Πάνω από 50 εκατομμύρια ευρώ πρόκειται να στοιχίσει στην Αχαΐα η ματαίωση του φετινού Πατρινού Καρναβαλιού.

Μάλιστα, ξενοδοχεία, εστιατόρια και περίπτερα πρόκειται να επιστρέψουν εμπορεύματα που είχαν προμηθευτεί εκτάκτως για το τριήμερο.

Έκτακτη συνάντηση του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδος, Νεκτάριου Φαρμάκη και του προέδρου του Επιμελητηρίου Αχαΐας, Πλάτωνα Μαρλαφέκα, πραγματοποιήθηκε λόγω των εξελίξεων.

Οι δύο άνδρες συμφώνησαν να απευθυνθούν στην Κυβέρνηση, προκειμένου να ζητήσουν τη συμβολή της για την αντιμετώπιση της οικονομικής ζημιάς που προκάλεσε στους εμπόρους, η ματαίωση των καρναβαλικών εκδηλώσεων

Ταυτόχρονα, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος και το Επιμελητήριο Αχαΐας αποφάσισαν να «αξιοποιήσουν» τη συνθήκη της Λισαβόνας για να διεκδικήσουν αποζημίωση από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ωστόσο, εξετάζουν ακόμα το θέμα, καθώς η συνθήκη αναφέρει ότι η αποζημίωση δίνεται για ζημιές από φυσικές καταστροφές.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία που δημοσίευσε το Παρατηρητήριο Πατρινού Καρναβαλιού, ο συνολικός οικονομικός αντίκτυπος, συμπεριλαμβανομένων και των οικονομικών επιδράσεων του πολλαπλασιαστή εκτιμήθηκαν σε 49,6 εκατ. ευρώ, το 2011.

Στην ίδια μελέτη αναφέρεται, ότι η τρέχουσα ανάπτυξη του Πατρινού Καρναβαλιού ενισχύει τα νοικοκυριά της ευρύτερης περιοχής με εισόδημα, ύψους 771,21 ευρώ.

Στο Παρατηρητήριο καταγράφεται επίσης ότι η μέση ατομική ημερήσια δαπάνη του επισκέπτη, κατά το εξεταζόμενο διάστημα, κυμαινόταν από 121, 56 ευρώ για τους διαμένοντες σε ξενοδοχείο και σε 54,12 ευρώ για τους φιλοξενούμενους σε νοικοκυριά της πόλης.

Οι άμεσες δαπάνες των Αρχηγών πληρωμάτων συνολικά ανέρχονται στα 916.764 ευρώ, ενώ οι συγκεκριμένες δαπάνες ωφελούν κατά μεγάλο ποσοστό τον τομέα κοπτικής-ραπτικής και εμπορίας υφασμάτων και ακολουθεί ο τομέας εκμετάλλευσης ακινήτων και εμπορίας υλικών. 

Επιπλέον, από τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, το 2011, η Δημοτική Αρχή δαπάνησε 1.266.703 ευρώ αποκλειστικά για την διοργάνωση του Πατρινού Καρναβαλιού.