Την πεποίθηση ότι για πρώτη φορά,  δόθηκαν κίνητρα στην ελληνική φαρμακοβιομηχανία για επενδύσεις, εξέφρασε πρόεδρος της ΠΕΦ,  Θεόδωρος Τρύφων, κατά τη  διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου, όπου με τον αντιπρόεδρο  Δημήτρη Δέμο και τη γενική  διευθύντρια Φαίη Κοσμοπούλου, παρουσίασαν επενδύσεις 600 εκατ. ευρώ, για 12 νέα εργοστάσια, 29 νέες μονάδες παραγωγής, 17 νέα ερευνητικά τμήματα και 2.000 νέες θέσεις εργασίας.

«Καταφέραμε να περάσουμε από την Βουλή σε συνεργασία με τον υπουργό Υγείας  Βασίλη Κικίλια και τον αν. υπουργό Οικονομικών Θόδωρο Σκυλακάκη, μέτρα επενδυτικά και αναμένουμε την έγκριση από το Ταμείο Ανάκαμψης», δήλωσε  ο αρμόδιος υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων,  Άδωνις Γεωργιάδης,  στο μήνυμά του.

Προσθέτοντας: «για να προχωρήσουμε σε νέα προγραμματική συμφωνία με όλη την φαρμακοβιομηχανία, όπου θα προσφέρει σταθερό πλαίσιο για να πραγματοποιηθούν οι επενδύσεις του κλάδου.

Η εγχώρια βιομηχανία φαρμάκου κατά τη διάρκεια της κρίσης της πανδημίας του κορωνοϊού διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο για την επάρκεια της χώρας σε φάρμακα και είναι ένας κλάδος που αξίζει να στηρίξουμε.

Στο μέλλον θα είμαστε δίπλα στην εγχώρια βιομηχανία φαρμάκου, καθώς πιστεύουμε στην εξωστρεφή, παραγωγική και βιομηχανική Ελλάδα».

Συγκεκριμένα, δώδεκα νέα εργοστάσια θα προστεθούν στα 40 που διαθέτει  η ελληνική φαρμακοβιομηχανία, φτάνοντας σε βάθος πενταετίας τα 52 εργοστάσια,  ενώ 29 νέες παραγωγικές μονάδες θα προστεθούν στις 71 υπάρχουσες,   καθώς και 52 νέες γραμμές παραγωγής.

Μάλιστα, όπως αναφέρθηκε στη  παρουσίαση, έως τα τέλη Μαρτίου,  θα κατατεθούν συνολικά 45 προγράμματα για επενδύσεις ύψους 600 εκατ. ευρώ,  από ελληνικές και ξένες επιχειρήσεις  μέχρι το 2025,  δημιουργώντας  δύο χιλιάδες νέες θέσεις εργασίες, ενώ θα φτάσουν το ποσό των 1,5 δισ. ευρώ,  μαζί με τις επενδύσεις  των πολυεθνικών εταιρειών.

Ξεκινώντας τη συνέντευξη Τύπου, ο κ. Τρύφων, αναφερόμενος στη περίοδο 2019 και 2020, σημείωσε πως  «Το μέτρο του συμψηφισμού του clawback με παραγωγικές επενδύσεις, εφόσον παραμείνει σταθερό και ενισχυθεί περαιτέρω, θα φέρει πολύ περισσότερες επενδύσεις σε βάθος χρόνου».

Κατά τον ίδιο: «Οι επενδύσεις αυτές έχουν μοναδική πολλαπλασιαστική αξία για την ελληνική οικονομία, ενώ εξασφαλίζουν την επάρκεια φαρμάκων στην ελληνική αγορά.

Για παράδειγμα, στον επενδυτικό σχεδιασμό της εγχώριας βιομηχανίας φαρμάκου περιλαμβάνεται η κατασκευή δύο μονάδων παραγωγής ογκολογικών φαρμάκων που θα καλύψουν το 20% των αναγκών των ασθενών με ελληνικά φάρμακα από το 2% που είναι σήμερα».

Παίρνοντας τον λόγο, ο  κ.  Δέμος επισήμανε πως «τα τελευταία δέκα χρόνια το clawback αγγίζει τα 5,3 δις. ευρώ, οδηγώντας σε αφαίμαξη των ελληνικών φαρμακοβιομηχανιών.

Αυτά τα χρήματα θα μπορούσαν να διοχετευθούν σε επενδυτικά προγράμματα με μοναδική πολλαπλασιαστική αξία για την ελληνική οικονομία και κοινωνία.

Η χώρα μας διαθέτει ισχυρή παραγωγική βάση και δεν αποβιομηχανοποιήθηκε σε τέτοιο βαθμό παρά τις πολιτικές δημοσιονομικού περιορισμού που εφαρμόστηκαν.

Με την ολοκλήρωση των επενδύσεων στον κλάδο, σε πολύ λίγα χρόνια δεν θα υπάρχει φάρμακο που δεν θα παράγεται στην Ελλάδα».

Πιο αναλυτικά, οι επενδύσεις  πρόκειται να γίνουν στην Adelco, με τη  νέα γραμμή παραγωγής στο Μοσχάτο, στη Βennett, με το  νέο εργοστάσιο στη Μεταμόρφωση και τμήμα έρευνας και ανάπτυξης, στη  Βιανέξ με την  επέκταση του πρώτου εργοστασίου και νέο ερευνητικό κέντρο στην Πάτρα.

Επίσης, στο Βιοκόσμο με το νέο εργοστάσιο παραγωγής ραδιοφαρμάκων στη Χαλκιδική, στη Boehringer Ingelheim, με την  επέκταση στο Κορωπί, στην  Demo, που  ενισχύει  την παραγωγή και την ερευνητική  δραστηριότητα, με επέκταση εγκαταστάσεων στο Κρυονέρι, 4 νέα εργοστάσια παραγωγής στην Τρίπολη, ένα κέντρο στη Θεσσαλονίκη και κέντρο βιοτεχνολογίας στην Αθήνα.

Στην  Elpen, με το  νέο εργοστάσιο παραγωγής στην Κερατέα και νέο ερευνητικό κέντρο,  στην Opus Materia με την επέκταση της έρευνας, στη  Pharmathen, με την  επέκταση των μονάδων  στις Σάπες Ροδόπης.

Τέλος,  στη  Pharmazac, με το  νέο εργοστάσιο στην Κερατέα και το νέο εργοστάσιο παραγωγής ραδιοφαρμάκων στη Λαμία, στη Rafarm, με την επέκταση εργοστασίου, το  νέο κέντρο έρευνας και ανάπτυξης στην Παιανία  και στη Syn Innovation, με το  νέο εργοστάσιο παραγωγής ραδιοφαρμάκων στην Κόρινθο.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του ΙΟΒΕ (2020), για κάθε 1 εκατ. ευρώ που επενδύεται για τη δημιουργία νέων παραγωγικών μονάδων, η ανταποδοτικότητα της επένδυσης αγγίζει το 86%, δημιουργούνται 20 νέες θέσεις εργασίας, ενώ η αύξηση των εσόδων του Δημοσίου αντιστοιχεί στο 22,5% της επενδυτικής δαπάνης.

Παράλληλα,  σημαντική είναι η πολλαπλασιαστική επίδραση της λειτουργίας των νέων μονάδων, με τη συνολική συμβολή τους στο ΑΕΠ να αντιστοιχεί στο 129% της επενδυτικής δαπάνης.

Ταυτοχρόνως, ο συμψηφισμός του clawback με επενδύσεις μόνο για β΄ εξάμηνο του 2019, οδήγησε σε 36 νέες επενδύσεις ύψους 80 εκατ. ευρώ. 

Η παροχή κινήτρων στη βιομηχανία φαρμάκου συμβαδίζει με τη νέα Ευρωπαϊκή Φαρμακευτική Στρατηγική που στοχεύει στην εξασφάλιση επάρκειας φαρμάκων στην ευρωπαϊκή αγορά μέσω της άρσης των περιοριστικών πολιτικών της τελευταίας δεκαετίας και της επιστροφής των παραγωγής φαρμάκων στην Ευρώπη.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την υλοποίηση των επενδύσεων είναι και η αξιοποίηση των χρηματοδοτικών ευκαιριών του Ταμείου Ανάκαμψης