«Χωρίς εμβολιασμούς, ασθένειες όπως η διφθερίτιδα θα επανέλθουν» | kkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk

Μιλώντας αποκλειστικά στο vradini.gr, η διακεκριμένη παιδίατρος γνωστού νοσοκομείου της Αθήνας, Πόπη Διαλλυνά, αναφέρθηκε στην υπόθεση του 8χρονου παιδιού που έχασε τη ζωή του πριν λίγες μέρες πιθανότατα από διφθερίτιδα, υπογραμμίζοντας παράλληλα τη σημασία του εμβολιασμού στις μέρες μας για την αποτροπή επανεμφάνισης ασθενειών όπως η διφθερίτιδα και ο κοκίτης.

Σύμφωνα με όσους διαχειρίστηκαν το περιστατικό του άτυχου παιδιού, η νόσος της διφθερίτιδας επανεμφανίστηκε τη δεκαετία του 1990 στις χώρες του πρώην Ανατολικού μπλοκ όταν σημειώθηκαν οι ανατροπές στα συστήματα υγείας τους και ατόνησαν τα προγράμματα εμβολιασμού.

Αναλυτικά όσα είπε η κ. Διαλλυνά στο vradini.gr:

Τι είναι η διφθερίτιδα;

Είναι μια λοιμώδης νόσος η οποία οφείλεται σε κάποιο μικρόβιο που ονομάζεται κορυνοβακτηρίδιο.

Ποιες ηλικίες προσβάλει;

Μπορεί να προσβάλει όλες τις ηλικίες, συνήθως μετά την ηλικία των έξι μηνών, γιατί τα βρέφη προστατεύονται από τα αντισώματα που έχει δώσει η έγκυος στο έμβρυο.

Πότε πρέπει να γίνεται το εμβόλιο για την διφθερίτιδα;

Είναι το πρώτο εμβόλιο που γίνεται στα μωρά και ξεκινάει στην ηλικία των δύο μηνών. Είναι από τα πλέον βασικά εμβόλια που κάνουμε, αν όχι το βασικότερο και έχει επαναληπτικές δόσεις.

Σχετικά με την υπόθεση του 8χρονου παιδιού που έχασε τη ζωή του πριν λίγες ημέρες, θεωρείτε ότι το πιθανότερο είναι πως δεν είχε εμβολιαστεί;

Δεν μπορώ να ξέρω. Σήμερα άκουσα πως βρήκαν την καρτέλα του και ήταν εμβολιασμένο και με τις πέντε δόσεις. Πάντως, η εικόνα που είχε θα ταίριαζε να οφείλεται ο θάνατός του σε διφθερίτιδα και διαπιστώθηκε ότι υπήρχε ο μικροοργανισμός στο βρογχικό έκκριμα. Από την άλλη, είπαν ότι είχε εμβολιαστεί πλήρως. Θα πρέπει να περιμένουμε τα αποτελέσματα των εξετάσεων που έχουν σταλεί στην Αγγλία για να μιλήσουμε με σιγουριά.

Κατά τη γνώμη σας, υπάρχει λόγος ανησυχίας για τη δημόσια υγεία;

Τα κρούσματα διφθερίτιδας είναι τόσο σπάνια στην Ελλάδα λόγω του εμβολιασμού. Αν σταματήσει ο εμβολιασμός, θα επανέλθουν και τα κρούσματα γιατί δεν έχει εκλείψει η νόσος. Το γεγονός ότι βρέθηκε το μικρόβιο στους πνεύμονες του 8χρονου παιδιού σημαίνει ότι υπάρχει το μικρόβιο στην κοινότητα, άρα το κόλλησε από κάπου. Άρα μπορεί ο οποιοσδήποτε να το έχει στον φάρυγγά του. Δεν αποτελεί άμεσο κίνδυνο αλλά είναι ένα νόσημα που μπορεί να επανέλθει αν σταματήσει ο εμβολιασμός, γιατί αυξάνονται τα κρούσματα στην κοινότητα και από ένα άρρωστο παιδί μπορεί να νοσήσει ένα μωρό το οποίο δεν έχει εμβολιαστεί πλήρως και η νόσος να κάνει κύκλο. Με την πρώτη δόση που κάνουμε στα μωρά ηλικίας δύο μηνών δε σημαίνει ότι έχουν πλήρη κάλυψη.

Σχετικά με το αντιεμβολιαστικό κίνημα

Τα εμβόλια αφενός έχουν σαν στόχο την προστασία του ατόμου που εμβολιάζεται, αφετέρου όμως επειδή εμβολιαζόμαστε όλοι, κάνουν αυτό που λέμε «ανοσία της κοινότητας». Με το αντιεμβολιαστικό κίνημα πολλοί αρχίζουν να φοβούνται τα εμβόλια και δεν τα κάνουν, κάτι που έχει σαν αποτέλεσμα να αρχίσουν να επανέρχονται νοσήματα όπως η διφθερίτιδα και ο κοκίτης, ο οποίος έχει ήδη επανέλθει, καθώς οι άνθρωποι δεν εμβολιάζονται με συνέπεια.