Από χθες Δευτέρα 10 Αυγούστου το απόγευμα, το τουρκικό σεισμογραφικό σκάφος Oruc Reis, το οποίο έρχεται από την κυπριακή υφαλοκρηπίδα, βρίσκεται πλέον δέκα ναυτικά μίλια εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, ενώ συνοδεύεται και από τουρκικά πολεμικά πλοία.

Μπαίνοντας στην ελληνική υφαλοκρηπίδα άπλωσε καλώδια, έχει κάνει, δηλαδή, παρέαση καλωδίων ωστόσο δεν διεξάγει έρευνες

Κοντά στην περιοχή βρίσκεται αριθμός ελληνικών πολεμικών πλοίων

Από τον ασύρματο των ελληνικών πλοίων εκπέμπεται ανά 15 λεπτά το ίδιο μήνυμα με το οποίο λένε στο πλήρωμα και τον κυβέρνητη του Ορούτς Ρέις ότι βρίσκεται σε ελληνική υφαλοκρηπίδα και τον καλούν να απομακρυνθεί από την περιοχή.

Λόγω του θορύβου μάλιστα που προκαλείται στην περιοχή από τη μεγάλη συγκέντρωση πολεμικών πλοίων το πλήρωμα του Oruc Reis δεν μπορεί να πραγματοποιήσει έρευνες.

Το τουρκικό σκάφος, το οποίο συνοδεύεται από δύο άλλα σκάφη, έχει ανοίξει και τον πομπό του όπως φαίνεται στην ιστοσελίδα marinetraffic.com.

xartis-oruc-reis

Η περιοχή που πλέει το Oruc Reis και τα δύο συνοδευτικά του πλοία, το «Αταμάν» και το «Τσένγκιζ Χαν», είναι διεθνή ύδατα άνωθεν περιοχής ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

24 τουρκικά πολεμικά σκάφη γύρω από το Oruc Reis

Το Oruc Reis συνοδεύεται από επτά τουρκικές φρεγάτες οι οποίες έχουν απλωθεί σε κοντινή απόσταση γύρω του, δημιουργώντας έναν προστατευτικό κλοιό. Σύμφωνα με πληροφορίες το τουρκικό ερευνητικό σκάφος έχει κινηθεί για λίγα ναυτικά μίλια εντος της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, πραγματοποιωντας συνεχώς ελιγμούς οι οποίοι δείχνουν ότι μέσα στις προθέσεις του είναι να πραγματοποιεί ένα συνεχές «πήγαινε-έλα» μεταξυ ελληνικης και τουρκικής ΑΟΖ.

Πέρα από την κινητικότητα του Oruc Reis όμως, την ελληνική πλευρά ανησυχεί παράλληλα και η σημαντική συσσώρευση μεγάλων μονάδων επιφάνειας του τουρκικού στόλου, νότια της Ρόδου.

Οι Τούρκοι έχουν στείλει περισσότερα από 17 πλοία (φρεγάτες, κορβέτες και πυραυλάκατοι) και υποβρύχια μεταξύ Ρόδου και Καστελλόριζου, στα οποία εάν προσθέσουμε και τις 7 φρεγάτες που συνοδεύουν το Oruc Reis, τότε συμπληρώνεται μια δύναμη περί των 24 πλοίων.

Εντυπωσιακό είναι όμως και το γεγονός ότι σε αυτήν τη δύναμη η Τούρκοι έχουν ενσωματώσει μερικές απο τις πιο ισχυρές μονάδες τους, όπως πχ φρεγάτες τυπου ΜΕΚΟ, στέλνοντας ετσι ένα επιπλέον μήνυμα και σε επιχειρησιακό επίπεδο, προς την ελληνική πλευρά.

Την ίδια στιγμή το υπουργείο Εθνικής Αμυνας δείχνει να παρακολουθεί την κατάσταση με ψυχραιμία αλλά και αποφασιστικότητα, βγάζοντας για δεύτερη φορά μέσα σε διάστημα τριών εβδομάδων, σχεδόν το σύνολο του ελληνικού στόλου εκτος ναυστάθμου. Στο πλαίσιο αυτό, τα ελληνικά πλοία έχουν τοποθετηθεί με τέτοιο τροπο ώστε να παρακολουθούν τις κινήσεις του τουρκικού στόλου, με την προοπτική να επέμβουν εαν χρειαστεί.

Παράλληλα, ήδη από προχθές Κυριακή έχουν ανακληθεί όλες οι άδειες του προσωπικού του στόλου, όπως και οι μεταθέσεις. Σε ανάλογη επαγρύπνηση έχουν τεθεί επίσης τόσο ο Στρατός Ξηράς όσο και η Πολεμική Αεροπορία.

Σε παράταξη τα ελληνικά πολεμικά πλοία κοντά στο Oruc Reis

Σχεδόν το σύνολο του ελληνικού στόλου έχει παραταχθεί κοντά στο τουρκικό ερευνητικό σκάφος, Oruc Reis. Παράλληλα, σημαντικός αριθμός μονάδων του Πολεμικού Ναυτικού παρακολουθούν στενά τις κινήσεις του σκάφους εκπέμποντας κάθε 15 λεπτά μήνυμα μέσω ασύρματου ότι το τουρκικό ερευνητικό σκάφος βρίσκεται παρανόμως εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας και καλώντας το να αποχωρήσει από αυτή.

Το Οruc Reis συνοδεύεται από πολεμικά πλοία, αναφέρει η ΕΡΤ, ενώ έχει απλώσει καλώδια αλλά δεν μπορεί να πραγματοποιήσει έρευνες λόγω του θορύβου που παράγουν τα ελληνικά και τουρκικά πλοία.

Κινητικότητα παρατηρείται και στην ελληνική διπλωματία τις τελευταίες ώρες καθώς το υπουργείο Εξωτερικών αντέδρασε άμεσα με έκδοση αυστηρής ανακοίνωσης, μέσω της οποίας αναδείχθηκε, μεταξύ άλλων, ο προσχηματικός χαρακτήρας της φερόμενης τουρκικής ετοιμότητας για διάλογο για την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ, ενώ τονίστηκε ότι η Ελλάδα δεν θα δεχθεί κανέναν εκβιασμό και θα υπερασπίσει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Τέλος, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών, η Τουρκία καλείται να τερματίσει άμεσα τις παράνομες ενέργειές της που υπονομεύουν την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή.

Μέγαρο Μαξίμου: Η Ελλάδα είναι επιχειρησιακά έτοιμη να αντιμετωπίσει κάθε πρόκληση εφ’ όσον χρειαστεί!

Έπειτα από την συνεχιζόμενη τουρκική πρόκληση η οποία έχει κορυφωθεί με την είσοδο του τουρκικού ερευνητικού Ορούτς Ρέις εντός της ελληνικής υφαλοκρυπίδας, το οποίο μάλιστα συνοδεύεται και από τουρκικά πολεμικά πλοία, η κυβέρνηση είναι σε συνεχόμενες συσκέψεις για τον αποτελεσματικότερο τρόπο αντιμετώπισης αυτής της κρίσης.

Είναι ξεκάθαρο πως η ελληνική πλευρά δεν πρόκειται να κάνει πίσω στις τουρκικές κινήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και αυτό που διαμηνύεται από πάσα πλευρά, είναι πως η Ελλάδα είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει κάθε πρόκληση.

Η πολιτική των ίσων αποστάσεων είναι αντιπαραγωγική και μη αποδεκτή, τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, με τον οποίο επικοινώνησε το απόγευμα.

Η επικοινωνία του κ. Μητσοτάκη εντάσσεται στο μπαράζ διπλωματικών επαφών, μετά τη νέα κλιμάκωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, κι ενώ το τουρκικό σεισμογραφικό πλοίο Oruc Reis βρίσκεται 10 ναυτικά μίλια μέσα στο ανατολικό άκρο της ελληνικής υφαλοκρηπίδα.

Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον κ. Στόλτενμπεργκ για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και για τη συμπεριφορά της Τουρκίας που υποσκάπτει τη σταθερότητα στην Νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, αφήνοντας αιχμές για την πολιτική ίσων αποστάσεων που τηρεί η Ευρωατλαντική Συμμαχία. 

Νωρίτερα ο κ. Μητσοτάκης επικοινώνησε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, τον οποίο και ενημέρωσε τόσο για τη συμφωνία της Ελλάδας με την Αίγυπτο για την οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, όσο και για τις ανησυχητικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Για την τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο ενημέρωσε τον Γερμανό ομόλογό του Χάικο Μάας και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, όπως ανέφερε ανάρτηση του υπουργείου στο twitter.