πρώτα και πάνω απ’ όλα, στους εκπαιδευτικούς, στις οικογένειες των μαθητών που στήριξαν αυτή την τολμηρή πρωτοβουλία της πολιτείας.

Έδειξαν ότι, όταν η κυβέρνηση εμπιστεύεται τον πολίτη, εκείνος ανταποκρίνεται με υπευθυνότητα. Πιστεύω ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό το γεγονός ότι εντοπίσαμε 613 μαθητές και καθηγητές -ως επί το πλείστον- ασυμπτωματικούς, οι οποίοι βρέθηκαν θετικοί στο self-test. Έμειναν σήμερα στο σπίτι τους, δεν εξέθεσαν τους συμμαθητές τους και τους συναδέλφους τους σε κίνδυνο μετάδοσης του ιού.

Και αυτή είναι η μεγάλη χρησιμότητα αυτού του νέου εργαλείου ανίχνευσης του ιού το οποίο έχουμε πια στη διάθεσή μας και γι’ αυτό και το μέτρο αυτό θα επεκταθεί πολύ σύντομα, στο τέλος αυτής της εβδομάδος, στους εργαζόμενους στο λιανεμπόριο, στις μεταφορές, σε εργαζόμενους οι οποίοι μεταφέρουν φαγητό.

Και, επίσης, να επισημάνω και το γεγονός ότι στο δεύτερο διαγωνισμό για την προμήθεια 10 εκατομμυρίων επιπλέον self-test συμμετέχουν πολλές περισσότερες εταιρείες απ’ όσες συμμετείχαν στον πρώτο διαγωνισμό. Άρα, εκτιμώ ότι και το κόστος της σχετικής προμήθειας θα είναι χαμηλότερο.

Και, πιστεύω, ότι τα στοιχεία αυτά δικαιώνουν την επιλογή μας να επαναλειτουργήσουν με προσοχή και το λιανεμπόριο και η εκπαίδευση. Έτσι πρέπει να συνεχίσουμε, με πολύ μεγάλη προσοχή και να αξιοποιήσουμε και αυτό το πρόσθετο εργαλείο, ώστε να μπορέσουμε να εντοπίζουμε περιπτώσεις συμπολιτών μας οι οποίοι είναι θετικοί στον ιό και τους οποίους δεν μπορούμε εκ των πραγμάτων πάντα να εντοπίζουμε μέσα από τα οργανωμένα τεστ που κάνει η πολιτεία, τα οποία -θέλω να επαναλάβω- και θα συνεχιστούν και θα εντατικοποιηθούν ακόμα περισσότερο.

Tα self-test δεν είναι υποκατάστατο για τα μοριακά τεστ και για τα rapid test τα οποία δρομολογεί οργανωμένα η πολιτεία. Eίναι ένα πρόσθετο εργαλείο το οποίο έχουμε στη διάθεση μας και το οποίο σε επίπεδο πληθυσμού μπορεί να μας δώσει ένα σημαντικό πρόσθετο όπλο για να μπορέσουμε να περιορίσουμε τη διασπορά του ιού».